OTARASITE SE MUVA: Ukoliko uradite ovo, one se više neće pojavljivati

Muve u većini slučajeva nisu opasne, ali mogu biti prenosnice virusa i bakterija koje šire ugrizom. Kako se mue ne bi ni pojavljivale, možete napraviti nekoliko stvari koje ih odbijaju.

1. Uklanjanje truleži

Pre svega možete napraviti jednostavne korake kako se muve ne bi ni pojavile u vašem domu ili vrtu. Uklonite hranu koja truli kao što je staro meso ili pak trulo voće i povrće. Takođe, pazite da su vam sve površine suve jer muve poležu jajašca na vlažnim površinama.

2. Iznošenje smeća

Smeće puno hrane i drugih namirnica idealno je stanište muva, posebno u letnim mesecima. Muve vole miris fermentirane i trule hrane i zato redovno iznosite smeće te se pobrinite da su vam kante uvek zatvorene.

3. Biljke

Određene biljke ili začini imaju jake mirise koje muve ne vole. Probajte ih staviti na sto vašeg doma ili zasaditi u vrtu i bit ćete sigurni. Ovde spadaju:

  • bosiljak
  • lavanda
  • neven
  • lovorov list
  • metvica

4. Sirće i sredstvo za pranje posuđa

Mešavina octa i sredstva za pranje posuđa odlična je klopka za muve. Pomešajte oko tri centimetra jabučnog sirćeta sa nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa u visoku čašu koju ćete prekriti prozirnom folijom. Preko folije stavite gumicu kako bi čvrsto stajala na čaši i izbušite rupice. Muve će privući miris jabukovog sirćeta, ali će ih deterdžent zalepiti i neće moći izaći.

Foto: Freepik

 

 

5. Zamka od boce

Uzmite plastičnu bocu od litre ili dvije litre i prerežite gornji dio. U bocu ulijte vodu sa šećerom te potom vratite gornji, odrezani dio boce, ali ga okrenite obrnuto tako da je dio gdje inače dođe čep okrenut prema mješavini vode i šećera. Muha će ovako ući u bocu jer će je privući šećer, ali neće znati izaći.

6. Lepljve trake i sprejevi

Pomoći mogu i lepljive trake na koje će se muve zalepiti i ostati. Postoji i mnogo različitih sprejeva uz pomoć kojih se možete rešiti insekata. Pazite da ne preterate sa špricanjem, ali i da vam hemikalije ne dospeju na kožu ili na oči.

7. Kajenske papričice i voda

Mešavina kajenskih paprika ili kajenskog papra i vode sprečiće dolazak muva. Pomešajte to dvoje u posudu s raspršivačem i pošpricajte po prostoru.

8. Muholovke

Kao što im i samo ime kaže, ove biljke se hrane muvama i drugim insektima. Kada su posađene u vrtu same će ih jesti, dok ih u kući vi morate hraniti.

  Kliknite za više vesti

Komentari (0)

Loading