OPORAVAK POSLE ODMORA Vratili ste se s odmora i pored višednevnog truda da ih oporavite, one i dalje ne pokazuju znake oporavka
Foto: Shutterstock

Razlozi mogu biti različiti, od presuvog vazduha, premalo zalivanja, pogrešne pozicije u stanu do loše dohrane i neprijatelja koji su se okomili baš na vaše zelene cimere. Donosimo nekoliko saveta kako oporaviti biljke nakon godišnjeg, ali i nekoliko mogućih uzroka, da vam se to više ne bi događalo.

Zahtevne i nezahtevne biljke

Jedan od najvećih zadataka pri uzgoju sobnog bilja je osigurati im pravilnu i potrebnu vlagu. Neke biljke su zahtevnije od drugih i trebalo bi im tri puta nedeljno proveravati supstrat da utvrdimo imaju li dovoljno vlage. To je najlakše učiniti s drvenim štapićem koji gurnete u zemlju i ako je suv - znači da biljka treba vodu. Takođe samim pipanjem površinske zemlje možemo utvrditi je li biljka žedna. Nikako ne zaboravite ono staro pravilo: zalivanje je najbolje ujutro i uveče.

Foto: Shutterstock

 

Ako pak nemate dovoljno vremena da se potpuno posvetite nekim vrstama, razmislite o nabavci onih koje ne zahtevaju toliko brige. Kaktusi, sanseverije, sukulenti jednako su efektne biljke, a briga o njima svedena je na minimum. Ako ste se ipak odlučili na uzgajanje malo zahtevnijih biljaka, a nešto je pošlo po zlu, evo nekoliko saveta kako brzinski možete reagovati i spasti što se spasti da.

Hitno napajanje

Ako su listovi počeli da žute i tamne, znači da je biljka presušena i hitno joj treba voda. Saksiju s biljkom dopola stavite u kantu napunjenu vodom. Idealno bi bilo tako da je ostavite pola sata do sat, zatim je izvadite i pustite da se ocedi višak. Biljku možete staviti u kadu ili u dvorište i lagano je istuširati. Nakon toga, takođe ostavite da se voda iscedi. Vaša biljka bi trebalo da se oporavi kroz nekoliko sati.

Foto: Shutterstock

 

Prirodna dohrana

Ako su listovi vaše biljke klonuli i ona izgleda beživotno, znači da joj fale minerali. Njih možete vratiti tako što ćete je zaliti ohlađenim čajem od koprive ili vodom u kojoj se kuvalo povrće. Ako vrhovi lišća počinju da tamne, znači da je vazduh previše suv, pa bi trebalo biljke redovno. Ako joj pak otpadaju listovi, možda je doživela preveliki temperaturni šok ili premalo/previše svetlosti - smestite je na za nju prikladnije mesto. Pekarski kvasac je odlično đubrivo zabiljke samo treba da ga pomešate s vodom za zalivanje (četvrtina pakovanja na pet litara), pretvara se u moćno đubrivo za bilo koju biljku u vrtu, povrtnjaku ili u kući.

Foto: Shutterstock

 

Nekad ipak nema spasa

Ako ste pak biljku previše zalili i koren je počeo da joj truli, teško da ćete uspeti da spasete stvar. Nekada pomaže presađivanje u novu zemlju ili dodavanje nove u već postojeću. Nekad iako su svi listovi otpali, ako je stabljika i dalje čvrsta i zelena, ima nade da će se oporaviti. Budite nežni, pažljivi i strpljivi.

Komentari (0)

Loading