NEUNIŠTIVA I NEPOBEDIVA ZVER Neprijatelj nema šanse kada na njega naleti pakleni tenk T-90 (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA Maxim Shipenkov

T-90 je ruski glavni borbeni tenk treće generacije i unapređena verzija tenka T-72. Trenutno je najsavremeniji tenk u službi ruskih kopnenih snaga i mornaričke pešadije i broji oko 1500 jedinica. 

NEUNIŠTIVA I NEPOBEDIVA ZVER Neprijatelj nema šanse kada na njega naleti pakleni tenk T-90 (FOTO/VIDEO)

Ruski tenkovi, Foto: EPA Yuri Kochetkov

 

Standardne zaštitne mere uključuju mešavinu čeličnog i kompozitnog oklopa, punjače dimnih granata, eksplozivno reaktivni oklop "Kontakt-5" i sistem za ometanje infracrvenog ATGM-a "Štora". Dizajnirao ga je i napravio Uralvagonzavod, u Nižnjem Tagilu, u Rusiji. 

Ruska vojska trenutno raspolaže sa oko 750-1000 varijanti ovog tenka, a kupovinu T-90 smanjila je počevši od 2012. godine.

Očekuje se da će serijska proizvodnja njegovog naslednika, T-14 Armata, početi 2022. godine.

T-90 spada među 10 najboljih borbenih tenkova na svetu. Takođe je i komercijalno najuspešniji glavni borbeni tenk na svetskom tržištu.

Istorija i razvoj

Razvijen u Ruskom projektantskom birou Kartsev-Vendiktov fabrike Uralvagonzavod u Nižnjem Tagilu. Tokom 1980-ih, sovjetska vojska je naručila T-64, T-72 i T-80, koji su se tada istovremeno proizvodili od konkurentskih kompanija za dizajn tenkova. Iako su sva tri tenka imala slične karakteristike, za svaki su bile potrebne različite komponente, što je doprinelo logističkom opterećenju ruske vojske.

T-90 ima svoje poreklo u programu iz sovjetske ere koji je imao za cilj razvoj jedne zamene za glavne borbene tenkove serije T-64, T-72 i T-80.

Platforma T-72 je izabrana kao osnova za novu generaciju tenka zbog svoje isplativosti, jednostavnosti i automobilskih kvaliteta.

Do 1992. godine, rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da više ne može sebi priuštiti da proizvodi dva glavna borbena tenka paralelno, pa je Ministarstvo odbrane Rusije je 1995. godine napravilo izbor jednog glavnog borbenog tenka (MBT).

Do septembra 1995. godine, proizvedeno je oko 107 tenkova T-90, koji su predati na korišćenje ruskoj vojsci, raspoređeni u Sibirsku vojnu oblast.

Godine 1999. pojavljuje se nova verzija tenka, na kojoj je ugrađena potpuno varena kupola sa eksperimentalnog tenka 'Objekat 187 umesto originalen kupole T-90. Ovaj model je nazvan T-90 „Vladimir“ u čast glavnog projektanta Vladimira Potkina koji je preminuo 1999. Nepoznati su efekti ove modifikacije na poboljšanje zaštite tenka kao i gde je poboljšan oklop tela tenka.

Karakteristike

T-90 koristi dobro proverenu šasiju T-72 i kupolu sa svim sistemima naoružanja T-80U. Međutim, autopunjač ovog tenka je sličan onom kod T-72 i donekle se razlikuje od autopunjača koji se koriste na tenkovima T-64 i T-80.

Glavni top: 125 mm glatke cevi
ATGV 9M119M Refleks
Mitraljezi: 1 k 7,62 mm, 1 k 12,7 mm
Raspon nadmorske visine: - 6 do + 14 stepeni
Opseg kretanja: 360 stepeni
Glavni top: 43 metka
Mitraljezi: 2 000 k 7,62 mm, 300 k 12,7 mm
Motor: V-84MS dizel motor
Snaga motora: 840 KS
Maksimalna brzina na putu: 60 km/č
Domet: 550 km

Dizajn i opremljenost

Glavni borbeni tenk T-90 pokreće V-84MS četvorotaktni 12-cilindarski dizel motor sa više goriva koji isporučuje 840 konjskih snaga. Motor radi na dizel gorivo, kerozin tipa T-2 i TS-1 i benzin tipa A-72. 

NEUNIŠTIVA I NEPOBEDIVA ZVER Neprijatelj nema šanse kada na njega naleti pakleni tenk T-90 (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

Kapacitet glavnog i pomoćnog rezervoara za gorivo je 1.600 l, uključujući 705 l u oklopno zaštićenom rezervoaru za gorivo. Štaviše, dve bačve za gorivo, od 200 l i 275 l, mogu se priključiti na glavni sistem za gorivo. Montirane su na zadnjem delu trupa. 

Ogibljenje je tipa torzione šipke i obe strane se sastoje od šest točkova sa duplim gumama sa pogonskim lančanikom pozadi, lančanikom napred i tri povratna valjka. Hidraulički amortizeri su obezbeđeni na prvoj, drugoj i šestoj stanici kolovoza.

Zaštita

Tenk ima visok nivo zaštite od konvencionalnog naoružanja (različiti tipovi projektila, protivtenkovsko vođeno oružje, mine, fragmenti granata, meci itd.). Za bolju zaštitu od protivtenkovskog oružja, glavni borbeni tenk T-90 sadrži karakteristike pasivne i aktivne zaštite, klasični oklop i integrisani eksplozivni reaktivni oklop ERA.

Opremljen je sa tri nivoa zaštite. Prvi nivo je kompozitni oklop u kupoli, koji se sastoji od osnovne oklopne školjke sa umetkom od naizmeničnih slojeva aluminijuma i plastike i kontrolisanog deformacionog dela. Drugi nivo je treća generacija eksplozivnog reaktivnog oklopa Kontakt-5 ERA postavljenog na prednjoj i bočnoj strani trupa i kupole. Treći nivo je komplet za protivmere Štora-1.

NEUNIŠTIVA I NEPOBEDIVA ZVER Neprijatelj nema šanse kada na njega naleti pakleni tenk T-90 (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

Zaštićen je od oružja za masovno uništenje, uključujući nuklearno.

Verovatnoća udara u nagaznu minu po dnu vozila i gusenicama je minimalna jer je oprema za čišćenje mina pričvršćena za trup na prednjoj strani. Preko prednjeg dela staze su postavljene četiri podložne ploče sa oprugom koje se mogu ukloniti, koje se otkopčavaju i oprugaju napred pod uglom od 60º u odnosu na bočnu stranu vozila, da daju meru zaštite od HEAT projektila.

Verzije tenka

T-90K -  Komandna verzija T-90

T-90E - Izvozna verzija T-90 MBT.

T-90A - Verzija ruske vojske sa zavarenom kupolom, motorom V-92S2 i ESSA termalnim preglednikom. Ponekad se zove T-90 "Vladimir".

T-90S - Izvozna verzija T-90A.

T-90SK - Komandna verzija T-90S. Razlikuje se po radio i navigacionoj opremi i Ainet sistemu za daljinsko detoniranje za HEF metke.

T-90S - „Bhišma“: modifikovani T-90S u indijskoj službi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading