mapa ukrajine
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema rečima Putina, Ukrajina mora da ispuni dva uslova. Kijev mora da se obaveže da neće ući u NATO pakt, i mora da povule vojsku iz četiri regiona koje je Rusija pripojila: Lugansk, Donjeck, Zaporožje i Herson. Krim, iako ga Ukrajina još smatra svojom teritorijom, uopšte nije predmet diskusije za Moskvu.

Iako se radi o samo 20 posto ukrajinske teritorije, njena vrednost je gotovo polovina cele Ukrajine.

Vrednost Ukrajine

Prema procenama koje je objavio Lindsi Graham, američki senator iz Južne Karoline, ukupna vrednost Ukrajine iznosi 10 bilona dolara. Prema ruskim procenama vrednost je veća, i iznosi oko 15 bilona dolara. U pitanju je vrednost svih resursa, infrastrukture, zemljišta, radnog potencijala Ukrajine.

Međutim, nisu svi regioni jednako vredni. Manje razvijene regije manje i vrede. Tako je vrednost najsevernije Černjigov oblasti procenjena na oko 25 milijardi dolara. Sumska oblast procenjuje se da vredi oko 62 milijarde.

Neke druge oblasti, poput razvijenog Lavova na zapadu zemlje, procenjuju se daleko više. Vrednost Lavova je oko 521 milijardu dolara. Sam grad Kijev vrednuje se na oko 21 milijardu.

Cena teritorija na koje pretenduje Rusija

Kada se ove cifre uporede sa procenenom vrednošću teritorija koje je Rusija proglasila za svoje, jasno je zašto ni Kijev, ali ni Zapad ne žele ni da raspravljaju o predlogu Moskve.

Lugans, koji je već gotovo u celosti pod kontrolom Rusije, vrednuje se na oko 3,2 bilona dolara.

Donjecka oblast procenjena je na oko 3,8 bilona dolara.

Zaporožje je procenjeno na oko 600 milijardi dolara.

Herson i Krim zajedno su nešto manje vredani, i procenjenu su na oko 220 milijardi dolara.

Dakle ukupna vrednost ova četiri regiona koje Rusija traži vrede koliko pola Ukrajine.

Ukrajini ostaje samo Dnjepar

Prema Putinovom planu Ukrajini bi ostala samo jedna visoko vrednovana oblast, Dnjepropetrovska oblast. Ta oblast procenjena je na oko 3,5 bilona dolara.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading