Senke nad Balkanom 2
Printscreen
Senke nad Balkanom 2

Printscreen

Foto: Printscreen

Na kraju šeste epizode smo videli Taneta koji drži Bojana na nišanu i čeka Mustafu Golubića.

- Znao sam da si ubica, ali da ubijaš nedužne žene, to nisam znao - govori mu Tane, dok je Golubić vidno iznenađen i negira da je ubio Vidoja i Sonju:

- Da sam ja bio taj, ona bi sad bila živa i zdrava - pravda se Mustafa koji je primoran da Tanetu prizna neke stvari:

- Rajački mi je izbegao za dlaku, a Novickog jesam ubio jer je spremao atentat na kralja - kaže Mustafa.

Senke nad Balkanom 2

Printscreen

Foto: Printscreen

- Otkad to Mustafa Golubić štiti kralja Aleksandra - pita Tane, koji mu očigledno mu ne veruje.

- Nije po zasluzi nego po naređenju. Bude li belaja zbog ovoga što ti sad govorim, naći ću te i da si se u mišju rupu sakrio. Sad spusti taj pištolj! - govori Mustafa.

Maja Oršić na odavanju počasti Rajačkom razgovara sa Majom Davidović:

- Našu braću ubijaju kao pse, a Vi po tom pitanju niste učinili ništa. Ali ja hoću.

Senke nad Balkanom 2

Printscreen

Foto: Printscreen

Situacija između Taneta i Mustafe se smirila, te njih dvojica sede, piju rakiju i razgovaraju.

- Taj što ubija, on ubija tačno one koji su sje*ali tebe i tvog pobratima Apisa na Solunskom procesu. Sudija je promenio optužnicu, Vidoje lažno svedočio, Barjaktarević je bio egzekutor. Jedino taj Rajački, ne znam šta je on radio - govori Tane.

- On je bio veza sa Austrijom celo vreme rata. On ti je preneo austrijski ultimatum da nas sje*u. Dobro si to povezao - kaže Mustafa.

Senke nad Balkanom 2

Printscreen

Foto: Printscreen

- Jedino nisam povezao ko ubija. Ako nisi ti, logično je da je neko iz tvoje bivše organizacija Crna ruka - kaže Tane, a Mustafa mu govori da nema ko da bude jer su svi mrtvi.

- Na kraju tvog i Apisovog spiska je bio kralj. Možda je i na kraju njegovog spiska kralj, možda je to povezano.

- Na kraju našeg nije, i ako bi verovatno do njega došlo. Ali ima jedan pre kralja - Pera Živković.

- Ako nacisti spremaju atentat na kralja, kakve oni veze imaju sa Solunskim procesom?

- To stvarno nema logike - kaže Mustafa, dok Bojana dodaje da "Novo doba" već danima "čereči Živkovića" i povezuju ga se ubistvom Novickog.

Senke nad Balkanom 2

Printscreen

Foto: Printscreen

U međuvremenu, Mini, koju je Kaluđer pretukao, Pletikosić leči rane, a ona mu govori da je Mirić poludeo jer misli da su ga svi izdali. Stanko joj predlaže da pobegne i da se sakrije na neko vreme.

- Od takvih ljudi se ne može pobeći. Možeš samo da ih ubiješ - govori Mina.

Senke nad Balkanom 2

Printscreen

Foto: Printscreen

Obrad se sastao sa Tomasovićem u "Novom dobu" gde mu nudi "udeo u poslu, državnu zaštitu i sigurne kanale za distribuciju heroina". Takođe, traži od Tomasovića da se privremeno pomiri sa Mirićem jer će mu biti partner u poslu.

Tomasović to odbija govoreći da mu je ubio brata i kaže da preko toga neće preći.

- I ne treba. Mirić je postao loš za posao, njegova smena je neminovna, ali za sada je još uvek koristan.

Dogovor između njih je pao, ali Obrad traži još nešto od Tomasovića - da ubije Taneta.

Senke nad Balkanom 2

Printscreen

Foto: Printscreen

Tane je ubeđen da je Dimitrijević nevin iako je priznao ubistva. U kafani razgovara sa žandarmom Živojinom i nagovara ga da ga ubaci u zatvor kako bi po pričao sa Dimitrijević. Živojin se nećka govoreći mu da je bivši načelnik pre priznanja ubistava razgovarao sa sinom. 

Senke nad Balkanom 2

Printscreen

Foto: Printscreen

Tane shvata da nešto u celoj toj priči nije kako treba, te odlazi kod Dimitrijevićevoj kući gde zatiče ljude kako drže na nišanu Dimitrijevićevog sina Strahinju.

Ipak, uspeva da ga oslobodi i odvodi ga kod Draginje u Jatagan malu govoreći joj da ga "skloni" na neko vreme.

Senke nad Balkanom 2

Printscreen

Foto: Printscreen

Mirić dobija vest o tome da su muškarci iz Jatagan male otišli, a ostale samo žene i nejač.

- Poslaćemo žandarmeriju i robijaše sa pijucima da se sve to oglupa i očisti - hladnokrvno kaže Mirić.

U međuvremenu u Makedoniji se pravi heroin, a Krojač predlaže da se napravi još jedan pogon i da se posao pojača.

Senke nad Balkanom 2

Printscreen

Foto: Printscreen

U Glavnjači, Stanko i Zečević se slažu da su daleko od rešenja ubistva.

- Imam osećaj da smo sve vreme na pogrešnom tragu, kao da iza svega stoji nešto mnogo čvršće od tog us*anog Odbora za rušenje spomenika na Avali i tog novog naselja. Solunski proces - svi su tamo imali mutne uloge - govori Stanko Zečeviću.

- Solunski proces to je ono protiv Apisa? - zbunjeno pita Zečević.

- I protiv i Crne ruke. Kao da je sve mnogo ličnije nego što smo mislili da jeste, kao da je osveta u pitanju.  Miner Barjaktarević je bio u streljačkom vodu, njemu je ubica odsekao kažiprst kojim je povlačio oroz. Sudiji je iskopao oči, znači pravda bi trebalo da bude slepa ali u tom slučaju nije bila. Vidoju je iseko jezik jer je lažno svedočio. Sve se uklapa, jedino moram da vidim za tog Rajačkog, kog kakve on veze ima sa tim Salonskim procesom.

Senke nad Balkanom 2

Printscreen

Foto: Printscreen

Knez Pavle i Petar Živković razgovaraju.

- Bartu je potvrdio svoj dolazak i on će prisustvovati zvaničnom početku izgradnje. Voleo bih da uzmete kontrolu nad radovima i da ih ubrzate koliko je moguće, i takođe bih voleo da Vi organizujete obezbeđenje prilikom posete. Ne bih da to prepustimo vojsci ili policiji. Znam šta Vi mislite o rušenju Žrnova, ali shvatite to kao ličnu molbu njegovog kraljevskog veličanstva. Kralj će odbiti priznanje Sovjetskog Saveza. Znam da Vas to raduje, ali to će kralju i nama i doneti samo nove neprijatelje. Kao da ih već nemamo dovoljno.

Senke nad Balkanom 2

Printscreen

Foto: Printscreen

Mustafa Golubić odlazi u Beč i sastaje se sa Antonom Godinom, predstavljajući mu se kao Vančov prijatelj, Bogdan Lazarov.

- Da ti objasnim, nisi me vidio ni na jednu spisku zato što me nema na spisku, ali sam ja tebe video na spisku Pere Živkovića, na platnom spisku. Hoću da se sastanem se poglavnikom što pre, sredi da dođe u taj vaš klub gde se sastaju fašisti kao što si i sam - govori Mustafa.

Senke nad Balkanom 2

Printscreen

Foto: Printscreen

Petar Živković i pukovnik Đolović dolaze kod Meštrovića i govore mu da izgradnja spomenika prelazi u nadležnost kraljeve garde.

- Ministar spoljnih poslova Francuske Bartu dolazi u posetu našem kraju i njih dvojica će zajedno dići u vazduh Žarnov da biste Vi tamo mogli da postavite ovo Vaše čudo, a mi smo tu da Vam to omogućimo i to ne zbog Vas nego zato što je to želja našeg kraja. Da li sam bio jasan? - oštro govori Žvković. 

Maja Davidović odlazi kod Taneta vidno zabrinuta.

- Stigli su mi papiri iz banke. Dobro si ti to namirisao inspektore. Izgradnja spomenika na Žrnovu je paravan za pranje para. Tane, usmeravaju novac za izgradnju onog naselja u Jatagan mali. To naselje, to su nemačka industrijska postrojenja. Grade nacističku bazu u centru Balkana. To je državni udar, veleizdaja koja se finansira državnim parama! Sve se povezuje - krađa mermera na Žrnovu, izgradnja tih nemačkih fabrika, kupovina rudnika, Klaus koji je nestao, koji mi se danima ne javlja, Marija Oršić naprasno dolazi u Beograd, Novicki, Rajački, Alimpije Mirić i čovek koji stoji iza svega - uznemireno govori Maja.

Senke nad Balkanom 2

Printscreen

 Foto: Printscreen

- Obrad Savković - zaključuje Tane, a Maja mu objašnjava:

- On! On je svuda! Postavlja svoje ljude, preuzima poslove, priprema teren. Kad Peter Živković padne, a to je pitanje dana, ostaje samo kralj. Oni hoće da sruše sve, hoće da nametnu svoju ideologiju. Zato kraj mora da umre!

Maja Oršić i Obrad se sastaju i razgovaraju o svojim daljim planovima. Iako Maja misli da je ubistvo Rajačkog promenilo sve, Savković tvrdi da njihovi planovi i dalje idu svojim tokom.

- Rajački je bio povremeno koristan, ali je bio budala. On nije u jednom trenutku nije bio deo našeg plana.

Senke nad Balkanom 2

Printscreen

Foto: Printscreen

- Rajačiki je saznao nešto važno pre nego što su ga ubili, vrlo važno. Bojim se da ne kontrolišemo situaciju. Prvo Novicki, sada Rajački, neko nas prati.

- Ubistvo Novickog je zabrinjavajuće, ali to ne utiče na naš plan. A to što je trebao da kaže onog dana kada je ubijen, to mi i onako sada znamo. Znamo da je Bartu potvrdio svoj dolazak.

- Ja Vama ne moram govoriti koliko je nama stalo da ovo uspe, zato je vrlo važno da uklonimo sve moguće prepreke na vreme.

Senke nad Balkanom 2

Printscreen

Foto: Printscreen

- Gospođa Maja mi je rekla jednu dosta zanimljivu stvar. Nedavno je dobila informaciju od svojih poznanika iz Kominterne da se priprema atentat na kralja. To joj je rekao ozloglašeni Mustafa Golubić. Gospođa Maja se odjednom mnogo interesuje za poslovanje našeg brata Rajačkog. Zbog svega toga ja se pitam da li je grof uopšte dobio Vašu poruku.

- Da li sam Vas dobro razumela da gospođa Maja nešto skriva od nas?

- Nisam to rekao. Ja sa Vama razmenjujem neke nove informacije, samo to. A možda sve to ništa ne znači.

- U svakom slučaju, gospođu Maju prepustite meni - govori Maja Oršić.

Bojana i Stanko uz večeru razgovaraju, gde mu ona govori da je član komunističke partije. 

- Ja ne mogu da ti kažem sve. Uplela sam se u... Moram da idem negde, moram da se sakrijem - govori Bojana vidno uplašena, a Stanko joj predlaže da ostane kod njega gde će biti na sigurnom i grli je, a u tom položaju ih kroz prozor vidi Mina.

Senke nad Balkanom 2

Printscreen

Foto: Printscreen

Mustafa Golubić se u Beču sastaje sa Antem Pavelićem, predstavljajući se kao Lazarov.

- Čuli smo da se planira akcija u Beogradu bez vas i bez nas, da li je to istina - pita Mustafa, a Pavelić mu objašnjava: 

- Očigledno je da naš plan za ubistvo srpskog diktatora samo jedan od planova koji su u igri. Što se tiče Beograda, to smo čuli, ali to su gluposti. Sumnjam da će tamo neki Srbi išta učiniti. Držimo se mi našeg plana.

U tom trenutku nailazi Klaus koji prepoznaje Golubića, ali ga ne odeje pred Pavelićem. Klaus užurbano odlazi, za njim uskoro kreće i Mustafa, a nakon nekoliko trenutaka vidimo kako neko prilazi s leđa Klausu i ubija ga.

Senke nad Balkanom 2

Printscreen

Foto: Printscreen

Maja Oršić, očigledno se nekim planom, odlazi kod Maje Davidović.

- Imam pitanja za vas i neću čekati. Zbog čega ste mi u nekim odlukama zaobilazili - pita Davidovićeva.

- To sam napravila jer sam na čula da su Vaši stavovi o novoj nemačkoj vlasti uglavnom negativni - odgovara Maja.

- Gospođo Marija, ja svoje stavove o novoj nemačkoj vlasti nikada nisam krila. Sve te priče o višim i nižim rasama, za mene su to, izvinite, velike gluposti.

Senke nad Balkanom 2

Printscreen

Senke nad Balkanom 2, Foto: Printscreen

Majo Oršić odvodi priču na drugu stranu, prilazeći Maji Davidović udvarajući joj se. Usledile su vrele lezbo scene.

Senke nad Balkanom 2

Printscreen

Foto: Printscreen

Tane uspeva da uđe u zatvor kod Dimitrijevića.

- Dimitrijeviću ti si svašta u životu radio, ali si dobar čovek. Ljudi te cene, nisi sam. Ja sam ti prijatelj, ja ću da ti pomognem. Hoću da mi kažeš ko ti je sve ovo namestio? Izvukao sam ti sina. Kod mene je, na sigurnom - govori Tane, a Dimitrijević odlučuje da mu kaže istinu:

- Obrad Savković, on mi je sve uvukao. Ojadio sam ljude za pare koje mi je obećao sinu za školovanje i nikad mi ih nije dao. On je poslao da me uhapse, on stoji iza svega. E sad, kad sam ti ovo rekao - nađi ga, ubij ga!

Senke nad Balkanom 2

Printscreen

Foto: Printscreen

Obrad Savković razgovara sa nekim telefonom i govori da ga ne zanima koliki je rizik i da "ga se reše što pre".

Dimitrijeviću u zatvoru daju hranu kojom ga truju, a nešto kasnije a ga žandar Živojin pronalazi obešenog.

Senke nad Balkanom 2

Printscreen

Foto: Printscreen

Načelnika Jeremića ispred Glavnjače neko čeka i odmahuje mu glavom, dajući mu znak da treba da se nađu, a sve to vidi Tane.

Da li je i Jeremić upetljan u ubistva?

Senke nad Balkanom 2

Printscreen

Foto: Printscreen

Više fotografija iz sedme epizode, pogledajte u galeriji u nastavku teksta.