Dobrivoje Topalović
youtube/ dzonikg
Dobrivoje Topalović

youtube/ dzonikg

 Foto: youtube/ dzonikg

Topalović pevačku karijeru započeo je u kulturno-umetničkom društvu u Čačku, ali prekretnica je bio nastup na “Hit paradi” sa pesmom Obrena Pjevovića “Eh da mi je”. Pesme po kojima ga publika pamti: “Volim te, jedino moje”, “Progovori sliko”, “Kad bi mog’o i umro bih za te” i antologijska “Crno vino”.

Ovaj izuzetan pevač je snimio veliki broj singl ploča i albuma ukupnog tiraža od preko milion primeraka. Tokom svoje više nego plodne karijere pevao je na svim značajnijim domaćim festivalima narodne muzike i osvojio je više vrednih nagrada. Sarađivao je sa najpoznatijim kompozitorima i tekstopiscima a gostovao je skoro na svim kontinentima.

Dobrivoje Topalović

YouTube/Printscreen

 Foto: YouTube/Printscreen

Jedan od najkvalitetnijih izvođača naše muzičke folk govorio je nedavno kako provodi penzionerske dane, nastupa li još uvek, kako gleda na muzičke trendove koji sada vladaju našom muzičkom scenom…

- Živim u rodnom selu Preljini, a zimu provodim u Beogradu. Živim sa suprugom, a najviše vremena provodim sa unukom Radovanom. Pevačku karijeru polako privodim kraju pa izbegavam koncerte i nastupe na televizijama. Trudim se da se što više odmaram u krugu porodice i održavam imanje, kosim travu -  kaže Dobrivoje.

Na pitanje kako gleda na početke svoje karijere Topalović je odgovarao sa setom u glasu:

- Čovek kada je mlad sve mu je lepo. Karijeru sam počeo sada već davne 1969. godine. Bilo mi je veoma teško, jer tada nije bilo mnogo medija, i nisam imao priliku da se pojavim negde gde bi me publika zapazila. Kada sam snimio prvu ploču, morao sam stalno sa sobom da je nosim u džepu da bih dokazao svima da je imam. Tada nije bilo reklama i niko nije znao za mene. Tek posle deset godina karijere i nastupa uspeo sam da se pojavim na radio Beogradu, to je u to vreme bila velika stvar i prilika da šira javnost sazna za mene. Dobro je što danas ima toliko emisija za mlade. Ali njima je danas teže nego nama jer moraju da plate pesme i muziku. U moje vreme to je sve bilo regulisano u okviru kuće za koju izdajete album, i onda se svi naplate od prodaje ploča. Sada je potpuno drugačija situacija. Čini mi se da sam sada mlad i da sam na početku karijere da bih odustao od svega toga i nikada ne bih postao pevač - pričao je preminuli pevač.

Dobrivoje Topalović

youtube/ RTS Zabava - Zvanični k

Foto: youtube/ RTS Zabava - Zvanični k

Dobrivoje je govorio da svaka nova generacija donese nešto novo na muzičku scenu, da je tako bilo “u njegovo vreme”, a tako je i danas.

- Mlade ljude uvek nipodaštavaju stariji. Tako je bilo i u moje vreme. Svi su govorili, šta ovi mladi hoće, kakve su to pesme itd… Tako je i danas. Mada ima jedna mala razlika, danas se muzika više gleda, a manje sluša. Pomešane su babe i žabe. Pop izvođači nisu imali posla, i onda su krenuli da prave miks muzike pop-folk ili kako ga već zovu i onda smo došli ovde gde smo danas. Ne zna se nikakv red. U moje vreme se uz muziku tugovalo, i najtananije emocije su se budile u nama i publici. A sada se samo skače i divlja i budi ono agresivno u ljudima. Treba mnogo vremena da prođe da bi se videlo šta će od svega toga opstati - govorio je on.

Topalović, čije je detinjstvo vezano za selo, pričao je da su ljudi koji su ceo život proveli u gradu hendikepirani u odnosu na one sa sela.

- Pogotovo je to izraženo danas u vreme velike ekonomske krize. Na selu se može preživeti i u najteža vremena, dok u gradu glad brzo pokuca na vrata”. On na selu provodi svoje penzionerske dane, siguran je da dolaze bolja vremena, a mladima savetuje da se bore i budu vredni. “Ipak sam po prirodi optimista, mora biti bolje, jednom će se točak okrenuti na našu stranu. Nismo mi toliko proklet narod da nam ovako bude non-stop. Nažalost mislim da bolji život ovde neće doći još dugo, dugo. Žao mi je samo ove mlade generacije danas, jer oni su ostali bez budućnosti. Ipak i pored svega, ne treba se predavati, treba se boriti. Savetujem mladima da krenu da se bave sportom ili neka se učlane u kulturno umetničko društvo. Važno je da se sklone sa ulice. Kroz rad i angažovanje u te dve oblasti doći će polako i sve ono što traže i o čemu maštaju.