DOBILI STE PRINOVU? Nepravilna ishrana može mu dugoročno nauditi! Ovo je najbolja hrana za štence
Foto: Shutterstock

Jedno od najčešćih pitanja u pet-šopovima je sigurno: „Koja je najbolja hrana za mog psa?“ Ovo je naručito izraženo kada tek udomite štene ili se keruša tek okoti, pa počnete da razmišljate o odgoju svog novog malog krznenog prijatelja. Tada do izražaja dolazi možda još važnije pitanje: koja je to najbolja hrana za štence?

Tek rođeni psi

Psi do četvrte nedelje života obavezno treba da sisaju majčino mleko. Iskusni odgajivači znaju da štenad ne treba odvajati iz legla pre osme nedelje života. Osim što je njima odvajanje od majke teško, to je i zbog puno nutrijenata koji se u mleku nalaze.

Nekada to nije moguće, bilo zbog toga što ste ih našli napuštene ili zbog toga što je kuja uginula. U tom slučaju, treba početi sa davanjem mleka u prahu. Dojenje treba vršiti na svaka dva do četiri sata, sa oko desetak mililitara mleka pomešanog sa vodom. Idealno bi bilo da temperatura mleka bude oko 37 ili 38⁰C.

Izbegavajte da dajete kravlje mleko psima jer su moguće dijareje i problemi sa stomakom, kao i dugoročne posledice u razvoju psa.

DOBILI STE PRINOVU? Nepravilna ishrana može mu dugoročno nauditi! Ovo je najbolja hrana za štence

Foto: Shutterstock

 

Štenci od 4. do 8. nedelje života

Psi obično sisaju do između šest i osam nedelja starosti. Međutim, već oko četvrte nedelje počinju da ih privlače mirisi hrane koju vi jedete ili dajete keruši. Tada je idealno vreme da polako počnete da im uvodite meku ili čvrstu hranu. Kada razmišljate kako da hranite štene uglavnom imate dve opcije: da sami spremate dohranu koju ćete postepeno da uvodite ili da kupujete već gotovu hranu (granule).

Spremanje dohrane iziskuje poznavanje odlika rase psa i prilagođavanje hrane tome, kao i dodatno vreme. Zato je preporuka da konsultujete veterinara, ali u proseku mesni deo treba da čini 50-60% obroka, dok 40-50% treba da čine žitarice i povrće. Vodite računa da izbegavate pasulj, grašak i mahune koje nadimaju, kao i kuvane pileće kosti, i termički neobrađene iznutrice. Od ugljenih hidrata preporučuje se pirinač.

Granule su naravno jednostavnija varijanta, ali imajte na umu da je za zdravo odrastanje psa jako bitna ishrana, te je neophodno da da psu obezbedite što kvalitetniju hranu možete. To, nažalost, često znači i što skuplju. 

Štenci ovog uzrasta treba da jedu četiri puta dnevno. Ako mu dajete granule, na poleđini pakovanja pročitajte koliko hrane treba davati psu i podelite to na četiri obroka. Ukoliko sami pripremate hranu, porcija treba da bude od 50 do 100g, u zavisnosti od apetita i veličine psa. Ovde može biti teško proceniti koliko hrane da date psu ako ste ga udomili i ne znate koje su mu rase roditelji. U tom slučaju ga odvedite kod veterinara da dâ stručno mišljenje.

Dajte mu obroke u isto vreme, sačekajte da prođe dvadesetak minuta i potom sklonite činiju sa ostatkom nepojedene hrane. Tako se psi uče disciplini, a i moći ćete da pratite količinski unos hrane.

Štenad stara do šest meseci

Između drugog i trećeg meseca polako možete da počnete da smanjujete broj porcija koje dajete psu, ali da povećavate njihovu količinu. Za štence starosti od dva ili tri meseca se preporučuje da imaju tri obroka dnevno. Ovaj režim ishrane se nastavlja do šestog meseca života.

Ukoliko psa hranite granulama, posle osme nedelje pređite na one sa oznakom PUPPY. To je hrana specijalizovana za štence u razvoju koji su u potpunosti prestali da sisaju.

U ovom uzrastu možete da krenete da uvodite i nagrade. Kada štene nauči gde treba da ide u WC ili posluša komandu koju ste mu dali, nagradite ga. Nagrada mora da se razlikuje od hrane koju jede svakog dana i nikako ne sme biti ono što jedu ljudi. Psi ne smeju da jedu čokoladu, šećer, mentol i začinjenu hranu. U pet-šopovima postoje keksići i štapići koji su odlična poslastica za vašeg krznenog drugara, a i oni je uglavnom obožavaju.

Štenci od šest do devet meseci

U poslednjoj fazi rasta najbolja hrana za štence je ona sa oznakom JUNIOR. Uglavnom je namenjena psima velikih rasa, jer kod njih poslednja faza rasta duže traje, a ova hrana ima dosta neophodnih vitamina i minerala. U ovoj fazi smanjuje se broj obroka na dva dnevno, a porcija se povećava.

Kako znati kada je štene završilo sa rastom?

Vrlo je važno znati koja rasa kada sazreva. Za štene će biti štetno ako prerano pređete na ishranu za odrasle pse jer neće dobiti sve potrebne namirnice. Ako pak pređete prekasno, rizikujete da pas postane gojazan jako brzo.

Male rase se smatraju odraslima već sa devet meseci, srednje sa oko godinu dana, a velike tek sa godinu i po. Za većinu rasa prosek je oko dvanaest meseci. Ovaj prosek se uzima najčešće za mešance, ali kao što smo već naglasili odvedite ga veterinaru za stručno mišljenje.

Postepeno uvodite hranu za odrasle pse

Većina odraslih pasa jede jednom dnevno. Odgajivači pasa nekada zadržavaju režim sa dva obroka dnevno čak i kod odraslih pasa. Ovo je individualna stvar i vi, kao vlasnik, najbolje ćete proceniti koji režim ishrane vašem psu odgovara.

Sam prelazak na ishranu za odrasle pse treba da traje oko nedelju dana. Počnite sa malom količinom granula za odrasle pse i svakog dana povećavajte udeo. Posle sedam dana, pas bi trebalo normalno da jede hranu, bez problema sa varenjem. Ako im sami pripremate hranu, u ovom periodu možete smanjiti mesni deo obroka na 40-50% porcije.

Obrok mora da im se daje u približno isto vreme svakoga dana. Odrasli psi ješće neredovno ako im se hrana ne servira po unapred utvrđenom rasporedu i teško ćete pratiti da li vaš pas unosi dovoljnu količinu hrane.

Ukoliko se odlučite da psa hranite već gotovim proizvodima, u pet-šopovima obično rade ljudi koji će vam spremno odgonetnuti koja je najbolja hrana za štence. Ponuda je zaista raznovrsna i pratiće uzrast, veličinu i stepen aktivnosti vašeg psa. Međutim, ako se odlučite da hranu spremate sami, informišite se dobro o potrebama svog psa i obavezno konsultujte veterinara.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading