STRAVIČNE VESTI ZA SVE VOZAČE Za 15 dana skače cena benzina i dizela! A ni to nije ono najgore!

Skače cena goriva u Srbiji

Gorivo
Gorivo, Foto: Shutterstock

* Gorivo u Srbiji poskupeće u naredne dve nedelje, jer je cena nafte na svetskom tržištu porasla za čak 20 odsto

* Naše tržište je osetljivo na globalna kretanja, jer 83 odsto goriva u Srbiji potiče od sirove nafte koja je uvezena

* Glavni uzročnik poskupljenja je nova kriza na Bliskom istoku pre svega Iranski napad na saudijske rafinerije

Gorivo u Srbiji, sasvim je izvesno, poskupeće u naredne dve nedelje, jer je cena nafte na svetskom tržištu porasla za čak 20 odsto, dok je njena proizvodnja u Saudijskoj Arabiji, najvećem svetskom izvozniku nafte, gotovo preplovljena.

Plaćaćemo benzin kao zlato!

AUTOR: Tanjug/D.S. DATUM I VREME: 16.09.2019. 13:04 Neočekivano! Gorivo, Foto: Shutterstock Napad na najveću fabriku za preradu nafte Aramko u Saudijskoj Arabiji umanjio je za pet odsto svetsku proizvodnju nafte i izazvao najveći skok cena tog energenta od 1991. godine, nakon što su američki zvaničnici za napad okrivili Iran.

 

Kako kažu naftaši, naše tržište je osetljivo na globalna kretanja, jer 83 odsto goriva u Srbiji potiče od sirove nafte koja je uvezena ili je od uvezenih derivata.

- Mi smo deo tog globalnog tržišta jer uvozimo naftu. Zbog toga moramo da se naviknemo na to da svako pomeranje cena u svetu utiče i na nas.

 

Sada je zbog krize na Bliskom istoku i činjenice da su u Saudijskoj Arabiji oštećena izuzetno velika naftna postrojenja došlo do značajnog porasta cene sirove nafte na berzi i to jednostavno moraju da osete i potrošači na pumpama.

Takođe, bitno je da napomenem da će, ukoliko se ova politička nestabilnost nastavi, a vidimo da se situacija u Saudijskoj Arabiji zaoštrava, doći do novih poskupljenja benzina, dizela i tečnog naftnog gasa.

Mi tu malo šta možemo da promenimo, jedino možemo da osluškujemo šta se događa u svetu - objasnio je Nebojša Atanacković iz kompanije „Nafta“ a. d.

NAJVEĆI IZVOZNIK PAO U KRIZU Veliki udar za Saudijsku Arabiju - proizvodnja nafte opala za 50 odsto!

EKSPLOZIJE POGODILE NAFTNA POLJA! Huti dronovima i raketama zasuli Saudijsku Arabiju, spržen pesak i oaze!

OVO JE CIFRA KOJU TREBA DA KEŠIRATE ZA PUN REZERVOAR BENZINA U SRBIJI! Gorivo je najskuplje u Grčkoj, najjeftinije u Makedoniji i Bosni, a evo gde možete da uštekate 2.000 dinara!

BONUS VIDEO: Goran Vesić posle suđenja sa Draganom Đilasom

 

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi