PRAVILAN RAZVOJ, ZDRAVA BEBA Svako dete je posebno i ima svoj ritam
Foto: Shutterstock

Većina beba lepo, samostalno sedi s ispravljenim leđima. Određen broj dece uspeva da se preko boka podigne do sedećeg položaja, dok druga u sedeći položaj prelaze iz položaja na stomaku, savijajući jednu nogu pod stomak i odgurivajući se ručicama unazad. U ovom periodu možemo očekivati da se beba dobro oslanja na šake i kolena i da veoma dobro puzi, kažu iz Centra za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i fitnes „Master Physical“.

Ukoliko vaša beba ne puzi, nemojte se brinuti jer puzanje je aktivnost koja se usvaja od najranije osmog meseca pa sve do 12.

PRAVILAN RAZVOJ, ZDRAVA BEBA Svako dete je posebno i ima svoj ritam

Foto: Shutterstock

 

Znaci da će beba propuzati

Kad će beba propuzati, zavisi mnogo i od roditelja, u smislu da li bebu stimulišu za razne aktivnosti, da li dete provodi vreme na tvrđoj podlozi, da li nesmetano obavlja različite motoričke kretnje, ili je beba većinu dana u krevecu, ljuljašci ili u naručju.

*Stavlja predmete u kutiju i ponovo ih vadi.

*Može da poređa po veličini nekoliko kutija ili prstenova.

*Može da uzme loptu, čak i da pokuša da je baci.

*Pokušava da hvata i najsitnije predmete, mrvice, razvija pincet hvat (hvat samo palcem i kažiprstom).

PRAVILAN RAZVOJ, ZDRAVA BEBA Svako dete je posebno i ima svoj ritam

Foto: Shutterstock

 

Razvoj u 10. i 11. mesecu

- Krajem 10. meseca beba može da se uz pridržavanje podigne u visokoklečeći položaj.

- U 11. mesecu beba pokušava da ustane. Najpre se izvlače preko ramenog pojasa i ruku, a krajem meseca se podiže kroz iskorak preko jedne noge. Uvežbava bočni hod uz pridržavanje za nameštaj.

- Ume da pokaže „pa-pa“ i „taši-taši“

- Voli igru bacanja predmeta

- Poseže za predmetima, da bi ga ponovo bacila

- Sve više istražuje okolinu

- Posmatra oblik predmeta, interesuje se odakle dolaze zvuci, svetlost

- Puzanje je veoma spretno i brzo

- Dvanaesti mesec buke i izazova

U 12. mesecu deca žele da su što više na nogama, neka uz pridržavanje prave prve korake. Mogu da nekoliko minuta stoje uspravno, samostalno bez pridržavanja. Vole da čuče i da se u tom položaju igraju. U ovom periodu vole bučne igračke, vole da lupaju, udaraju. Vole da vuku predmete ili da ih guraju. Vole da oponašaju roditelje i da se igraju žmurke.

PRAVILAN RAZVOJ, ZDRAVA BEBA Svako dete je posebno i ima svoj ritam

Foto: Shutterstock

 

Korisni saveti

Bez obzira na to da li detetu treba pomoć ili ne u savladavanju određenih motornih funkcija, bitno je baviti se njime, odnosno njegovim psihičkim, emotivnim i motornim razvojem.

Nemojte sputavati dete u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Od najranijih dana trebalo bi da ga stimulišete da se na pravi način okreće, prelazi u sedeći, da baulja, da prelazi u četvoronožni, da puzi, da ustaje...

Beba treba što manje vremena da provodi pasivno, u naručju, u krevecu, u nosiljci i drugim za roditelja svakako olakšavajućim rekvizitima.

Svaka beba svet za sebe

Ne treba po svaku cenu ni pratiti kretanje po mesecima, jer nisu sva bebe iste niti su za iste stvari zainteresovane. Kvalitet tonusa takođe utiče na njene motoričke mogućnosti. Ne treba je prerano postavljati na noge. Potrebna je stimulacija za datu aktivnost i podsticati je da to sama uradi. Dubak izbegavajte jer se krive  noge i stopala, a dete se navikava na ogradicu koja ga sve vreme pridržava. Takođe, nepravilno hoda u njemu, jer svoje težište previše premešta ka napred i stvara pogrešnu šemu hoda, što se kasnije i vidi kad hoda bez dupka. Dete nema dobru ravnotežu ni balans, trup uvek pada ka napred, dete je nespretno, nesigurno i često pada.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading