Mitrović je od Zadruge napravio pravi evropski grad, ali ono što je na kraju uradio toliko je ludo da nemamo reči!

Alo.rs/M. I. | vip 2018-09-04 18:53:30 2018-09-04 18:53:30

Do početka, prema mišljenju mnogih stručnjaka, najimpresivnijeg projekta ne samo u Evropi, već i u svetu - "Zadruge " - ostalo je još samo dva dana, a poslednje pripreme u kompleksu u Šimanovcima privode se kraju.

Printscreen

Nakon što je završena izgradnja najlepše građevine u ovom delu Evrope, palate Milenije, Željko Mitrović, koji je svakodnevno na lokaciji, otkrio je da je danas u kompleksu "Zadruge" podignuta statua čuvenog firentinskog bankara i mecene, Kozima Medičija.

- Palata Milenija je četiri puta veća od Bele kuće, a po dimenzijama je veoma slična Kapitol Hilu u Vašingtonu. Ovo je prava zgrada, ali je ona samo deo elemenata. Danas smo uradili jedan vrlo značajan posao i učestvovao sam delimično u njemu - postavio sam statuu Kozima Medičija, koja je visoka šest metara, što je dvostruko više od Medičijeve statue u Firenci. Izgleda impresivno i mislim da je to veoma značajno, zato što je to moja velika inspiracija i moj veliki idol. On je rođen 1389. godine, iste godine kada smo izgubili cara Lazara - u Italiji je tada počela renesansa, a mi smo tada krenuli nizbrdo. Mislim da je sada došlo vreme za srpsku renesansu. Veliki broj umetnika, vajara i slikara je bilo angažovano i zaradili su dosta novca na ovom projektu, tako da smo na taj način dali doprinos kulturnom životu u Srbiji. Mislim da smo uspeli u tome, napravili smo jednu malu kneževinu, jedan grad u kome će živeti naši takmičari, odnosno zadrugari, i mislim da će im biti prijatno da provedu vreme u jednom ovakvom ambijentu - rekao je Željko Mitrović.

 

Expand player
Pogledajte više