Obratite pažnju! Ove greške pri korišćenju maski za lice mogu dovesti do oštećenja
Foto: Shutterstock

Preporučeno vreme držanja maske na licu obično varaira između 10 i 30 minuta. Dermatolozi savetuju da nikako ne prekoračite to vreme jer može doći do iritacije kože, crvenila i ljuštenja. U svakom slučaju, kod kupovnih maski, najbolje je pridržavati se uputstava koje je istakao proizvođač,

Nekada se može destiti da zaboravimo da smo stavili masku na lice, pa ona na našoj koži ostane duže nego što treba. To je samo jedna od grešaka koje pravimo prilikom korišćenja maske za lice.

Bez obzira da li ih koristite danju ili noću stručnjaci upozoravaju – ove greške žene najčešće prave, a njihove posledice mogu biti neprijatne i loše po naše zdravlje.

1. Ostavljate masku na licu duže nego što treba

Na pakovanju svake maske za lice napisano je koliko tačno ona treba da stoji nakon što je nanesete na kožu. Negde je to 10 minuta, negde duže. Važno je da ispoštujete to što je napisano i masku skinete na vreme. U suprotonom, ona može imati suprotni efekat, može iziritirati kožu, učiniti je suvom, a nisu iskuljučene ni druge burnije reakcije.

- Ako do toga dođe lice brzo operite toplom vodom i nemojte koristiti nikakve druge preparate dok to ne prođe. Ono što možete da uradite je da nanesete tanak sloj neke umirujuće kreme poput vazelina i da izbegavate izlaganje kože suncu – predlaže dr Belkin.

2. Ne čistite kožu pre nanošenja maske

Od velikog značaja je da pre nego što nanesete masku dobro operete lice i time uklonite višak maskoća i nečistoća koje su se nakupile na njoj. Tako ćete sprečiti da nečistoća dospe u vaše pore, a poboljšaćete i apsorbciju same maske.

-Ako na koži imate nakupljeno ulje, šminku ili kremu za sunčanje koža može da stvori barijeru koja će masku učiniti manje efikasnom – objašnjava dr Belkin.

3. Koristite masku koja ne odgovara vašem tipu kože

Maske sa hidrantnim sastojcima poput glicerina ili hijaluronske kiseline najčešće su dobar izbor. Ipak, neke od njih u sebi sadrže parabene koji mogu loše uticati na kožu – objašnjava Paul Džerod Frank, dermatolog iz Njujorka.

- Maska od gline, na primer, može izazvati iritaciju ako se ostavi duže nego što je preporučeno, maske za čišćenje kože takođe mogu izazvati probleme. Oprez je potreban i kada je piling u pitanju, jer može da dovedu do prekomernog ljuštenja kože, objašnjava on.

4. Ne menjate maske u skladu s godišnjim dobom

Nega kože zavisi i od toga koje je godišnje doba.

-Zimi će hidrantne maske biti od najveće pomoći, dok su leti idealnije maske s aktivnim supstancama poput glikolne kiseline – navodi dr Belkin.

5. Nakon uklanjanja maske ne stavljate hidrantnu kremu

Maska za lice nije zamena za hidrantnu kremu.

-Većina maski za lice hidrira kožu vodom i ovlaživačima (glicerinom, hijaluronskom kiselinom). Da bi ona zadržala vlagu, nakon maske obavezno nanesite kremu koja je prilagođena vašem tipu kože.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading