RUSKA ARMATA PROTIV AMERIČKOG ABRAMSA Najveći rivali među tenkovima opremljeni za sve vrste ratovanja, a koji je najjači? (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA Stephen B Morton/AP Vladimir Pesnya

Ruska Armata i američki Abrams su dva najnaprednija i najsmrtonosnija glavna borbena tenka na svetu. Koji je od njih bolji i zašto? 

U sledećih nekoliko kategorija, uporedićemo karakteristike ovih tenkova koje su do sada poznate.

Iako se neke stvari o ovim tenkovima, kao što je sastav oklopa, čuvaju u visokoj tajnosti, do sada je dosta toga poznato o ovim ubojitim mašinama.

Foto: Printscreen

 

Istorija

Američki M1A2 Abrams je značajno unapređen u razvoju iz doba Hladnog rata. Njegov prethodnik, originalni M1 Abrams, usvojila je američka vojska još 1980. godine. Tenk je nazvan u čast generala Krejtona Vilijamsa Abramsa, komandanta američkih snaga tokom rata u Vijetnamu. U službi je zamenio M60 Patton. Na kraju se pokazao kao uspešan dizajn i proizveden je u velikom broju.

Tokom godina ovaj tenk je konstantno unapređivan. M1A2 SEP v2 je trenutna verzija, koja čini okosnicu američkih vojnih oklopnih snaga. Nekoliko starijih tenkova Abrams je pretvoreno u ovaj standard.

Planirano je da unapređeni tenkovi serije M1A2 ostanu u upotrebi u američkoj vojsci i nakon 2050. godine.

EPA Marcin Bielecki

 

Ruski T-14 Armata je modernijeg dizajna. Tokom nedavnih vojnih sukoba Rusi su se suočili sa tim da njihov glavni borbeni tenk T-90 nije mogao da održi superiornost nad modernim zapadnim i azijskim glavnim borbenim tenkovima. Bila je potrebna zamena.

Razvoj novog tenka počeo je 2011. godine i držan je u strogoj tajnosti. Prva serija pretproizvodnih tenkova isporučena je 2015. Armata je prvi put javno otkriven iste godine. Njegova proizvodnja u punom obimu mogla bi da počne 2020-2021. Planirano je da, kada bude u upotrebi, Armata postepeno zamenjuje stare ruske tenkove T-72, ​​T-80 i T-90 koji postaju zastareli.

AP Alexander Zemlianichenko

 

Razvoj i koncept

Tokom prošlog veka uvek su postojale značajne razlike između ruskih i tenkova sa Zapada, njihovog rasporeda i načina na koji su funkcionisali njihovi sistemi.

Abrams

Abrams prati linije zapadnih glavnih borbenih tenkova iz doba Hladnog rata. Koristi kompozitni oklop, sličan britanskom Čobamu. Prednji oklop je ojačan oklopnom mrežom od osiromašenog uranijuma za viši nivo zaštite. Štaviše, Abrams može biti opremljen dodatnim eksplozivnim reaktivnim oklopom.

Većina municije se skladišti u delu kupole sa panelima za izduvavanje. Tenk je prilično glomazan, ali je dobro zaštićen od većine protivtenkovskih sredstava.

M1A2 je naoružan ručno punjenim glatkim topom od 120 mm. Tenk ima moderan sistem za upravljanje vatrom sa velikom verovatnoćom pogotka iz prve runde.

Abramsom upravlja posada od 4 člana, uključujući komandanta topnika i vozača.

Jedinstvena karakteristika Abramsovog tenka je njegov gasnoturbinski motor. To je motor sa više goriva, koji može da radi na bilo kojoj vrsti benzina, dizela, avio goriva ili kerozina. Motor ima impresivne performanse i radi tiho. Međutim, težak je za održavanje i ima veoma veliku potrošnju goriva u poređenju sa tradicionalnim dizel motorima.

Dakle, Sjedinjene Američke Države su se opredelile za tehnološki napredan, glomazan, ali veoma okretan tenk.

Armata

S druge strane, Armata je tenk nove generacije. To je dizajn čistog lista sa nizom naprednih funkcija. Ima malo zajedničkog sa sadašnjim T-90 i drugim starijim sovjetskim tenkovima. U stvari, to je prvi ruski zaista novi proizvodni tenk od T-72, ​​koji je usvojen daleke 1973. Tačne tehničke specifikacije nove Armate ostaju u tajnosti.

AP Pavel Golovkin

 

 

Takođe, ovaj tenk ima kupolu bez posade i njime upravlja posada od 3 člana. U skladu je sa ruskim konceptom izgradnje tenkova, da tenk treba da upravlja manjom posadom kako bi se smanjile njegove dimenzije i težina i poboljšala zaštita. Međutim, ovaj novi tenk ima novi izgled.

Svi članovi posade sede na prednjem delu trupa u dobro zaštićenoj oklopnoj kapsuli. Puška se automatski puni i municija se odvaja iz odeljka za posadu.

Dizajn Armate se fokusira na teški oklop i izdržljivost posade.

Oklop

Abrams je jedan od najzaštićenijih tenkova na svetu. Koristi kompozitni oklop, ojačan oklopnom mrežom od osiromašenog uranijuma. Takođe može da montira dodatni eksplozivni reaktivni oklop.

Abrams je dobro zaštićen od većine poznatih protivtenkovskih projektila.

Američka vojska ima za cilj da postavi najsavremeniju odbrambenu tehnologiju, nazvanu "sistem aktivne zaštite", na svoje tenkove Abrams. 

Dizajniran je da uništi prilazeće protivtenkovske rakete i protivtenkovske vođene rakete. Ova tehnologija povećava ukupnu istrajnost tenka. Tenkovi Abrams do sada nisu bili u borbi sa takvim sistemom zaštite.

Takođe, ovi tenkovi su opremljeni sistemom kontramera, koji prekida infracrveno i lasersko navođenje protivtenkovskih projektila.

EPA Marcin Bielecki

 

Armata koristi novorazvijeni osnovni oklop, napravljen od čelika, keramike i kompozitnih materijala. Takođe, Armata ima novi Malakhit dodatni eksplozivni reaktivni oklop za koji se tvrdi da je nove generacije. 

Nivo zaštite Armate ostaje poverljiv. Možda je to jedan od najzaštićenijih tenkova na svetu.

Najavljeno je da će ruska Armata biti opremljena novim sistemom aktivne zaštite Avganit. Međutim, 2018. godine pokazalo se da postoje zastoji u razvoju Avganita. Do 2018. prototipovi ovog sistema nisu bili završeni i nisu bili spremni za testiranje. Ovaj tenk takođe ima novi sistem kontramera koji smanjuje šansu da bude pogođen protivtenkovskim vođenim projektilima.

AP Vladimir Pesnya

 

Sveukupno u pogledu zaštite nijedan od ova dva tenka nema prednost u odnosu na drugi.

Oružje

Abrams je naoružan glatkim topom od 120 mm. Iako to nije najnapredniji tenkovski pištolj koji je dostupan na tržištu danas, ima zastrašujući udarac, precizan je i ima domet efektivne vatre preko 4 km. Njegov efektivni domet je uspešno demonstriran tokom brojnih vojnih sukoba širom sveta.

EPA Stephen B Morton

 

Puška se ručno puni od strane topnika. M1A2 Abrams je bio jedan od prvih tenkova sa mogućnošću borbe lovca i ubice. Komandant tenka koristi panoramski nišan za traženje ciljeva. Kada je meta odabrana, pištolj se automatski postavlja na metu i nišandžija završava sav proces nišanja i pucanja. Za to vreme komandant traži sledeću metu. Takav način angažovanja omogućava brže dobijanje i angažovanje ciljeva.

Trenutno su slični sistemi za pronalaženje ciljeva prisutni na većini glavnih borbenih tenkova.

EPA Stephen B Morton

 

Armata je naoružana novim glatkim topom od 125 mm. Ima veći domet i precizniji je od prethodnih ruskih tenkovskih topova. Novi tenkovski top je bolji od tenka T-90. Međutim, na većim dometima ruski tenkovski topovi tradicionalno nisu bili tako precizni kao zapadni tenkovski topovi. Da bi se izborila sa ovim nedostatkom, Armata može lansirati protivtenkovske vođene rakete velikog dometa na isti način kao i obični projektili

AP Pavel Golovkin

 

Ove rakete imaju domet do 5 km i mogu da gađaju nisko leteće helikoptere. Pištolj je upotpunjen automatskim punjenjem. Ova karakteristika je omogućila da se posada smanji na 3 čoveka.

Armata je opremljena potpuno novim sistemom za kontrolu vatre.

Za sada je nejasno koliko je tačan pištolj ruske Armate, da bi se uporedio sa Abramsovim.

Pokretljivost

Američke tenkove Abrams pokreće gasnoturbinski motor koji razvija 1.500 KS. U osnovi je to modifikovani helikopterski motor, prilagođen za upotrebu na tenkovima. Kompaktan je zbog svoje snage.

Dakle, iako je Abrams težak i glomazan, ovaj tenk je iznenađujuće okretan zbog svog snažnog motora. Mnogo je brži od mnogih drugih tenkova i ima superiorne performanse u vožnji.

Štaviše, njegova gasna turbina ima više prednosti u odnosu na tradicionalni dizel motor, koji se obično koristi na tenkovima. To je motor sa više goriva, koji može da radi na kerozin, dizel, benzin ili avio gorivo. Može da počne na ekstremno niskim temperaturama. Takođe, motor je izuzetno tih. Zbog ove osobine Abrams je čak dobio nadimak "Smrt koja šapuće".  

 

Rusku Armatu pokreće novi dizel motor sa turbo punjenjem, koji razvija 1200 KS (konjskih snaga). To je motor nove generacije, koji je mnogo kompaktniji i snažniji od prethodnih ruskih tenkovskih motora.

Ovaj motor još nije dokazan i može imati brojne probleme sa izbijanjem zuba. Međutim, ovaj ruski dizel je mnogo efikasniji i lakši za održavanje od američke gasne turbine.

Abrams je brži od Armate i ima superiorne performanse na terenu. Međutim, generalno u smislu snage motora i mobilnosti, oba tenka imaju svoje prednosti i slabosti.

Zaključak

Sve u svemu, novi ruski tenk Armata je u rangu sa američkim tenkom Abrams. U nekim oblastima je malo superiorniji od Abramsa, ali nema vrhunsku superiornost.

Abrams ima tehničku superiornost u pokretljivosti i performansama na terenu. Ovaj tenk je proverenog dizajna, koji se dobro pokazao tokom brojnih vojnih sukoba.

Armata ima prednost u preživljavanju i zaštiti posade. Iako je dizajn ovog tenka još uvek sirov, verovatno će u početku imati očekivane probleme i greške.

Komentari (0)

Loading