Pokahontas
Printscreen / Youtube
Pokahontas

Printscreen / Youtube

Foto: Printscreen / Youtube

Nezavisno od toga kojoj starosnoj grupi pripadate, jedno je sigurno – ne možete poreći da volite Diznijeve crtaće. Volter Elijas "Volt" Dizni prokrčio je put produkciji dugometražnoih animiranih filmova još 1937. godine ostvarenjem Snežana i sedam patuljaka. Snežani su se tokom narednih godina pridružile i druge princeze, čime je nastao naš omiljeni plemićki krug koji nam iznova daje zrnce nade u srećne završetke. Ali, šta je poslužilo čika Voltu kao inspiracija? Da li je stvarnost zaista tako bajkovita?

Pokahontas

Printscreen / Youtube

Foto: Printscreen / Youtube

Originalna verzija priče o Pokahontas, princezi plemena Povhatan, daleko je tragičnija od svoje animirane verzije. Kada su Evropljani došli u Ameriku, mala Pokahontas je imala samo 11 godina. Ljubav između nje i Džona Smita nikada se nije desila, već se Pokahontas udala za svog saplemenika. Međutim, već 1613. Englezi su je zatočili, budući da su se odnosi između njenog plemena i Engleza pooštrili. Njen otac, poglavica, pokušao je na sve načine da pregovara sa neprijateljima, ali bezuspešno – Pokahontas je preuzela hrišćanstvo, promenila ime u Rebeka Rolf i udala se za uzgajivača duvana Džona Rolfa. Samo godinu dana nakon odlaska u Englesku, u aprilu 1614. godin Pokahontas je preminula i to na rukama svog supruga. Imala je samo 22 godine.

Pokahontas

Printscreen / Youtube

Foto: Printscreen / Youtube

Premda su originalne bajke obilate krvlju, surovim i brutalnim scenama, nemoguće je odoleti predivnim filmovima koje nam je Dizni iznedrio iz svojih paleta i pera. Ukoliko vam ovaj tekst nije ubio ljubav prema crtaću, veurjemo da ćete se uskoro naći pred kompjuterom, sa činijom kokica i da ćete pevati omiljene pesme iz najdražeg vam filma.