POTRESNA ISPOVEST ANABELE ATIJAS KOJA LEDI KRV U ŽILAMA! Saznala je prekasno, mislila je da joj nema pomoći
Foto: Printscreen/Printscreen

Proslavljena pevačica i nekadašnja članica popularne muzičke grupe, koja je harala devedesetih muzičkom scenom, Anabela Atijas, imala je težak zdravstveni problem, sa kojim se godinama hvatala u koštac.

Kada je imala samo dvadeset godina, Anabela je otkrila da ima rak dojke, a jednom prilikom progovorila je o tome.

- Meni se to davno desilo, sa samo 20 godina. Operisana sam u Švedskoj 1995. godine. Imala sam tu sreću da čujem razgovor mojih prijateljica koje su pričale o pregledu, odnosno mamografiji. Slušala sam stariju prijateljicu koja je govorila tada da je samokontrola veoma važna i eto igrom slučaja meni je to ostalo u glavi, taj razgovor i jasno se sećam da trenutka kada sam napipala kvržicu na dojci. Tog petka sam se vraćala iz diskoteke, otišla da se tuširam i napipala kvržicu. U ponedeljak sam odmah otišla na pregled, urađena mi je biopsija i u roku od tri dana mi je zakazana operacija - pričala je tada Anabela.

Anabela Atijas

Foto: Ataimages

 

Ataijasova priznaje da je imala više sreće nego pameti, jer se na operaciju u Švdeskoj čeka poprilično dugo.

- U Švedskoj se operacije ne zakazuju tako lako, ja sam tada na sreću imala papire, ali nisam bila upoznata sa tim kako to ide tamo. Danas kad shvatim kojom su me brzinom operisali shvatam da nisu želeli da rizikuju da to pređe u nešto gore. Doktor mi je rekao kad me je operisao da je srećan što se sve tako brzo završilo jer je to već krenulo da prelazi u neki loš oblik. Brzom reakcijom lekara meni je spašen život, ali samokontola je isto jednako bitna. Na sreću nisam išla ni na kakve hemoterapije, imala sam samo hormonsku terapiju. Pet godina posle operacije je bitno kontrolisati, a posle pet godina ne postoji mogućnost recidiva - rekla je ona.

Anabela priznaje da i dan danas iako je uspela da se izleči, kontroliše status svoje dojke, jer smatra da je to od ključnog značaja.

- Uvek odreagujem kada nešto primetim, sada poznajem svoje telo više nego ranije. Znam kako otprilike izgledaju te opasne kvržice, znam da ne bole i da su veoma tvrde, i da se po tome razlikuju od ostalih. Ne treba doživeti stres na svaku kvržicu u našem telu, ali treba biti obazriv, a ja sam postala mnogo obazrivija. Igrom slučaja mi je u malom mozgu ostalo to masiranje dojki pri tuširanju - izjavila je pevačica, pa uputila apel svim ženama, da kontrolišu svoje zdravlje.

Anabela Atijas

Foto: Ataimages

 

- Ta bolest je jako podmukla i osetimo je onda kada bude prekasno. To su stvari koje na svom organizmu ne primećujemo jer nas ne bole. Pogotovu na tim nekim nevidljivim mestima ne treba zanemariti ni ženske reproduktivne organe. Redovno posećivanje ginekologa je jako bitno. Ja vrlo često odradim i taj papa test jer mi se jednom desilo da mi je bio loš i isto tako je doktorka brzo odragovala, pa sam uspela lekovima da izlečim taj virus koji mi se nakačio i koji može da izazove opaku bolest - priznala je Anabela.

Podsetimo, Nacionalni Dan borbe protiv raka dojke, koji je među značajnim datumima Kalendara javnog zdravlja, obeležava se danas, 20. marta.

Izvor: Blic 

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading