PREMINULA ČUVENA KNJIŽEVNICA Autorka je najprodavanije trilogije na svetu

Dama Hilari Mantel, autorka najprodavanije trilogije "Vučje leglo" (Wolf Hall) , umrla je u 70. godini, potvrdio je njen izdavač.

Naime, ona je dva puta osvojila Bukerovu nagradu, za Vučje leglo iz 2009. godine, prvu u seriji Tomasa Kromvela, i njen nastavak "Bring Up the Bodies" iz 2012. godine.

- "Srce nam je slomljeno zbog smrti naše voljene autorke, dame Hilari Mantel. Naše misli su sa njenim prijateljima i porodicom, posebno sa njenim mužem Džeraldom. Ovo je poražavajući gubitak i možemo samo biti zahvalni što nam je ostavila tako veličanstven rad." - rekao je njen izvođač.

HarperCollins je rekao da je dama Hilari umrla "iznenada, ali mirno" u četvrtak, okružena porodicom i prijateljima.

"Vučje leglo" je bio izmišljeni prikaz uspona Tomasa Kromvela na vlast na dvoru Henrija VIII. Treća i poslednja knjiga u nizu, Ogledalo i svetlost, objavljena je 2020. godine uz brojne pohvale kritike, postala je bestseler beletristike i uvrštena je na dugu listu za Bukerovu nagradu 2020.

Trilogija je prodata u više od pet miliona primeraka širom sveta i prevedena je na 41 jezik.

 

 

Rođena u Derbiširu 1952. godine, Dame Hilari je studirala pravo na Londonskoj školi ekonomije i Univerzitetu Šefild. Radila je kao socijalni radnik i živela u Bocvani i Saudijskoj Arabiji pre nego što se vratila u Veliku Britaniju sredinom 1980-ih.

Udala se za geologa Džeralda Mekjuana 1972. Par se kasnije razveo, ali se ubrzo potom ponovo venčao. Godine 1987. postala je filmski kritičar časopisa "Spectator", a u kasnijoj karijeri nastavila je da recenzira za širok spektar publikacija.

Do tada, počela je redovno da osvaja književne nagrade, a njen četvrti roman, "Fludd", osvojio je nagradu festivala u Čeltenhemu, nagradu za književnost južne umetnosti i nagradu Vinifred Holtbi.

Njen peti roman, "Mesto veće bezbednosti" ( A Place Of Greater Safety), osvojio je nagradu za knjigu godine u Sunday Evpress, dok je Beiond Black, objavljen 2005. godine, ušao u uži izbor za nagradu Orange.

Objavljivanje Vučjeg legla 2009. označilo je značajnu prekretnicu u njenoj karijeri, privuklo je oduševljene kritike i na kraju osvojilo Bukerovu nagradu.

Vučje leglo i njegov nastavak Bring Up The Bodies pretvoreni su u šestodelnu BBC TV seriju u kojoj glume ser Mark Rajlens kao Tomas Kromvel, Damijan Luis kao Henri VIII i Kler Foj kao En Bolejn. Dve knjige su takođe prilagođene za scenu i uživale su u prikazivanju na londonskom Vest Endu, kao i adaptacija trećeg romana iz trilogije, Ogledalo i svetlost iz 2021.

Dama Hilari napisala je 17 knjiga, uključujući Ubistvo Margaret Tačer, Prazan posed i Svaki dan je majčin dan, kao i memoare Odricanje od duha.

Na pitanje Fajnenšel tajmsa ranije ovog meseca da li veruje u zagrobni život, Mantel je rekla da veruje, ali da ne može da zamisli kako bi to moglo da funkcioniše. "Međutim, univerzum nije ograničen onim što mogu da zamislim", rekla je ona.

Podsetimo, ona je tokom svog života patila od teškog oblika endometrioze kojoj je bilo potrebno mnogo godina da se dijagnostikuje. Bila joj je potrebna operacija, hirurška menopauza u kasnim 20-im godinama, zbog čega nije mogla da ima decu, i nastavila je lečenje koje joj je bilo celog života.

SNIMAK IZAZVAO BURNE REAKCIJE JAVNOSTI Otkriveno gde su nestali Megan i princ Hari nakon sahrane kraljice Elizabete, imaju plan

 

 

Komentari (0)

Loading