Fest 2019
fest.rs
Fest 2019

fest.rs

Fest 2019, Foto: fest.rs

Omiljeni beogradski filmski festival ove godine ponudiće reprezentativan presek filmova koji su obeležili prethodnu produkcionu sezonu, kao i onih koji će tokom naredne biti učesnici uglednih festivala.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Publika će moći da vidi filmove "Green book", "The wife", "If Beale street could talk", "Love SImon", "Boy erased", "Welcome to Marwen", "Stan&Ollie", "Under the silver lake", ali i mnoge druge!

Gosti festivala biće Rejf Fajns, zajedno sa Adel Eksarčopulos, zvezdom filma "Plavo je najtoplija boja". Dolaze i ekipe filmova "Poslednji Srbin u Hrvatskoj", "Između dana i noći", "Crni anđeo", "Posledice", "Momci", "Zavod" i mnogih drugih.

FEST podvlači veliku zastupljenost rediteljki, čak 20, kao i takozvanih malih kinematografija, kao odraz kvaliteta autorskog izraza, a ne selektorske korektnosti.

FEST će obuhvatiti dva takmičarska programa - Glavni i program posvećen srpskom filmu. Od revijalnih programa, tu su Glavni van konkurencije, FEST 47, FEST 47 Gala, Fokus Evropa, FEST predstavlja, Dokufest, FEST za mlade, Specijalne projekcije i FEST Klasik.

Glavni takmičarski program nudi 14 ostvarenja iz Britanije, Francuske, LIbana, Argentine, Irana, Australije, SAD, Hrvatske, Azerbejdžana, Slovenije i Rusije. Žiri čine Bojan Vučetić, Milena Zupančić, Joana Uricaru, Nada Šargin i Goran Bogdan. Oni će odabrati nagrađene u kategoriji najboljeg filma, scenarija, režije, glavnih uloga, debitanta i nagrade žirija.

U istim kategorijama takmičiće se i srpski filmovi, u čiji je program integrisana i manjinska koprodukcija. Žiri čine Lazar Bodroža, Daniel Rafaelić, Milan Marić, Vang Jao i Albert Videršpil.

Karte će biti puštene u prodaju 9. februara, a u prvih sedam dana prodaje odobrava se deset odsto popusta na komplete karata po terminskim linijama. Festival se održava u Kombank dvorani, Centru "Sava", Domu omladine, DKCB, Fontani, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Cineplexx bioskopima (Ušće, Delta city, BIG), Art bioskopu Kolarac i CZK Sopot. Ulaznice koštaju od 250 do 400 dinara. Karte je moguće kupiti na blagajnama dvorana, a u slučaju Kombank dvorane, Doma omladine i Centra "Sava" i preko sajta Ticket vision i na njihovim prodajnim mestima, u kom slučaju je cena uvećana za 20 dinara.