Žarko Laušević
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen TV Prva

U sredu,  15. novembra, oko podne, javnost je rastužila vest da je preminuo poznati glumac Žarko Laušević u 63. godini života. Iza sebe je ostavio niz legendarnih uloga, a jedna od njih je i ona filmu „Bolje od bekstva“.

Žarko je tada imao priliku da se upozna i sarađuje sa Tomom Zdravkovićem, koji se pojavljuje u pomenutom filmu.

– Moje poznanstvo sa Tomom Zdravkovićem je bilo prilično površno. U stvari, samo sam dva puta imao sreću da ga sretnem i provedem malo vremena sa njim. Ali i danas mi je još uvek vrlo svež taj utisak da je Toma bio jedan od onih retkih ljudi za koje si, posle upoznavanja, mogao reći da ti je bio blizak celoga života i da je to formalno rukovanje prvom prilikom u stvari samo ponovni stisak ruke davnašnjeg prijatelja. I, sećam se samo susreta, ali ne i fajronta – prisetio se svojevremeno Žarko u knjizi „Toma Zdravković – 68 neispričanih priča“, pa dodao:

– Drugi susret se dogodio na snimanju filma Miroslava Lekića „Bolje od bekstva“. To je bilo samo nekoliko meseci pred Tomin odlazak. Bio je osmehnut, topao i ćutljiv. Ali, takav je bio i kad smo ga slušali. Uvek! I nostalgičan. To osećanje lako oživi i današnjim slušanjem njegovih pesama. I uvek se pri pomenu njegovog imena prisetim Arsenove maksime „Život je lijep, ali jako škodi zdravlju“. Nisam siguran, ali mislim da je to kratko, nemo pojavljivanje u našem filmu jedan od poslednjih Tominih snimaka. Scena izgleda tako što u svoj stan, posle neke tezge, dovodim veselo društvo. Behu tu Željka Bašić, Nada Topčagić i Toma. Kako se to dešava u nekim sitnim satima, moja žena Stamena (Kler Bekman) se protivi, odvodi me u drugu sobu i traži da ih ispratim. Posle kraće diskusije, vraćamo se i vidimo da su gosti već otišli.

Nisu imali priliku da se pozdrave, ali mu je Toma ostao u najboljem sećanju.

– Slučaj je udesio da ga stvarno nisam video ni posle snimanja, pa se tako nismo nikad ni pozdravili. A posle je život ponovio taj prizor: još jednom je otišao, utihnuo zauvek, a scena je još uvek prazna. Ali, siguran sam da je pripao nekom anđeoskom horu.

Podsetimo, komemoracija povodom smrti Žarka Lauševića biće održana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u ponedeljak, 20. novembra u 11 časova, saošteno je danas iz JDP-a. 

Ispraćaj i kremacija biće obavljeni na Novom groblju u Beogradu sa početkom u 14 časova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading