PROVERENI RECEPT ZA VRHUNSKI KOLAČ Čokoladna mađarica, čarobna poslastica, jednostavno neodoljiva
Foto: Youtube/Printscreen

Potrebno je:

Kore:

100 g masti
100 g šećera
jedno jaje
100 ml mleka
400 g glatkog brašna
4 kašike kakaa
pola kesice praška za peciva

Fil:
500 ml mleka
50 ml krem likera 
100 g tamne čokolade
1 kesica čokoladnog praška za puding
1 kašika skrobnog brašna
150 g šećera
200 g maslaca

Glazura:
150 g tamne čokolade
3 kašike ulja

Priprema:

Kore:
1. Izmiksati 100 g masti sa 100 g šećera, dodati jedno jaje i 100 ml mleka pa još malo izmiksati.
2. Pomešati 400 g glatkog brašna s 4 kašike kakaa i pola kesice praška za pecivo. Dodati u prethodnu smesu i umesiti testo.
3. Testo podeliti na 4 jednaka dela. Svaki deo razvaljati tanko na pek papiru na dimenzije cca 25×35 cm. Kore izbockati vilicom i peći u zagrijanoj rerni na 170 °C cca 6-7 minuta.
4. Pečene kore slagati jednu na drugu i pritisnuti limom za pečenje ili nečim sličnim da se izravnaju.

Fil:

1. Na laganu vatru staviti kuvati 400 ml mleka pomešanog s 50 ml krem likera. Ubaciti 100 g izlomljene tamne čokolade i mešati da se čokolada otopi.
2. U 100 ml mleka razmutiti 1 kesicu čokoladnog praška za puding, 1 kašiku skrobnog brašna i 150 g šećera. Sve umešati uzavrelo mleko s likerom i čokoladom i mešati dok se krema ne zgusne.
3. Maknuti s vatre i u vruće umešati 200 g maslaca. Kremu podeliti na 3 jednaka dela i odmah filati kore. Zadnja kora se ne premazuje.

Glazura:
1. Gotov kolac opteretiti nekom tacnom ili knjigom i staviti u frižider preko noći.
2. Sutradan preliti glazurom za koju ćete otopiti 150 g tamne čokolade s 3 kašike ulja.
3. Vratiti u frižider da se glazura stegne, a potom rezati na štangice.

Komentari (0)

Loading