VODIČ ZA BAŠTENSKE JESENJE RADOVE Ima bitnih sitnica koje sada treba uraditi kako bi vaš vrt na proleće zasijao u punom sjaju
Foto: Shutterstock

Došlo je vreme da i da odradimo radove zbog kojih će na proleće bašta da nam blista.

Skupljanje semena

Semenke iz plodova i bilja možete skupljati tokom cele godine. Međutim, jesen je ipak vreme dozrevanja i ubiranja plodova. Kako biste na proleće imali šta da posadite, sada skupite semenke iz dozrelih plodova.

Foto: Shutterstock

 

Vađenje biootpada i kompostiranje

Nakon što ste pokupili plodove i sakupili seme, u zemlji će ostati korenje i stabljike jednogodišnjih biljaka. Da biste na najbolji način iskoristili taj biljni „otpad“, a ujedno „očistili“ zemlju i pripremili je za proleće, predlažemo da počupate gornje stabljike i kompostirate ih, odnosno od njih napravite hranu za buduće povrće. Umesto da bespotrebno punimo kante smećem, zeleni otpad iz vrta, bio on jestiv ili ukrasan, može se pretvoriti u vredno organsko đubrivo  koje zovemo kompost. Neka mesto za kompostište bude na senovitom mestu, najbolje blizu nekog većeg drveta ili grma i neka bude u direktnom dodiru sa tlom. Najvažniji trik kompostiranja jeste da napravite dobar balans između sirovina bogatih azotom i ugljenikom. U biootpad bogat azotom spadaju: zeleno lišće, sveža trava, zeleni delovi biljaka i otpad iz kuhinje kao što su sirovi ostaci povrća, talog kafe, vrećice čaja, ljuske od jaja. S druge strane, materijal bogat ugljenikom odnosi se na suvo lišće, piljevinu, slamu, seno, grane ili karton. Biootpad se slaže u slojevima u razmeri „zelenog“ i „smeđeg“ materijala jedan prema dva. Svaki je sloj potrebno dobro zaliti vodom, pa pričekati do proleća, kad ćete dobijeni kompost ponovo vratiti u baštu.

Foto: Shutterstock

 

Prekopavanje

Prevrtanjem tla nastaju krupni grumeni u kojima se tokom zime smrzava voda - oni se šire i drobe, pa tlo postaje mrvičasto. Osim toga, prekopavanjem se kompost, stajnjak ili organsko đubrivo meša s tlom pa se popravljaju njegova hemijska i fizikalna svojstva u obradivom sloju. Nije potrebno preokretati zemlju, nego lagano prekopati površinu zemlje. Najpovoljnije je za obradu kad je umereno vlažno.

Foto: Shutterstock

 

Setva zimskog povrća

S obzirom na to da je brojno povrće tokom cele godine raslo na njoj, zemlja je sada poprilično iscrpljena, pa je pre sadnje potrebno prihraniti je. Nakon što dobro nađubrite zemlju, možete da sadite beli i crni luk, srebrnjak, spanać, rukolu, matovilac i salatu. Ne zaboravite da sve obilno zalijete.

Foto: Shutterstock

 

Održavanje travnjaka

Prva polovina oktobra je idealna za sadnju trave. Najbitniji korak je priprema zemljišta. Sada je tlo još toplo, a mlada trava će imati čitavu zimu da ojača pre proleća. Na starijim travnjacima travu treba okositi na dva centimetara dužine da bi se pospešilo bokorenje. Na ogoljenim mestima obavezno ponovo zasadite travu, a zatim nađubrite odgovarajućim đubrivima.

Komentari (0)

Loading