Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Rusija je u Savetu bezbednosti UN negirala krivicu za napad na dečju bolnicu, navodeći da je na nju pala raketa koju je Kijev lansirao da presretne napad na vojno postrojenje.

Predsednik Volodimir Zelenski kaže da će se na samitu NATO-a u Vašingtonu boriti za više sistema PVO i aviona F-16. Agencija za elektronske medije Crne Gore naložila je da se do danas potpuno obustavi emitovanje određenog broja ruskih medija.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručuje da će Rusija odgovoriti na tu zabranu.

BONUS VIDEO

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Oboreno 14 Šaheda

 

 

Gar Stjore: Norveška će Ukrajini donirati šest borbenih aviona F-16

Norveška će Ukrajini donirati šest borbenih aviona F-16, objavio je danas norveški list Verdens Gang, citirajući norveškog premijera Jonasa Gara Stjora na samitu NATO u Vašingtonu.

"Sposobnost Ukrajine da se odbrani od vazdušnih napada je apsolutno ključna u njenoj odbrambenoj borbi protiv Rusije, tako da je Norveška odlučila da Ukrajini pokloni šest lovaca F-16", rekao je Gar Stojre na samitu. Stojre je tu donaciju prvi put najavio kada je bio u poseti Kijevu prošlog avgusta.

U ukrajinskom granatiranju Šebekina, u regionu Belgoroda, ima poginulih i povređenih,

U ukrajinskom granatiranju grada Šebekina u regionu Belgoroda jedna osoba je poginula, a sedam je povređeno, izjavio je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Muškarac je preminuo od zadobijenih rana pre dolaska Hitne pomoći, dok su šest muškaraca i jedna žena povređeni, preneo je Interfaks. "Ekipe Hitne pomoći odvezle su u bolnicu u Belgorodu tri osobe sa različitim povredama od gelera. Još jedan muškarac sa povredama od gelera prebačen je u regionalnu kliničku bolnicu", naveo je Gladkov. Prema njegovim rečima, troje povređenih nije sačekalo Hitnu pomoć i samostalno je otišlo u centralnu okružnu bolnicu Šebekinski, dva muškarca su imala povrede kuka, a jedna žena rane od gelera.

U ukrajinskom granatiranju Šebekina, u regionu Belgoroda, ima poginulih i povređenih

U ukrajinskom granatiranju grada Šebekina u regionu Belgoroda jedna osoba je poginula, a sedam je povređeno, izjavio je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Muškarac je preminuo od zadobijenih rana pre dolaska Hitne pomoći, dok su šest muškaraca i jedna žena povređeni, preneo je Interfaks. "Ekipe Hitne pomoći odvezle su u bolnicu u Belgorodu tri osobe sa različitim povredama od gelera. Još jedan muškarac sa povredama od gelera prebačen je u regionalnu kliničku bolnicu", naveo je Gladkov.

Modi: Za rešenja sukoba u Ukrajini potrebna diplomatska akcija

Dan nakon što se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, indijski premijer Narendra Modi razgovarao je danas u Beču sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom o ratu u Ukrajini tokom kojeg je istakao potrebu za diplomatskom akcijom.

Nehamer je novinarima rekao da je važno razumeti stav Indije o Ukrajini i preneti joj zabrinutosti Evrope, istakavši da je "važan i značajan signal" to što je Indija učestvovala na samitu u Švajcarskoj prošlog meseca, prenosi AP. Austrijski kancelar je rekao da Austrija može delovati kao "graditelj mostova" u međunarodnim mirovnim naporima.

Borelj: U Ukrajini će se odlučivati o budućnosti evropske bezbednosti

U Ukrajini će se odlučivati o budućnosti evropske bezbednosti, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj tokom samita NATO u Vašingtonu.

Borelj je na događaju "Noć odbrane EU" pozvao na udruživanje snaga sa obe strane Atlantika u borbi protiv, kako je rekao, "izazova koje predstavlja Rusija". On je optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da želi da Rusija ponovo dominira u svom susedstvu i naglasio da su Evropljani počeli da obnavljaju svoje odbrambene kapacitete.

Rusija tokom noći napala region Odese, Nikopolj i Rovno, poginule tri osobe

Rusija je tokom noći lansirala 20 dronova i pet projektila na Ukrajinu i tom prilikom su pogile dve osobe u crnomorskom regionu Odese, oštećena je infrastruktura luke i pogođen energetski objekat na severozapadu, izjavili su danas zvaničnici.

U Odeskoj oblasti oštećen je strani brod zbog napada ruske vojske na civilnu lučku infrastrukturu, preneo je Unian. Kako je saopštilo tužilaštvo, dve osobe su poginule, a jedan lučki radnik je povređen. Odbrambene snage juga Ukrajine navele su da je tokom noći PVO juga uništila šest jurišnih dronova Šahed-136/131.

Zelenski u Vašingtonu: Ne čekajte novembar, pomozite Ukrajini sada

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je u Vašingtonu političke lidere u SAD da ne čekaju ishod predsedničkih izbora u novembru kako bi preduzeli odlučne mere da pomognu njegovoj zemlji u ratu protiv Rusije.

“Svi čekaju novembar. Amerikanci ga čekaju, kao i Evropa, Bliski istok, Pacifik, čitav svet, a iskreno govoreći novembar čeka i ruski predsednik Vladimir Putin", kazao je Zelenski u govoru na Institutu Ronald Regan uoči samita NATO, preneo je Rojters.

 Ruski napad dronovima na Rovno, ugrožen eneretski sistem

Ruska vojska je tokom noći izvela napad dronovima na energetski objekat u oblasti ukrajinskog grada Rovno, saopštio je ukrajinski distributer električne energije "Ukrenergo".

U pojedinim oblastima su isključeni privatni i industrijski potrošači, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu, prenosi Ukrinform.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading