ZA OVE DETALJE O MARGITI IZ EKV GRUPE NISTE ZNALI Ovako se bend prvobitno zvao! (VIDEO)
Printscreen

 

Najveća heroina jugoslovenskog roka, obožavana Margita Stefanović Magi, preminula je 18. septembra 2002. godine.

Bila je mistična devojka duge crne kose i dubokih, tamnih očiju, zaštitno lice kultnog benda Ekatarina Velika (EKV),  “anđeo na klavijaturama”, crna princeza jugoslavenskog novog talasa roka.

Međutim, nakon majčinog nagovaranja Margita je odbila ponudu za nastavak školovanja na moskovskom konzervatoriju i završila studije arhitekture u Beogradu. Njena je majka smatrala da je premlada kako bi se toliko udaljavala od kuće. Takođe, u vreme Margitinih upisa na fakultet razotkriveno je da je Stefanović imao ljubavnicu, i to pijaniskinju, što je Margitinu majku veoma pogodilo i odvratilo od nauma da upiše kćer na studije muzike makar u Beograd.  Tako su Margita i Ivo bili prisiljeni da svoje puteve krče kroz beli grad.

Već je u srednjoškolskim danima Magi bila prepoznata kao veliki umjetnički talenat, ali odvojila se od klasične muzike i počela istraživati beogradsku "underground scenu"(podzemnu scenu). Prisustvovala je koncertu tek osnovanog benda Milana Mladenovića koji se tada zvao Katarina II, a u proleće 1982. Margita je upoznala članove "Električnog orgazma" preko kojih je  doprla i do Mladenovića.

Opčinjen mladom, lepom i nadarenom umetnicom, on ju je pozvao da svira klavijature u njihovoj grupi  pa je tako Margita brzo postala stalna članica "Katarine II", koja 1985. menja ime u "Ekatarina Velika".

Grupa 1986. godine izdaje album “S vetrom uz lice”. Ovaj album bio je znatno uspešniji od prethodna dva, doneo je hitove kao što su "Budi sam na ulici", "Ti si sav moj bol", "Kao da je bilo nekad", "Novac u rukama", "Stvaran svet oko mene". Idući albumi “Samo par godina za nas” i “Dum dum” već su mnogo mračniji i naviještaju skoru propast.

Članovi EKV-a oduvek su eksperimentirali s drogom, a s vremenom njihovo je eksperimentiranje preraslo u veliku zavisnost.

Nakon raspada Ekatarine Velike Margita se nastavila  baviti muzikom, ali njeno je zlatno doba prošlo.

Njena je zavisnost o drogama postala još ozbiljnija nakon što joj je 1996. umro otac. Margita je prodala porodični stan, kupila dva manja i s preostalim novcem otputovala u Indiju. Neuspešno se trudila izlečiti od zavisnosti. Nakon povratka u Beograd prodala je oba stana i potrošila ostatak novca, završila je na ulici kao beskućnica.

Poslednje godine života provela je u napuštenoj garaži u beogradskom predgrađu i u skloništu za beskućnike na Voždovcu. 18. septembra 2002. umrla je sama i zaboravljena u klinici za zarazne bolesti. Imala je samo 43 godine.

Tragične sudbine članova EKV-a postale su deo njegove mračne aure kao što su neponovljive pjesme koje su komponovali postale deo jugoslovenske muzičke povijesti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading