POZIVAJU SE FOTOGRAFI IZ CELOG SVETA Međunarodni foto konkurs "Nasleđe od kamena i neba - svetska kulturna baština Srbije"
Radio KiM

Zainteresovani fotografi iz celog sveta mogu poslati fotografije na kojima je prikazana kulturna baština Srbije koju je označila Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) kao deo svetske kulturne baštine.

Na Uneskovoj listi svetske baštine nalaze se kulturna dobra čija jedinstvenost, lepota i značaj za živote ljudi prevazilaze nacionalne i regionalne granice i koja predstavljaju nasleđe čitavog čovečanstva. 

To su mesta koja smo nasledili od predaka i koja brižljivo čuvamo za buduće generacije.

U periodu od 25. oktobra do 30. decembra 2021. treba dostaviti originalne fotografije koje su inspirisane znamenitostima koje je Unesko proglasio svetskom kulturnom baštinom u Srbiji. 

U obzir dolaze radovi na kojima su prikazani: srednjovekovni manastiri Studenica i Stari Ras sa Sopoćanima, srednjovekovni spomenici na Kosovu - manastiri Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške, Gamzigrad/Feliks Romulijana i jedinstveni nadgrobni spomenici, specifični za ovaj deo sveta, poznati kao stećci.

Fotografije mogu prikazivati i srpske tradicionalne običaje koji su našli svoje mesto na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovečanstva: slavu, kolo i pevanje uz gusle, kao i dokumentarnu baštinu Srbije koja je upisana u Uneskov registar "Pamćenje sveta".

Pobednik takmičenja biće nagrađen sa 1.000 američkih dolara, drugoplasirani sa 500, a trećeplasirani sa 300 američkih dolara.

Radovi dobitnika prve tri nagrade i finalista biće deo izložbi koje će biti održana u Vašingtonu i Beogradu tokom 2022.godine. 

Svi nagrađeni fotografi i finalisti biće predstavljeni u godišnjem katalogu tog foto konkursa. Jedinstvena štampana zbirka fotografskih radova biće dostupna za kupovinu i distribuirana širom sveta.

Organizator konkursa je Art eksčejndž, a medijsku podršku projektu do sada su pružili: Ambasada Srbije u SAD, Srpska pravoslavna crkva Sv. Luke u Vašingtonu, Eparhija istočnoamerička SPC, Foto-savez Srbije, Udruženje Novinara Srbije, Udruženje za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja i RTS.

Članovi žirija su osnivačica i predsednica Art Eksčejndž Svetlana Rogić, direktor Kulturnog centra Gračanica i predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević i indonežanski fotograf Ivan Bagus. 

U BARSELONI OTVORENA NAJVEĆA IZLOŽBA MUZEJA NIKOLE TESLE Publici predstavljeni eksponati koji približavaju život genija i najvećeg srpskog naučnika!

Komentari (0)

Loading