KOLUMNA MILIJA ČOLIĆA Je l to Popov napravio omaž Breni?
Dejan Milićević

Ako se pitate ko je Popov, to je producent i izvođač popularnog turbo-urbo-rep-trep-mega-giga-folk žanra. Pesme koje on stvara i producira počinju simpatičnim i originalnim pitanjem „Je l’ to Popov?“, a zahvaljujući ovoj informaciji i naslov kolumne će vam biti jasniji. Lektorkama posebno. Volim lektorke. Ali, da ne razvodnjavam temu.

Kako sam ja mator, loš i veoma zao čovek, pored činjenice što mi se nešto od savremene domaće muzike teško svidi, još teže mi pada da to pohvalim. Sasvim slučajno naleteo sam na pesmu „Čik pogodi“ koju izvodi Popov, a pomaže mu sveže popularna i širokoj publici još uvek nepoznata Zera, inače jako talentovana devojka.

KOLUMNA MILIJA ČOLIĆA Je l to Popov napravio omaž Breni?

Foto: Alo Promo

 

Morao sam da kliknem i poslušam, jer do tog trenutka jedino „Čik pogodi“ koje priznajem bilo je ono od Lepe Brene. Dopao mi se duet Popova i Zere, vozi, što bi rekli digitalni klinci. Ne da telu da miruje, pustiš taj turbo-urbo narodnjak i „ideee gaaas“. Ipak, više od same pesme koja mi je, kunem vam se životom i ranjenom dušom svom, simpatična, uprkos tome što peva o izvajanom dupetu i seksu na jedno veče, još više mi se dopala činjenica što je verovatno nastala na osnovu velikog hita najlepše Lepe Brene. Stihovi su nedvosmisleno napisani na osnovu Breninog hita iz 1990. godine, a kako se u numeri pominje i Miki, Miki, verovatno poznat kao Mića, ovaj digitalni hit je definitvno mali omaž najvećoj ženskoj balkanskoj zvezdi.

Pozdravljam odluku Popova. Nove generacije nisu sposobne da kreiraju nešto originalno, ali su maheri da osveže nešto staro, što je dobro i provereno. Baš to je uradio Popov sa Breninom pesmom promenivši stihove refrena u „Čik pogodi, čik, čik pogodi, šta nam noćas treba, bebo, šta nam noćas godi?“. Nedostaje potpis Radeta Krstića i Milorada Cvetkovića koji su napisali originalnu verziju, ali Popov verovatno nije ni bio rođen kada je snimljen film „Hajde da se volimo III“ u kome je i ova numera.

U svakom slučaju, hitovi Lepe Brene poslednjih meseci ne inspirišu samo Popova. Gazda Paja je snimio pesmu „Rodbina“ koja ima originalne delove teksta pesme „Hajde da se volimo“ koji je napisala Marina Tucaković. Dok je Popov kreirao mnogo zanimljiviji muzički sadržaj, Paja je ispoštovao autore originalne verzije pa je od Fute Radulovića tražio i dobio dozvolu da koristi Marinin tekst.

Poenta ove kolumne je da pohvali Popova, ali i da nedvosmisleno konstatujem da moja generacija nije imala Lepu Brenu, današnje generacije ne bi imale muziku. Ovu činjenicu shvatite fenomenološki i u širem kontekstu. Pozdrav za Lepu Brenu.

P.S. Kolumnu sam napisao dok sam slušao Popova i jeo ananas.

"KAD SE ZALJUBIM, JA SKLIZNEM" Emina Jahović nikad iskrenije o emotivnom životu i bivšem mužu: MUSTAFA SE OŽENIO, JA SAM SE POSVETILA DECI!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading