Nada Macura
Foto: Alo/Foto: Ataimages

Fraze zvaničnog portparola Hitne pomoći u Beogradu ,,Obucite se slojevito” i ,,Pijte dosta vode” već nekoliko godina unazad preplavljuju društvene mreže i proslavile su doktorku Nadu Macuru mnogo izvan granica njene ekspertize.

Nada Macura je rođena u Vrdniku, na Fruškoj Gori, gde je odrastala u brižnoj porodici punoj ljubavi zajedno sa svojom šest godina starijom sestrom, ocem Lazarom i maćehom Ankom.

Nažalost, Nada Macura se svoje biološke majke Ljubice ne seća, zato što je Ljubici malo nakon Nadinog rođenja pronađena tuberkuloza, zbog čega je ona već nakon Nadinih navršenih godinu dana života većinu svog vremena provodila u raznim sanatorijumima, da bi na kraju 1952. godine i umrla, kada je Nada imala svega 4 godine. Po njenim rečima, verovatno je smrt njene biološke majke i jedan od glavnih razloga zbog čega se odlučila za medicinu kao svoj poziv.

DA LI JE OVO MOGUĆE?! Evo koliko zapravo godina ima Nada Macura

Foto: privatna arhiva

 

Nadin otac, Lazar, se kasnije oženio gospođom Ankom, jedinom majkom koju Nada Macura poznaje, a koja se u potpunosti posvetila vaspitanju i čuvanju Nade Macure i njene starije sestre. Prema rečima same Nade Macure, njih dve su i bile razlog zbog kog gospođa Anka nije želela drugu decu sa Nadinim ocem Lazarom, jer je njih dve već videla kao svoje ćerke.

Gospođu Anku Nada Macura opisuje kao elegantnu i staloženu ženu, od koje je Nada Macura i ”pokupila” ljubav za modu i istančan ukus za detalje. Sa druge strane, Nadin otac Lazar je bio elektroinženjer, koji je bio, kako ona naglašava, germanski precizan, te je tu osobinu baš od njega i nasledila.

Od malena je Nada Macura uživala u umetnosti, naročito crtanju, kom je posvećivala sve svoje slobodno vreme, naročito kada se radilo o stripovima sa Darom Nijagarom. Pored stripova, Nada Macura je išla i na brojne literarne konkurse, a veoma je lepo slikala, te su se neki od njenih radova našli i na izložbi u kući Save Šumanovića.

Inače, malo kome je poznata činjenica da Nada Macura ima 75 godina, ali i uprkos tome, ona izgleda odlično, te je u idealnoj formi, s obzirom da praktikuje zdrav način života i vodi računa o svojim navikama i ishrani.

Osnovnu školu je Nada Macura završila u svom rodnom mestu, u Vrdniku, a, pored osnovnog obrazovanja, imala je i svoju rođenu sestru kao učiteljicu, koja ju je još i pre početka osnovne škole učila da čita i piše, a potom prešla i na učenje nemačkog jezika.

Tokom osnovne škole je na nju veoma jak utisak ostavio i njen učitelj, profesor Čipčić, inače otac naše poznate glumice Vesne Čipčić, koji je od svakog njihovog predavanja pravio lutkarsko pozorište. Po završetku osnovne škole, Nada Macura se preselila u Rumu, u kojoj je završila društveni smer u Gimnaziji.

Posle srednje škole, uprkos činjenici da su svi Vojvođani na studije odlazili u Novi Sad, Nada Macura se odlučila za Beograd, nakon čega je prešla i u Kragujevac, u kom je počela da radi kao lekar Hitne pomoći, a potom i u Smederevsku Palanku.

Tokom ovog perioda, Nada Macura se i udala za galantnog gospodina koji je bio vojno lice. Ipak, taj brak nije bio dugog veka. Zbog prirode njihovih poslova, Nada Macura i njen tadašnji izabranik su previše vremena provodili razdvojeni – dok je ona živela u Kragujevcu, on je bio smešten u Smederevskoj Palanci, a kada je on prešao u Beograd, ona je živela u unutrašnjosti.

Prema njenim rečima, ovo nije bio jedini razlog zbog kog se njihov brak završio razvodom. Iako su na prvi pogled izgledali kao perfektan par, ipak su imali različita interesovanja. Dok je ona suštinu nalazila u knjigama i konstantnom unapređivanju svoje karijere, njen suprug je više insistirao na luksuzu, kada bi priuštio sebi sve ono o čemu je sanjao kao mali – BMW, nov motor, jahta i tako dalje.

Osim toga, zbog zdravstvenih problema ovaj par nije mogao da ima dece, što je bila kap koja je prelila čašu. Iako se Nada Macura nadala da će u drugom braku imati više sreće, do njega nikada nije došlo.

 

@alo_portal Publika u krcatoj Areni peva umesto Dina "Sve je laž" 🎤🎶 #alo #alodnevnenovine #koncert #dinomerlin #fypシ #fypシ゚viral ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading