JESEN STIŽE, KUĆO MOJA Primenite najnovije sezonske trendove u uređenju stana koji će stvoriti toplu atmosferu

V. V. /alo.rs | Žena 29.09.2021 18:25

Tople boje, meki materijali, višefunkcionalni prostor, motivi iz prirode neki su od predloga dizajnera enterijera za moderan jesenji izgled životnog prostora. Izabrali smo one trendove koje možete da primenite uz malo novca.

Foto: Shutterstock

Mekana ušuškanost

Osećaju opuštenosti doprinose mekani materijali koji će brzo stvoriti toplu atmosferu. Ćebad od vune, prekrivači, jastuci i tepisi od krzna, raznih dezena, topli su i mogu biti lepa dekoracija. Napravite kutak u kome ćete moći da se ušuškate i opustite. Stavite omiljenu fotelju ili stolicu za ljuljanje u ćošak, prebacite preko nje krzneni prekrivač, dekorativni jastuk i uživajte u dobroj knjizi ili gledanju filma.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Zemljane boje za toplu atmosferu

Neutralne nijanse zemljanih boja su savršene za jesenje dane. Jedna od njih je terakota u raznim nijansama, a ove sezone je najaktuelnija svetla nijansa te boje. Ona stvara toplu atmosferu - možete je koristiti kao boju zidova ili uneti nekoliko detalja ove boje, poput prekrivača, dekorativnih jastučnica, staza. Tamniji ton narandžaste boje takođe doprinosi toploj atmosferi doma, a ako više volite mirnije boje, upotrebite nijanse boje peska.

Jedna prostorija, više namena

Pandemija koronavirusa je sve primorala da više vremena provode u kući. U njoj po ceo dan boravi nekoliko članova porodice koji tu i rade, uče i odmaraju se, pa je neophodno prilagoditi prostor tome. Sada je i roditeljima i deci potrebno mesto za rad, ali svako mora da ima i kutak u kome će moći se osami i odmori. Za podelu prostora na više delova, bez rušenja i zidanja, upotrebite paravane, police ili šank između kuhinje i dnevne sobe.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Jarka kuhinja

Pošto su ljudi u poslednje češće kod kuće, prinuđeni su i da više vremena provode u kuhinji. Dizajneri su tome prilagodili nove trendove, pa tako bela kuhinja više nije moderna iz praktičnog razloga - brzo se prlja. Sada su u trendu jarke boje ormarića, poput narandžaste, nijanse zelene (boja žalfije, masline, jabuke) i plave (tirkizna, mornarskoplava)  u kombinaciji s prirodnom bojom drveta ili zlatnim detaljima.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Slojevito dremanje

Na krevetu se uvek nalazi više slojeva - prvo stavimo čaršav, pa ćebe, zatim dekorativni prekrivač, pa jastuci za spavanje i preko njih oni mali dekorativni. Dizajneri sada predlažu da isto uradite i sa stazama i zavesama. Ispod šarene staze ili tepiha stavite jedan veći neutralne boje, na primer, boje peska koja se uklapa uz sve ostale. Tako će vam biti toplije, a stvorićete osećaj udobnosti. Ako imate jedan sloj zavesa, dodajte draperije u svetlijoj nijansi terakote ili peska.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Dašak prirode

S obzirom na to da se u zimskim mesecima više vremena provodi kod kuće, unesite dah prirode unutra. Nije reč o biljkama. Dizajneri preporučuju nameštaj od prirodnih materijala, kao što su drvo, ratan, bambus, a za tekstil vunu, lan i pamuk. Drveni delovi mogu da budu cvetni ili inspirisani scenama iz prirode.

Expand player
Pogledajte više