Sintija Nikson
Youtube/Printscreen
Sintija Nikson

Youtube/Printscreen

Sintija Nikson, Foto: Youtube/Printscreen

Ako ste sinoć proveli neko odgređeno vreme na društvenim mrežama, sigurno ste primetili masovno šerovanje trominutnog video snimka pod nazivom "Be a Lady They Said" .

Pesma koju je 2017. godine napisala Kamil Rejnvil, mlada pesnikinja, a u spotu ih govori Sintija Nikson, našoj publici poznata iz serije S*ks i Grad, zaživela je ponovo ove godine kao jasna i glasna poruka, odnosno, protest koji se sprovodi protiv ideala savršenstva koji je nametnut ženama sveta od strane modne industrije i društva.

Poruka koja se šalje kroz ove reči, juče je još jače odjeknula, budući da je Harvi Vajnstin, filmski producent i poznati s*ksualni predator proglašen krivim za sramno mali broj napada na žene (samo dva), iako se javio veliki broj njegovih žrtvi.

Video je režirao reditelj i fotograf Pol Meklin za onlajn magazin “Girls, girls, girls”.

"Budi dama, rekli su. Suknja ti je prekratka. Košulja ti je preduga. Pantalone su ti preuske. Ne pokazuj toliko kože. Pokrij se. Ostavi nešto mašti. Ne iskušavaj. Muškarci se ne mogu kontrolisati. Muškarci imaju potrebe. Izgledaj s*ksi. Izgledaj se**i. Ne budi tako provokativna. Vi to tražite.

Nosi crno. Nosi potpetice. Previše si obučena. Premalo si obučena. Izgledaš kao da si se opustila. Budi dama, rekli su. Ne budi previše debela. Ne budi previše mršava. Pojedi sve. Smršaj. Prestani da jedeš toliko. Ne jedi prebrzo. Naruči salatu. Ne jedi ugljene hidrate. Preskoči desert. Moraš da smršaš. Idi na dijetu. Bože, izgledaš kao kostur. Zašto jednostavno ne jedeš? Izgledaš izmučeno. Izgledaš bolesno. Muškarci vole žene s mesom na kostima. Budi veličina 'nula'. Budi dupla nula. Ne budi ništa. Budi manje od ničega.

Budi dama, rekli su. Ukloni dlake sa tela. Izblajhaj ovo. Izblajhaj ono. Posvetli kožu. Prekrij ožiljke. Sakrij strije. Povećaj usne. Botoksiraj svoje bore. Zategni lice. Stisni trbuh. Podigni grudi. Izgledaj prirodno. Previše se trudiš. Izgledaš preterano. Muškarci ne vole devojke koje se previše trude.

Harvi Vajnstin

EPA/Peter Foley

Harvi Vajnstin, Foto: EPA/Peter Foley

Budi dama, rekli su. Nosi šminku. Istakni jagodice. Poravnaj kapke. Popuni svoje obrve. Produži trepavice. Oboji usne. Puder, rumenilo, bronzer, sjaj. Kosa ti je prekratka. Kosa ti je preduga. Ofarbaj kosu. Ne u plavo, to izgleda neprirodno. Izgledaj mlado. Staro je ružno. Muškarci ne vole ružno.

Budi dama, rekli su. Čuvaj se. Budi čista. Ne budi ku*va. Ne spavaj naokolo. Muškarci ne vole dro*e. Ne budi oprezna. Ne budi tako uskogruda. Smej se više. Ugodi ljudima. Budi iskusna. Budi se**epilna. Budi nevina. Budi prljava. Budi kul devojka. Ne budi poput ostalih devojaka. Budi dama, rekli su. Ne pričaj preglasno. Ne pričaj previše. Ne plaši se. Zašto si tako jadna? Ne budi ku*ka. Ne moj toliko da naređuješ. Ne budi tako emotivna. Ne plači. Ne viči. Ne psuj. Izdrži bol. Ne žali se. Složi mu odeću. Skuvaj mu večeru. Učini ga srećnim. To je ženski posao. Bićeš dobra žena jednog dana.

Uzmi njegovo prezime. Uzela si oba? Luda feministkinjo. Podari mu decu. Ne želiš decu? Poželećeš jednog dana. Predomislićeš se. Budi dama, rekli su. Ne dozvoli da te siluju. Ne pij previše. Ne izlazi prekasno. Nemoj da se napiješ. Nemoj da se osmehuješ strancima. Ne izlazi noću. Ne veruj nikome. Nemoj reći DA. Nemoj reći NE. Samo ‘budi dama’ rekli su."