VEOMA KORISNI SAVETI: 5 fantastičnih trikova za duplo manje račune za struju!
Foto: Pixabay

Svakog meseca vas zaboli glava kada vidite koliki vam je račun za struju. Što je još gore, niti znate kako ste toliko potrošili, a računi samo rastu.

Evo pet caka kojima možete da umanjite svoj račun za struju i tako uštedite značaju sumu novca na godišnjem nivou.

1. Bojler – uštedite 10%

Za jedan sat rada bojler snage dva kilovata potroši dva kilovat-sata, a na mesečnom nivou (ako svaki dan radi po 2,5 sati) potroši 150 kilovat-sati. Da biste uštedeli na toploj vodi, podesite termostat na bojleru između 50 i 60 stepeni Celzijusovih. Umesto kupanja u punoj kadi, tuširajte se, na taj način se smanjuje potrošnja i vode i struje. S vremena na vreme očistite kamenac sa grejača, jer to povećava potrošnju.

2. Mašina za veš – uštedite 10%

Mašina za veš potroši jedan do dva kilovat-sata, a obično radi tri sata. Sa uključivanjem svakog drugog dana, mesečno potroši od 45 do 90 kilovat-sati. Ukoliko želite da uštedite struju na pranju veša, uključujte je posle ponoći, nemojte da koristite pretpranje za beli veš i koristite kraće programe.

3. Frižider i šporet – uštedite 6%

Termostat u frižideru namestite na tri ili pet stepeni. Izbegavajte da stavljate tople šerpe, a posude stavljajte sa poklopcem. Redovno ga čistite i uklanjajte naslage leda.

Jedna ringla na šporetu potroši 1,5 do 1,8 kilovat-sati za jedan sat rada, a grejač u rerni od dva do četiri kilovat-sata. Šerpa u kojoj kuvate bi trebalo da bude...

Pročitajte ostatak teksta na sajtu penzionisani.rs!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ris

01.10.2021 16:18

Ipak je najveća ušteda ne uključivati ništa.