"MAMA, NISAM KRIV ŠTO SAM PREŽIVEO" Pokojni Mija Aleksić je za dlaku izbegao smrt tokom streljanja đaka u Kragujevcu!

Sećanje jednog od najvećih srpskih glumaca Mije Aleksića na oktobar 1941. godine, na dan koji će mu obeležiti život i ostati u večnom sećanju.

Mija Aleksić
Mija Aleksić, Foto: Screenshot Youtube

Mija Aleksić, jedan od najvećih bardova srpskog glumišta, za dlaku je izbegao smrt prilikom streljanje đaka u Šumaricama, oktobra 1941. godine. Tada su Nemci hladnokrvno ubili oko 3.000 stanovnika Kragujevca uključujući i 300 učenika. 

 

Neverovatnu priču o tim danima iz sećanja Mije Aleksića zabeležio je Žika Živulović-Serafim, a objavila je RTV revija u maju 1970.

Priču prenosimo u celosti:

Osvanuo je 20. oktobar 1941. godine. Mama Sinđa ustala je rano i otišla da kupi hleb za doručak. Otac Velimir meškoljio se u krevetu. Misli su mu bile na ruskom frontu. Da li zaista Nemci imaju toliko uspeha kako javlja radio.

TELO MU JE BILO U LOKVI KRVI Srpska glumica zatekla mrtvog muža u dnevnom boravku: Ležao je prekriven belim čaršavom, a samo dan pre toga se desilo nešto jezivo!

Sovjeti su u povlačenju. Mija je tog dana imao matematiku, koja mu nije išla nešto naročito od ruke, i očekivao da bude prozvan... Znao je da ništa ne zna. Ili jedva nešto malo više od toga. Udešavao je frizuru pred ogledalom i samom sebi predskazivao:

Mija Aleksić
Mija Aleksić, Foto: Screenshot Youtube

- Jadniče, ako se danas izvučeš na času, živećeš sto godina!

"TRČAO SAM ULICOM ZA NJOM I NIJE ME SRAM" Ovo je najlepša ljubavna priča Jugoslavije! Bila je udata, Ljuba Tadić je proganjao, a onda ga je izvukla iz najgoreg pakla!

Ni na kraj pameti mu nije bilo da će doživeti jedan drugi čas, koji će mu obećati život eventualno za 24 sledeća sata.

Aleksići su stanovali u kući Mike Dragićevića. Njihovo dvorište se nalazilo između Rudničke i Ulice prestolonaslednika Petra. Prostor dosta uvučen, van spoljnjeg domašaja i kontrole. Mija je krenuo napolje, da prošeta po avliji. Možda će mu na čistom vazduhu nešto iz te proklete matematike ući u glavu.

JEDNA ODLUKA JE SPASILA PORODICU OGROMNE TRAGEDIJE! Milenko Zablaćanski je preminuo pre 11 godina, a malo ko zna da je i njegov sin poznati srpski glumac! (FOTO)

Uzeo je udžbenik. Prelistaće današnju lekciju na brzinu. Nije mu ovo prvi put da se tako vadi.

- Zar se sad uči - začu grmljavinu s leđa.

- Nije, tata, nego da prokontrolišem znanje... - odgovori u cvrkutu.

Mija Aleksić
Mija Aleksić, Foto: Privatna arhiva

- Jesi li se dobro spremio

- Kao i uvek... - reče Mija široko i neodređeno.

SAMO TROJICA SU PREŽIVELA! Jeziva istinita priča krije se iza filma Lepa sela lepo gore! Srpski vojnici su 9 dana bili zarobljeni u tunelu!

Na vratima se sudari s majkom.

- Natrag! vrisnu Sinđa.

Držala je grčevito crnu veknu na grudima, da prikrije srce, koje je pretilo da izleti.

Mija Aleksić
Mija Aleksić, Foto: Screenshot Youtube

- Šta je skoči -Velimir.

- Nemci kupe ljude...

NE PLANIRA DA SE VRATI?! Nikola Đuričko se odselio iz Srbije!

- Kako?

- Kupe. Videla sam na ulici mitraljeze i njihovu vojsku. Vode sve živo što stignu. Izvlače iz kuća...

- Jao, nama! - kućom odjeknu lelek narikače s Rudnika.

Velimir još nije shvatao.

- Kako to kupe? Zašto?

Mija Aleksić
Mija Aleksić, Foto: Screenshot Youtube

- Ne znam! - drhtala je majka.

- Hajde, bežite! Šta čekate!

SPAVALA JE NA PODU U PRAZNOM STANU, SVUDA SU BILI ŠPRICEVI! Sonja Savić se predozirala pre 11 godina, a reči koje je izgovorila pred smrt otkrivaju svu njenu bol!

I, potrča napolje.

- Sine, ne idi! - obeznani se Sinđa.

Ali, on je već preskočio kapiju.

Mija Aleksić
Mija Aleksić, Foto: Screenshot Youtube

Mija je išao u Drugu mušku gimnaziju, koja se nalazila takoreći preko puta njegove kuće. Bila je to stara, adaptirana zgrada, u kojoj su smeštena samo dva odeljenja osmog razreda. Neki minut do osam. U učionicu je već prodrla spoljna atmosfera. Kako je ko pristizao, donosio je sve novije i novije vesti.

POBEGLA JE OD KUĆE, BILA BEZ IČEGA, PA DOBILA OTKAZ Malo ko zna da je baka Nikole Đurička naša poznata glumica, a imala je veoma težak život!

- Kažu da će da vode na prisilan rad u Nemačku...

- More, jok, pravo u internaciju, u kažnjeničke logore!

"ARKANE, SAVEST ĆE TE PEĆI ZBOG OVOGA!" Ljubiša Samardžić se pre 2 decenije gadno posvađao sa Željkom Ražnatovićem, a on je zbog toga kaznio ceo fudbalski klub!

- Neki kažu...

- Šta kažu?

Mija Aleksić
Mija Aleksić, Foto: Screenshot Youtube

- Može da bude svašta.

- Šta je to svašta?

Tajac. Niko se ne usuđuje da izgovori najstrašniju reč. U grobnoj tišini ušla je Branka Ranković, koja je imala prvi čas srpskohrvatski jezik. U glavi joj se mutilo. Jedva je nazirala katedru. Da li ovu decu poslednji put vidia Oči razreda bile su uprte u nju. Neme, nepomične. Jedva je čula sebe.

SVI GA ZNAMO KAO HER ŽIKU, A OVAJ NADIMAK JE MISTERIJA Zasmejavao je celu Jugoslaviju, u Italiji bio neviđeni frajer, ali se tamo predstavljao pod potpuno drugim imenom!

- Deco, danas ćemo govoriti o...

U tom momentu vrata se otvoriše. Na pragu Nemac sa šlemom, u crnom, kišnom mantilu, šmajser uperen na đake. Dočekaše ganeme, nepomične oči. Osetivši da nije napravio efekat, German se vrati natrag, zatvori vrata, pa ih nogom razvali.

- Los, los! Urlao je zverski.

 

Četa đaka...

Profesorka stade ispred mašinske puške. Suze joj grunuše niz lice, ali glas je bio prodoran.

- Šta će vam deca? Zašto ih dirate? Šta su vam ona skrivila?

JEDNOG DANA JE OTIŠAO NA PECANJE, I NIKADA SE NIJE VRATIO! Srpski glumac preminuo pre 2 decenije, a njegova smrt je još uvek obavijena velom misterije!

Nemac je odgurnu. Naiđoše i drugi.

- U dvorište, u kolonu po tri, drali su se folksdojčeri.

Mija Aleksić
Mija Aleksić, Foto: Privatna arhiva

Paralizovanih čula, u potpunoj bespomoćnosti, učenici se povinovaše naredbama. Mama Sinđa nosila je svom sinu zimski kaput.

- Mijo, Mijice, teraće vas u internaciju, biće ti tamo hladno, evo ti kaput, i ovaj hleb...

IMAO JE PREKO 100 FILMSKIH ULOGA, A NJEGOV ŽIVOT SU OBELEŽILE 2 VELIKE TRAGEDIJE! Na današnji dan nas je napustio legendarni Ljubiša Samardžić!

Nemci su žurili da pokupe ljudsko meso, gurali decu u redove i vrhovima bajoneta gonili ih da što pre pođu.

Mija Aleksić
Mija Aleksić, Foto: Screenshot Youtube

Kolona kreće. Četa đaka... Mija zgrabi majčinu ruku, poljubi je. Poslednji pogled na dvorište, na dragu kuću, na Velimira, koji je stojao kao kip, okamenjen ubolu. Nije imao snage ni da podigne ruku, da mu mahne.

MESEC DANA NIJE DALA IME SINU Sa 23 godine je rodila dete starijem kolegi, a nakon porođaja su usledile prave muke!

Vriska žena, koje su trčale za svojom decom, plač i kuknjava, i nemačko: "los, los!", ispunili su to kragujevačko podne, 20. oktobra, 1941. godine.

Mija je u školu otišao u mantilu. Skide ga i dade svom drugu, Branku Nikoliću, koji nije poneo ništa. On obuče zimski kaput. Ruke im se dodirnuše, prsti čvrsto stegoše.

Mija Aleksić
Mija Aleksić, Foto: Screenshot Youtube

- Šta bude, neka bude - uzdahnu Aleksić.

RODITELJI SKUPLJALI PEČURKE DA BI IH ODŠKOLOVALI! Mlađa sestra Ivice Dačića je završila 2 fakulteta, a malo ko zna da je glumila u seriji "Porodično blago"! Evo gde danas radi!

Celog dana nepregledne mase Kragujevčana slivale su se u barake. U jednoj od njih bilo je strpano i Mijino odeljenje. Čega se seća naš junak iz tih tragičnih dana. Obara glavu. Teško govori. Nesvesno privlači sinčića Velibora sebi.

ZA OVOM GLUMICOM JE LUDELA BIVŠA JUGA Doselili se u Beograd pa upoznala glumca! Ljubav sa njim promenila joj je život, a u tišini je bolovala i plakala!

- Ne znam... Jedna potpuna praznina. Svedenost na ništa. Na mahove oštar bol: zašto da umremo, strah od smrti, otpor... Pa, onda, potpuna tupavost, apatija... slike iz detinjstva, likovi roditelja, sestre, drugova... Film se lagano odvija, hteo bih da traje u beskraj. Zatim, zračak nade. Možda će nas pustiti, nekud oterati. Ovo je samo privremeno...

 

Čuli su se pucnjevi. Rafali... Bilo nam je jasno šta nas čeka. Video sam oca i majku u crnini za mnom. Velimir je pustio bradu, posiveo... Počeo sam da plačem. U sebi... Znači, tu je kraj...

Mija Aleksić
Mija Aleksić, Foto: Screenshot Youtube

Dvadeset i prvog oktobra, oko 19 časova, Nemci su ih pokupili iz barake da ih sprovedu u pivarsku školu. Oba osma razreda drugemuške gimnazije.

- Idete kući, rekao je jedan banatski folksdojčer.

ŽAKE JE VOLELA GLUMCA 4 GODINE! Glumila je ženu Tike Špica u Porodičnom blagu, a onda je nestala! Ono što su radili van kamera retko ko zna!

Izgleda da su Nemci namirili broj. Ali, ko da veruje! Gledale su ga neme, nepomične oči osamnaestogodišnjaka.

Bata Živojinović je služio goste, Pavle Vuisić se svađao sa bratom, a jedan čovek je uvek donosio nevreme!

AUTOR: Blic /B.Z. DATUM I VREME: 25.08.2019. 08:20 Vlasnica Nada koja već pet decenija drži kafanu otkriva kako su javne ličnosti osvanjivale za stolom ovog boemskog mesta i ko od njih i sada dolazi i kako se ponašaju. Priče da su mnogi poznati pevači, glumci i sportisti odlazili u kafanu na obronku Beograda povela nas je tamo.

Mija se uhvati za slamku.

GLUMAC PROGOVORIO O ZATVORSKIM DANIMA! Vlasta Velisavljević mesecima ležao u Zabeli! Dva puta ga hvatali u bekstvu, a onda je došlo naređenje!

- Je l' to sigurno?

Folksdojčer zaklima glavom.

- Ima nas koji ovde blizu stanujemo. Možemo li da idemo kući?

"NE RADIM JA TEZGU, VEĆ OZBILJAN KOMAD! OVO JE VUKO*EBINA!" Oglasila se Mirjana Karanović povodom skandala koji je izazvala! Urlala, psovala i bacala stvari, a o njenoj izjavi bruji Srbija!

 

Ovaj je pitao nekoga. Taj je odobrio. Pustiše njih desetak. Ostale su odveli u pivarsku školu i predali ih Ljotićevcima.

Tako su ostali živi učenici oba osma razreda druge muške. Onog dana jedino Bušetić nije došao u školu. Nemci su ga pokupili i streljali s drugima.

ODAVNO NE PUTUJE I NE NAGINJE SE KROZ PROZOR! Pogledajte kako izgleda čuvena Selma iz legendarne numere Bijelog dugmeta! Danas je napunila 90 godina!

Mija otvara vrata kuhinje. Slika, koju neće da zaboravi do kraja života. Mama Sinđa u crnini. Zavijena u crnu maramu. Velimir ostario za deset godina. Usukao se. Nove bore išarale lice. Sede oboje na klupi. Kao dva spomenika od kamena. Bezizrazne oči zure u nepoznatog.

Pobijeni su svi gimnazijalci. Nije li ovo san?­

Memorijalni park
Memorijalni park , Foto: Tanjug/Dimitrije Goll/bb

- Tata, mama… ja sam…

TEŽAK ŽIVOT LEGENDARNOG SMOKIJA! Bio je portir i švercovao led kako bi preživeo, a onda je Ljubišu Samardžića zadesila najveća tragedija!

 Mija se zagrcnu. Video je svoju sliku na zidu. Ram je bio opervažen crnim florom.­

- Da vam ne pričam kako je bilo! - kaže Mija i grabi sinčića u naručje. ­Samo da ovi to nikada ne dožive. Sakrili su ga na tavanu i pokrili krompirima.

Nemci su još tog dana kupili. Jednom dnevno penjala se mama Sinđa gore, da ga nahrani. Ruke su mu drhtale, nije mogao kašiku da drži. A onda mu je ispričala šta se sve dogodilo s đacima prve gimnazije.

BILA JE NAJPOZNATIJA PLAVUŠA U ISTORIJI Njena smrt je i danas misterija, a ove detalje o njenom životu niko nije znao! (FOTO)

Ređala mu je imena drugova, koji nisu više u životu. Mija je jecao.­

- I on? I on?… Mama, ja nisam kriv što sam ostao živ.

Trauma, koja će biti večita.

"NEĆU DA MI PROSTITUTKE I KRIMINALCI BUDU UZOR DECI" Reči Dragana Bjelogrlića odzvanjaju Balkanom, ovo mora da pročita svaki Srbin!

Tiku Špica je obožavala cela Srbija, uz njega ste plakali od smeha, a evo gde je danas i šta radi! (FOTO)

AUTOR: Blic/B.Z. DATUM I VREME: 26.08.2019. 09:47 Predraga Smiljkovića publika je upoznala zahvaljujući seriji "Porodično blago" u kojoj je tumačio Tihomira Stojkovića poznatijeg kao Tiku Špica. Predrag Smiljković, Foto: screenshot Predraga Smiljkovića mnogi su zavoleli zahvaljujući seriji "Porodično blago", gde je tumačio Tihomira Stojkovića, poznatijeg kao Tiku Špica.

Pogledajte BONUS video:

Jedna je od NAJBOGATIJIH ŽENA sveta, a nekada je umesto haljina nosila džakove za krompir!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi