NEMOJTE DA VAS LAŽU, SAVRŠENI NE POSTOJI Morate da imate bar tri omiljena pudera!
Foto: Ognjen Radošević

Kad pitate šminkera koji deo mu je najvažniji kad radi na klijentima, većina će vam reći - ten. Ako lice izgleda kako treba, do izražaja će doći i oči i usne. Ako u podlozi nešto nije dobro, džabe ajlajner, veštačke trepavice i crveni ruž. A da bi ten bio sjajan, odabir pudera je jako važan. Ipak, ima i tu caka. Teško da ćete pronaći jedan savršeni jer njegov učinak zavisi od trenutnog stanja vaše kože, vremenskih uslova, prilike za koju se šminkate, te tako morate imati nekoliko omiljenih. Ako vas zanimaju odgovori na neka konkretna pitanja u vezi sa ovom temom, zapratite me na Instagram profilu makeupbymirkasminka, gde možemo zajedno da razmenjujemo savete i iskustva i gde odgovaram na sva vaša pitanja. 

NEMOJTE DA VAS LAŽU, SAVRŠENI NE POSTOJI Morate da imate bar tri omiljena pudera!

Foto: Shutterstock

 

 

Temelj u bočici

U prošlom broju smo govorili o bazama ili prajmerima koji služe da pripreme vašu kožu da bi na nju lepše legao puder. Tečni puder je najjednostavniji i najčešći put koji devojke širom sveta biraju da bi došle do izjednačenog tena. Jer to je zapravo njegova funkcija. Da izjednači boju i pokrije neke nepravilnosti. Najbolje je prvo naneti tečni puder jer ćete tako dobiti ujednačeno platno za rad, po kojem ćete dalje slikati. Pokrivnost pudera određuje samo formula, u zavisnosti od toga da je „low“, „medium“ ili „full coverage“, što piše na svakom puderu. Takođe, pokrivnost možete i sami dozirati izborom alata koji koristite. Prsti i četke daju veću pokrivnu moć, dok sunđer može malo da ublaži učinak jer guta više proizvoda.

 

Jedan zimi, drugi leti!

Prema tipu vaše kože birate formulu koja će vam odgovarati. Ako imate suvu kožu, gledajte pudere koji u svom nazivu imaju „glow“, „iluminate“, „hydrate“... Ako vam je koža masna, puder koji je „matte“ biće najbolji za vas. Ako vam je koža mlada i normalna, dovoljno je da uzmete neku toniranu kremu, koja će samo malo ujednačiti vaš ten. Naći pravu formulu je izazov, ali izbor boje može biti još veći. U drogerijama, pod veštačkim, belim svetlima teško je videti kako nešto zaista izgleda. Ako ste u mogućnosti, tražite uzorak, tester ili bar namažite puder na deo od obraza ka vratu, da prelazi preko vilice, pa izađite na sunce i vidite da li je to vaša boja. Ako nista odabrali dobro, ne očajavajte i ne bacajte proizvod. Težak puder ćete razblažiti kremom, sjajan se može setovati puderom u prahu, a pogrešna boja se može srediti svetlijim korektorom ili bronzerom. U svakom slučaju, vremenom ćete uvideti da vam jedan odgovara zimi kada je hladno i suvo, drugi leti kada je toplo i vlažno. Budite otvoreni za isprobavanja i sigurno ćete pronaći onaj koji vama odgovara.

 

NEMOJTE DA VAS LAŽU, SAVRŠENI NE POSTOJI Morate da imate bar tri omiljena pudera!

Foto: Shutterstock

 

 

Korektor krije tajne

Nakon što ste naneli tečni puder, na red dolazi korektor ili konsiler („concealer“). Ono što puder nije uspeo da prikrije, korektor bi trebalo da to učini. Ako vam treba za crvenilo na koži, bubuljice i neke druge nepravilnosti, koristite boju pudera ili najviše nijansu svetliji. Ako vam treba za posvetljavanje predela ispod oka, možete ići i sa dve nijanse svetlijim korektorom. On je uglavnom gušći od pudera, pa je njegova pokrivna moć veća. Zapamtite, manje je više, pa krenite lagano. Trend obrnutih trouglova ispod očiju polako gubi primat, pa je sada prirodnija šminka sve popularnija. Tačkica u uglu oka i na kraju ispod kapka će biti dovoljna da pokrije tamne krugove, a lako ćete dodati više ako treba. Stavite malo korektora i na nos, sredinu čela i bradu, kako biste posvetleli te delove.

Prah čuda čini

Kameni puderi i puderi u prahu mogu se koristiti na različite načine. Ukoliko ste ljubitelj kamenih, a ne tečnih pudera, obratite pažnju da korektor stavite ispod. Od aplikatora će zavisiti pokrivenost, sunđerčići koji idu uz kamene pudere pružaju više, dok ćete kabuki četkom moći da kontrolišete količinu proizvoda na licu, a da opet ujednačite ten. Kamenim puderom možete i setovati lice, kao i onim u prahu. Delove lica koji se posebno maste, a to je najčešće T zona (čelo i nos) pređite puderom u prahu. Translucentni puderi nemaju boju, te tako neće promeniti kolorit podloge. Vodite računa da neki popularni puderi vama neće odgovarati jer, kao i za sve drugo, važan je tip kože. Suva koža može da prođe sa minimalnim setovanjem, pa čak i bez njega, dok će masnoj koži biti potrebno i da se tokom dana blotujete ili dodate malo proizvoda u prahu.

Još saveta o šminkanju za početnike, počitajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading