Faktori lepote menjaju se tokom odrastanja devojčica. Evo kako!
Public

 

Od maštanja o haljinici iz bajke do teških izazova tokom puberteta, put od devojčice do devojke prepun je lepih, ali i onih manje lepih događaja. Uloga roditelja je ključna na svakom koraku tog putovanja, a pitanje je kako biti detetu najbolja podrška. O tome sada pričamo!

Biti devojčica, a kasnije devojka i odrasla žena, toliko je lepo, ali u isto vreme i itekako zahtevno. Roditelji su često preplašeni, a bezbroj je nedoumica:da li će izvesti svoju mezimicu na pravi put, kako da je zaštite, kako da joj pomognu da ostvari svoje snove?

Hiljade knjiga je napisano o odgoju dece, ali nijedna od njih ne može da dočara ono istinsko, svakodnevno roditeljsko iskustvo.  Teško je odgonetnuti šta to deca stvarno žele, ali zaista, dovoljno je samo biti tu za njih i podržati ih u ostvarenju snova.

Devojčicama je često lepota jako bitan faktor u životu. A taj faktor menje se onako kako one rastu.

U početku, to bude ovo.

Haljinica za malu princezu!

Verovatno nema devojčice koja nije barem jednom rekla da želi da bude princeza, balerina, gimnastičarka… Iako to nije važno, jer, devojčice stvarno mogu da postanu šta god žele kada odrastu, postoji taj maleni deo odrastanja koji je za sve njih itekako važan.

Jer, koja devojčica ne želi da ima prelepu haljinicu? Šljokice, til, karneri, prelepe mašne, sve to čini haljine za devojčice jedinstvenim.  A bilo da ima tri ili 13 godina, osećaće se prelepo baš u toj haljini koju je dugo želela i sama birala.

I dok sanja da će jednog dana možda postati balerina ili plesačica, dok gleda te divne haljine na devojkama, mala devojčica možda je već na korak od ostvarenja svog sna. A za to je nekada dovoljna samo ta divna haljinica!

Kada malo porastu, brine ih sledeće:

Frizure za devojčice

Koliko puta je svaka mama od svoje mezimice čula rečenicu:hoću da mi napraviš danas pletenice i ne idem u školu bez njih! O da, frizurica je još jedan deo odrastanja koji je devojčicama najčešće itekako bitan.

Uz super haljinu, ne ide da kosa ne bude tip top sređena. I onda mama, a često i tata, uči da pravi riblje kosti, punđe, kikice… Uz nezaobilazne gumice, šnalice, ukrase za kosu.

I to su zaista slatke muke roditeljstva.

 A onda stiže pubertet, a iza ćoška čekaju pravi izazovi.

Tinejdžerke i bubuljice

I dok su kao male sanjale o haljini iz snova, dolazak puberteta stavlja pred devojčice veliku prepreku zvanu bubuljice i akne. Naravno, ni dečaci nisu pošteđeni, a čak oko 85% tinejdžera ima bubuljice u nekom obliku.

Za to su krivi hormoni androgeni, muški polni hormoni koji se tokom puberteta aktiviraju kako kod dečaka, tako i kod devojčica. Uz genetske predispozicije, ali i masnu kožu i preterano lučenje sebuma, bubuljice kod tinejdžerki su gotovo neizbežne. Zaštita od UV zračenja Sunca je neophodna a za to su najbolje kreme za sunčanje.

A šta to nosi sa sobom? Danas, kada se čitav život tinejdžera odvija na društvenim mrežama i nema devojčice koja ne napravi selfie minimum jednom dnevno, bubuljice i akne na licu postale su nepoželjnije nego ikada.

Iako ove mladalačke akne najčešće imaju blaži oblik i ne ugrožavaju zdravlje tinejdžera, sa emotivnog i socijalnog aspekta predstavljaju veliki problem. Poljuljano samopouzdanje, zatvaranje u sebe, pa često i anksioznost, posledice su koje za sobom ostavlja lice puno bubuljica.

Mlada devojka se oseća nesigurno i neprivlačno, stalno poredi sebe sa drugim devojkama koje nemaju bubuljice. I zato je tada veoma važna podrška roditelja, jer ovaj izazov, kao i svaki drugi, može se uspešno prevazići.

A kako pomoći na najbolji način? Jednostavno, treba biti tu za svoju tinejdžerku, saslušati je, zagrliti je kada je tužna.  Ne treba izgovarati rečenicu:Ma to će proći samo od sebe! To može pogoršati stvari.

Važno je, pre svega, naučiti mladu tinejdžerku kako da brine o svom licu. Adekvatna nega je ključ lepe i zdrave kože, posebno ako je ona previše masna ili problematična. Potrebno je pronaći preparat koji će blago čistiti lice i neće izazivati mašćenje kože i iritacije.

Ukoliko je neophodno, treba posetiti dermatologa koji će možda propisati antibiotik za bubuljice ili neki drugi efikasan tretaman. Posebno je važno razgovarati sa detetom i biti mu bezrezevna podrška dok bubuljice ne prođu.

A proći će - pre ili kasnije.

Ožiljci od bubuljica - šta sa njima?

Na žalost, pubertetske akne težeg oblika ili neodgovarajući tretmani bubuljica, mogu za sobom ostaviti ožiljke, tamne fleke i rošavu kožu. A to se mora sprečiti! Važno je na vreme ih tretirati, jer posledice mogu biti itekako vidljive.

Ipak, pitanje je kako ukloniti ožiljke od bubuljica ukoliko ipak ostanu na licu?

Ožiljci mogu biti različiti. Atrofični su oni koji izgledaju kao udubljenja na licu, a hipertrofični su ispupčenja na koži. I jedni i drugi nastaju često našom krivicom, kada se nestručnim ceđenjem bubuljica ošteti površinski sloj kože, epidermis.

Isto tako, ukoliko akne i upale koje ih prate nisu lečene kako treba, moguće je da će ostati ožiljci na koži. I šta onda raditi?

Lečenje i uklanjanje ožiljaka zavisiće najpre od njihovog stanja i težine. Ukoliko se upala sporije razvijala i tako oštetila i dublje slojeve kože, samim tim će i ožiljci biti veći, dublji.

Srećom, uklanjanje ožiljaka može biti itekako uspešno i oni više nisu nešto sa čim se treba pomiriti. Prirodni preparati na bazi meda, aloe vere ili sode bikarbone mogu ih efikasno ublažiti.

Ipak, u većini slučajeva najčešće se preporučuje preparat za ožiljke koji u sebi sadrži aktivne prirodne supstance koje postepeno regenerišu tkivo i zaceljuju ožiljke. Treba birati proizvod koji podstiče cirkulaciju kože, pospešuje stvaranje kolagena i ima antibakterijsko delovanje.

U slučaju težih zadebljanja kože mogu se primeniti steroidne injekcije

Skraćen put je lasersko uklanjanje ožijka, kao i metode poput radioterapije ili dermoabrazije. Koji god način da je u pitanju, najvažnije je da ožiljci nestanu i da ne budu ružna uspomena na bubuljice i akne.

I na kraju, uz mnogo strpljenja i pre svega ljubavi, važno je biti tu za dete kroz svaki segment života. Tako se grade čvrsti temelji za budućnost, jer će naša devojčica jednom i sama učiti svoje dete kako da se uspešno nosi sa svim preprekama.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading