Sanduk kovčeg sahrana
Profimedia
Sanduk kovčeg sahrana

Profimedia

Foto: Profimedia

Operska diva Marija Simonović, profesorka na Fakultetu Savremenih Umetnosti u Beogradu preminula je 13. februara u 80 godini. Kremacija će se obaviti u petak 21. februara na Novom groblju.

Simonovićeva je rođena u Skoplju gde je završila i osnovnu školu i gimnaziju, kao i Muzičku školu (violina). Diplomirala solo-pevanje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Brune Špiler sa ocenom deset. Nešto kasnije, magistrirala je i Koncertni i Operski smer u klasi istog profesora, takođe sa desetkom.

Profesionalnu karijeru započela je sredinom sedamdesetih godina, kada je nastupala u Sarajevu i Zagrebu, kao i drugim gradovima nekadašnje Jugoslavije.

Marija Simonović

Printscreen

Foto: Printscreen

Tokom dugogodišnje karije osvojila je veliki broj priznanja i nagrada, a među studentima je ostala upamćena kao vrstan i velikodušan predavač, ali pre svega i kao veliki čovek.

Do poslednjeg dana života bila je predavač iz predmeta Tehnika glasa na glumačkom smeru na Fakultetu Savremenih Umetnosti.

Ono po čemu će svakako ostati upamćena je posebna tehnika za glas prilagođena glumcima, koja je jedinstvena u celoj Srbiji, ali i šire. Simonovićeva je, naime, uspevala čak i glumce bez muzičkog sluha da istrenira da pevaju songove bez ijednog falša.

Komentari (4)

Teodor

19.02.2020 20:47

A u kojim krugovima je pomenuta gospođa, kako je nazvaste "naša poznata pevačica", bila poznata? Zašto ja, koji sam do penzije bio zaposlen u scenskoj stužbi Narodnog pozorišta, a tamo smo opsluživali dramski, operski i baletski ansambl, pa orkestar, hor... dakle skoro 300 umetnika... nikad nisam čuo za pomenutu pevačicu? Poznata, je l? E, dragi moji, vi kad lupite, baš lupite!

Mara

20.02.2020 10:53

@Teodor - To sto ste bili u scenskoj sluzbi toliko dugo ne znaci i da ste dobar poznavalac iste. Evo i ja od rodjenja slusam ozbiljnu muziku pa ne umem da komponujem. Komentar Vam bas nije mudar. C3sto je cutanje zlato

Vesna

19.02.2020 21:22

Šok što je žena umrla u 80oj godini. Svašta.

Miki

19.02.2020 23:08

Ako je jedan vas zaposleni cuo za nju, pojedem vam celo sutrasnje izdanje novina.