Ramonda
Foto: Printscreen/Printscreen

Pevačica Teya Dora pesmom "Ramonda" plasirala se u finale "Pesme za Evroviziju" i nalazi se u užem krugu favorita za odlazak na Evroviziju. 

Pesma kojom se Teya Dora bori za odlazak u Malme ima posebnu simboliku za Srbiju i srpski narod.

Teya Dora

Foto: RTS

 

Prepoznatljivi cvet ljubičastih latica, Natalijina ramonda, simbol je Dana primirja u Prvom svetskom ratu koji se obeležava 11. novembra.

Upravo tog dana je 1918. godine u Francuskoj potpisano primirje koje je bilo na snazi do zaključenja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine kada je formalno okončan Prvi svetski rat.

Ramonda raste na istoku Srbije i na planini Kajmačalan gde je srpska vojska pod komandom vojvode Živojina Mišića vodila žestoke borbe protiv bugarskih snaga tokom pripreme proboja Solunskog fronta, uvoda u oslobađanje Srbije u Prvom svetskom ratu.Natalijina ramonda otkrivena 1882. godine. 

 

Natalijina ramonda je zapravo treća otkrivena vrsta iz reda ramondi.

Prethodne dve otrkivene su „Srpska ramonda“ koju je na Rtnju našao Josif Pančić, i „Ramonda myconi“ - endemska vrsta na Pirinejskom poluostrvu.

Zavod za zaštitu prirode Srbije pominje da je Natalijinu ramondu 1882. godine, u Jelašničkoj klisuri nadomak Niša, otkrio lekar i botaničar Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovića.

Ramonda

Printscreen

 

Zbog dela Srbije u kom je otkrio taj cvet želeo da ga nazove „Niška ramonda“, ali je ipak odlučio da ga nazove po kraljici Nataliji Obrenović.

Ramonda je u Srbiji zaštićena zakonom klasifikovana je kao „strogo zaštićena vrsta“, što znači da je strogo zabranjeno i kažnjivo njeno sakupljanje i narušavanje staništa.

Opstanak te vrste ugrožavaju mikroklimatske promene u njenom staništu, infrastruktura, urbanizacija, izgradnja brana u klisurama i kanjonima, sakupljanje tih cvetnih biljki radi gajenja na drugom mestu.

Zaštićena područja Natalijine ramonde su Park prirode „Sićevačka klisura“, Specijalni rezervat prirode „Jelašnička klisura“, Specijalni rezervat prirode „Suva planina“, Nacionalni park „Šar planina“.Ovu biljku nazivaju i cvet-feniks jer se tokom sušnog perioda osuši, da bi sa prvom kišom ona ponovo „oživela“ i procvetala u punom sjaju.

BONUS VIDEO: 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading