POD SANKCIJAMA SU Konačno obelodanjeno zašto Bosne i Hercegovine nema već šest godina na Evroviziji
Printscreen

Bosna i Hercegovina na Evroviziji nije nastupila od 2016. godine. Tada su je s pesmom "Ljubav" predstavljali Dalal, Deen, Ana Rucner i Džala, ali se nisu plasirali u finale.

Naime, Bosna i Hercegovina je na takmičenju učestvovala 2012. godine. Jednom prilikom rukovoditeljka Odeljenja međunarodnih poslova BHRT-a i poslednja šefica delegacije BiH, Lejla A. Babović, objasnila koji su razlozi izostanka zemlje s Evrovizije.

- Javni servisi su u poslednjih nekoliko godina pod sankcijama Evropske radiodifuzne unije (EBU) - objasnila je Lejla za tamošnje medije.

- Drugi faktor je da pri ovakvom finansiranju javnih servisa nemamo mogućnost da izdvojimo sredstva za učestvovanje na Eurosongu. S minimalnim brojem učesnika i svim ostalim na minimumu, troškovi iznose skoro pola miliona maraka - dodaje ona.

- To je u ovom trenutku ogroman novac za nas. I ne postoji zakonski regulisan način prikupljanja RTV poreza, koji bi bio dovoljan izvor sredstava za finansiranje svih funkcija javnog servisa pa, između ostalog, i Eurosonga. Čak je EBU bio spreman da nam, pod određenim uslovima, kad bi se isplatila neka dugovanja, da zeleno svetlo, ali je to sada toliko iluzorno u našoj zemlji - dodala je.

Podsetimo, tamošnji mediji ranije su pisali da dugovanja prema EBU iznose šest miliona švajcarskih franaka i zbog toga je evropska organizacija tužila BHRT.

HAOS NAKON POLUFINALA Konstrakta drastično skočila na kladionicama, a evo koje mesto joj prognoziraju u finalu Evrovizije

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading