Frajle
YouTube/printscreen
Frajle

YouTube/printscreen

 Foto: YouTube/printscreen

U danima kada je za muzičare sve neizvesno zbog pandemije, devojke iz grupe „Frajle“ rade punom parom. Popularne Novosađanke upravo su završile spot za pesmu „Voli me godinama“. 

Posle duge pauze i odlaganja nastupa, „Frajle“su odlučile da se dobro odmore i otputuju na Jadransku obalu kako bi dobro napunile baterije. Ipak, ove vredne devojke nisu mogle da miruju pa su leto i lepe dane na moru iskoristile da snime spot za novu pesmu koji su objavile na svom YouTube kanalu.

Pesmom „Voli me godinama“, „Frajle“ su na muzičkoj smotri na Prokurativama, koja je ovog jula održana jubilarni 60. put, osvojile i veoma značajno priznanje – nagradu za najbolju interpretaciju. One su ovim napravile još jedan presedan budući da su prošle godine iznenadile kada su bile prvi izvođači iz Srbije koji su posle tri decenije nastupile na ovoj prestižnoj manifestaciji.

Frajle

YouTube/printscreen

Foto: YouTube/printscreen

Ove popularne devojke, s druge strane, veoma vode računa o prevenciji od virusa, pa osim što poštuju naredbe struke o nošenju maski, otkrivaju i da su ove godine na festivalu i organizatori ispoštovali socijalnu distancu. Ovoga puta na festivalu je umesto dve hiljade ljudi, u publici bilo 500 ljubitelja dobre muzike uz stroge mere opreza koje su podrazumevale i merenje temperature na ulazu. Uprkos izmenjenim uslovima ove godine, devojke su zablistale i osvojile vrednu nagradu.

Novi spot devojke su snimile u Zagrebu u režiji Sandre Mihaljević i Igora Ivanovića, dok je muziku i tekst za ovu pesmu radila Frajla Marija u saradnji sa hrvatskom muzičkom zvezdom Alkom Vuicom.

Frajle

YouTube/printscreen

Frajle, Foto: YouTube/printscreen

Smatraju da je raditi nemoguće, jer su prvo koncerti bili zabranjeni a verovatno će poslednji biti dozvoljeni. Tako da je to veliki problem za celu branšu. Ali to vreme bez koncerata kotiste da stvaraju i pišu nove pesme jer kad su koncerti i putovanja aktuelni, nemoguće je da se stvara. Tako da, iz stvaralačkog ugla gledano, pandemija je dosta korisna.

One su u Hrvatsku otišle još krajem juna, jer smo imale zakazane nastupe. Nažalost, u međuvremenu su donesene nove mere pa su koncerti prebačeni za avgust, a takođe su donesene nove mere za građane Srbije i ulaska u druge zemlje, tako da su, ni krive ni dužne, na "prinudnom" odmoru u Splitu. Izbor grada im je odličan jer je Split uvek bio poznat po sjajnim muzičarima i umetnicima, pa cela ta atmosfera grada vrlo brzo uzme pod svoje. Toliko im nedostaju nastupi da su jedne noći, nakon ponoći, uzele gitare i napravile "koncert" za prijatelje u starom gradu. Međutim, pročulo se za 5 minuta dan su svirale, pa se odjednom skupilo puno ljudi. Ljudi su bili svuda oko njih, na stepenicama, terasama. Svi su pevali uglas i to je definitivno najlepša slika ovog leta. Mini koncert za prijatelje i slucajne prolaznike.

Frajle

YouTube/printscreen

Frajle, Foto: YouTube/printscreen

Fraje uvek imaju neki sledeći korak, ali je ovo vreme toliko neizvesno, da iz dana u dan, sa namerom da im svaki dan bude dobar i da se cuvaju. Plan je da budu na poznatom CMC festival u Vodicama u septembru, na kojem nastupaju sa mladom hrvatskom zvezdom Miom Dimšić. Imamo sjajnu pesmu "Gledaj me u oči" i plan je da sredinom avgusta izađe spot za tu pesmu. Planiramo koncerte čim budu mogli da se održavaju i planiraju da se bar jedna bogato uda do kraja godine, ili dok se ne nađe vakcina.