RASKOŠNA BARON TORTA: Zavodljiva čokolada i osvežavajuća malina u kombinaciji, savršenstvo ukusa
Printscreen/proverenirecepti.com


Sastojci:
za četiri kore
12 belanaca
300 g šećera
60 g kakaa
60 g bademovog brašna ili sitno mlevenog badema

za čokoladni fil
12 žumanaca
250 g šećera
50 g kakaa
40 g pudinga od čokolade
400 ml mleka
200 g čokolade za kuvanje
180 g putera

za fil od malina
400 g malina
130 g šećera
40 g pudinga od maline (vidi napomene)
5 g želatina
3 x 100 ml vode

za glazuru
120 g čokolade za kuvanje
125 g putera

za dekoraciju
1 kašičica kakaa
malo čokoladnog fila (50 g)
šećerna srca ili perlice

1. Priprema kora

Za jednu koru - 3 belanca umutiti samostalno dok ne postanu penasta, dodati 75 g šećera i umutiti zajedno. Zatim dodati 15 g prosejnog kakao praha i 15 g bademovog brašna (ili mlevenog badema). Promešati isključenim mikserom ili skinutim žicama da se smesa ujednači.

Smesu za koru sipati u okrugli pleh sa pomičnim obodom prečnika 26 cm čije je dno postavljeno pek papirom. Peći 18-20 minuta na 180°C. Nožem odvojiti koru od ivice pleha, izvaditi je i ostaviti sa strane sa sve papirom.

Nemojte brinuti ako se tokom pečenja stvore “brda i planine” tj. ako kora raste neujednačeno. Ona će svakako splasnuti nakon pečenja, jer ova kora je takvog tipa - nije mnogo vazdušasta i relativno je tanka.

Ponoviti sve još tri puta, jer je ukupno potrebno četiri kore.

Idealno je imati dva ista pleha, pa dok se jedna kora peče, možemo da pripremamo sledeću.

Ispečene kore ostaviti sa papirom da se hlade. Kore neka stoje odvojeno, ne jedna preko druge, jer im je površina osetljiva i malo lepljiva.

2. Priprema čokoladnog fila

U manju šerpu sipati 12 žumanca, 250 g šećera, 50 g prosejanog kakaa i 40 g puding-praha od čokolade, pa uliti malo mleka od prethodno odmerenih 400 ml (70-100 ml) i dobro sve izmešati žicom za mućenje, da ne bude grudvica. Sipati ostatak mleka, staviti na ringlu, zagrevati i kuvati uz stalno mešanje žicom dok ne počne zgušnjavanje, onda sniziti temperaturu na trećinu i kuvati još minut-dva. Sve vreme mora da se meša.

U vrelu smesu dodati izlomljenu čokoladu i puter sobne temperature. Promešati malo, ostaviti par minuta da se čokolada otopi, pa još jednom izmešati da se sve lepo sjedini i ujednači.

Kad se fil malo prohladi prebaciti ga u frižider na dva-tri sata. Nakon toga promutiti mikserom, fil će tom prilikom posvetleti i dobiti na zapremini.

Izmeriti fil, odvojiti 150 g za premazivanje torte spolja i za dekoraciju, ostatak podeliti na tri dela (četvrta kora se ne filuje). Trebalo bi da fila bude oko 1200 g ukupno, pa kad oduzmemo onih 150 g, ostaje 1050 g i to delimo sa tri, dakle oko 350 g po kori.

3. Priprema fila od malina

400 g malina, 130 g šećera i 100 ml vode kuvati do vrenja, pa još par minuta i izmaći sa ringle. Kuvane maline možete propasirati da bi se oslobodili semenčica, a i ne morate, ako vam ne smeta (ja nisam).

U jednom lončetu razmutiti 40 g puding-praha od maline sa 100 ml vode, u drugom razmutiti 5 g (pola kesice) želatina takođe sa 100 ml vode. Ostaviti sa strane nekoliko minuta da želatin nabubri, pa ga zagrejati na tihoj vatri da se otopi i postane tečan.

U skuvane maline sipati razmućen puding prah (promešati pre sipanja, skrob se sleže na dnu) i rastopljen želatin, vratiti na kuvanje uz stalno mešanje, da se zgusne.

Fil u ovoj fazi neće biti jako gust, što je OK, zgusnuće ga želatin dodatno tokom hlađenja. Ostaviti da se delimično prohladi - u vreme filovanja treba da bude mlak jer se lakše razmazuje, ali ne sme biti vreo jer bi topio čokoladni fil pod sobom.

Izmeriti fil, podeliti na tri dela. Trebalo bi da ga bude oko 800 g, dakle biće potrebno oko 260-270 g po kori.

4. Sklapanje torte

U obruč staviti prvu koru sa sve papirom. Na nju naneti trećinu čokoladnog fila, poravnati koliko je moguće, sipati trećinu fila od malina i pažljivo razmazati. Poklopiti drugom korom, tako da papir ostane gore, pa ga odlepiti. Nafilovati na isti način drugu koru i treću koru, pa poklopiti četvrtom, sa koje ne treba skidati papir. Tortu dobro ohladiti (frižider preko noći ili zamrzivač 3-4 sata).

5. Završne radnje

Ohlađenu tortu nožem odvojiti od kalupa. Odlepiti papir sa kore koja je na vrhu, pa na nju poređati 4 trake od pek papira isečene tako da ne pokrivaju sredinu i da štrče sa strane. Ove trake će nam čuvati tacnu da se ne umaže, a moći ćemo kasnije lako da ih izvadimo. Poklopiti tortu naopako okrenutom tacnom, pa sve zajedno prevrnuti za 180°, skinuti kalup i odlepiti papir sa vrha.

Tortu premazati ranije odvojenim čokoladnim filom (oko 100 g) u sasvim tankom sloju sa svih strana. Svrha ovoga je popunjavanje rupa i neravnina pre nanošenja glazure. Vratiti tortu u frižider.

6. Glaziranje

Otopiti 120 g čokolade za kuvanje sa 125 g putera na niskoj temperaturi. Glazuru ostaviti da se malo prohladi pre nanošenja, ali treba da ostane retka. Sipati preko torte, kružno, tako da glazura malo krene da curi sa strane, ali da većina ipak ostane gore. Razmazati špatulom gornji deo glazure, pa onda i sa strane, skupljajući i dižući iscurelu glazuru naviše.

7. Dekoracija


Kad se glazura malo stegla, posuti tortu kakaom kroz gustu cediljku (jedna kašičica), da postane “baršunasta”. Nakon toga označiti parčiće, ako želite, izvući papirne trake i salvetom očistiti obod tacne ako ima potrebe.

Od ostatka fila (oko 50 g) uz pomoć dresir kese i malog zvezdastog nastavka istisnuti po jedan cvetić na svako parče. Prethodno prstom skinuti kakao sa mesta gde će doći cvetić, kako bi mogao da se zalepi za glazuru. Na vrh svakog cvetića može se dodati neki sitan ukras npr. šećerno srce ili perlica. Idealno bi bilo ukrasiti tortu svežim malinama, ako im je sezona (smznute nisu dobre za ovu namenu).

8. Sečenje

Tortu seći tankim, zagrejanim nožem, vukući ga vertikalno kroz tortu. Nakon svakog reza nož obrisati i ponovo zagrejati.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading