Antonio Banderas
Profimedia
Antonio Banderas
Antonio Banderas, Foto: Profimedia

 

Biće prikazana četiri žanrovski različita filma snimljena između 1985. i 1990. godine, u kojima je Banderas glumio, i jedan njegov film koji je režirao 2006. godine.

Ciklus izabranih filmova predstaviće i špansku kinematografiju 1980-ih godina, kao i u umetnički razvoj Banderasa, od njegovih ranih radova, do rediteljskog ostvarenja iz 2006. "Put u nepoznato", o problemima mladih u 21. veku.

 

Reviju će u subotu, 3. oktobra, otvoriti komedija "Faraonov dvor" iz 1985. godine. Biće prikazani i trileri "Zadovoljstvo ubijanja" iz 1988. godine i "Ako ti kažem da sam pao" iz 1989, a u utorak, 6. oktobra, na programu je film "Protiv vetra" iz 1990. godine.

Španska filmska akademija je ove godine dodelila Banderasu Počasnu nagradu Goja, ceneći njegovu "brilijantnu karijeru sa obe strane Atlantika, tokom koje je ostvario raznovrsne uloge, pokazao rediteljsko umeće i uronio i u oblast produkcije".

Nagradu Goja je Banderasu predao španski reditelj Pedro Almodovar, s kojim je više puta sarađivao, a u govoru prilikom primanja priznanja on je istakao da je "gluma za njega više od profesije i da sve što poseduje i što jeste zahvaljuje tom zanimanju".Nagrade Goja dodeljuju se od 1987. godine u raznim kategorijama, za najbolje filmove na španskom jeziku iz Španije i Latinske Amerike.

Antonio Banderas
Antonio Banderas, Foto: Profimedia

 

Antonio Banderas (Malaga, 1960) počeo je da radi još od rane mladosti na televiziji i u pozorištu, a nekoliko godina kasnije debitovao je u filmu Pedra Almodovara "Lavirint strasti" i s njim snimio pet filmova, među kojima "Matador", "Žene na rubu nervnog sloma" i "Veži me".

Od 1990. počinje Banderasova holivudska karijera, a u Sjedinjenim Američkim Državama snimio je i svoj prvi rediteljski film "Ludi u Alabami" (1999).