UČINITE KOSU SJAJNOM, MEKOM I GLATKOM Zvuči ludo ali mnoge žene se kunu u ovu jeftinu, prirodnu masku
Foto: Printscreen/instagram

Majonez za kosu jako je popularan i sve se više žena kune u njega. A vi? Saznajte dobre i loše strane ovog kaloričnog dodatka za kosu pre nego što probate!

Maska od majoneza za kosu

Sećate li se one reklame, neko sredstvo za bolove je u pitanju, koja otprilike ide ovako: „Možda izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole”? E, pa, to je ono što bi bilo jedino logično pomisliti kada je korišćenje maske od majoneza za kosu u pitanju. Malo deluje šašavo, ali pošto ste to verovatno mnogo puta čuli od poznanica ili pročitali na internetu, logično je da ne možete odoleti. Morate da probate.

Pored brojnih kozmetičkih proizvoda, kojih je na tržištu jako mnogo, brojnih preparata – maski, šampona, ampula, balzama, pakovanja, prskalica i ulja, staviti majonez za kosu, to zaista zvuči čudno i, složićete se, ludo. Ipak, zašto ne dati šansu nečemu što svaka kuća ima u sopstvenom fružideru?

Žene su, kada je frizura u pitanju, u stanju da sve ulože i veoma su sklone da svoju kosu unište raznim tretmanima i bojenjem, agresivnim sredstvima koja čine da kosa izgleda beživotno, da se kida i lomi, a često i da opada. Mnogo novca ulažemo da promenimo izgled svoje kose i neoprezno postupamo sa korišćenjem jakih hemijskih sredstava, da vrlo često još više novca uložimo da povratimo kosi stari sjaj i da je koliko – toliko dovedemo u red.

Majonez se sastoji od ulja, sirćeta, jaja i raznih začina, a pored toga što se obično koristi kao dodatak jelima, koristi se i u tretmanima poboljšanja kose ili nekih delova kože. Na primer, izuzetno je efikasan kod omekšavanja suvih i bolnih zanoktica. Pojedini stručnjaci za prirodnu lepotu preporučuju maske za kosu sa majonezom kao alternativni tretman koji kosu može da učini sjajnom, mekom i glatkom.

Biljno ulje pomaže suvoj, oštećenoj ili lomljivoj kosi

Majonez sadrži biljno ulje, a prema istraživanju objavljenom u Journal of Medicinal Food, kada ga nanesemo direktno na vlasište, kao šampon ili regenerator, biljno ulje iz majoneza povećava mekoću, hidrataciju i snagu kose. Takođe, proteini koje sadrži majonez vraćaju vlagu lomljivoj ili suvoj kosi hidrirajući je, što će je vremenom učiniti zdravijom i izdržljivijom.

Za proređivanje ili gubitak kose

Za ljude koji imaju problem sa proređenom ili kosom koja opada, maska od majoneza može da napravi određene pozitivne pomake. Naime, još jedan članak o problemima sa kosom objavljen u istom časopisu ( Journal of Medicinal Food), donosi podatak da sastojci iz majoneza mogu da pospeše njen rast. To se odnosi prvenstveno na žumance, koje je izvor aminokiselina.

Ako imate perut ili vas svrbi teme, evo rešenja

National Eczema Association definiše perut kao hronični oblik ekcema (seboroični dermatitis) koji nastaje usled prekomernog rasta gljivice Malassezia. Najšešće se pojavljuje na vlasištu, gornjem delu leđa i nosu. Prema American Osteopathic College of Dermatology, najbolji način za ublažavanje peruti je upotreba šampona koji sadrže cink i selen sulfid. Zavisno od proizvođača i sastava, većina majoneza sadrži određenu količinu cinka, i zbog toga upotreba maske za kosu od majoneza može da bude jedan od efikasnih tretmana za perut.

Recept za masku od majoneza

Za osnovnu masku, potrebna vam je jedna šolja majoneza. Obratite pažnju na sastav, budući da epitet pravog majoneza nose samo oni sa minimum 65 odsto biljnog ulja. Osobe koje nemaju problem sa mašćenjem kose, mogu dodati još kašiku ili dve maslinovog ulja. Pripremite dovoljno majoneza da možete da pokrijete kožu cele glave.

Kako se ispravno nanosi na kosu

Nanesite masku na vlažnu kosu, počevši od temena i lako masirajući vlasi do vrhova. Pročešljajte i uverite se da su i kosa i vlasište ravnomerno pokriveni, pokrijte kosu kapom za tuširanje ili plastičnom kesom kako bi zadržala toplotu i da vazduh procirkuliše kroz nju, i sačekajte minimum 20 minuta, a može i duže. Nakon toga temeljno isperite.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading