Volodimir Zelenski
Foto: EPA/EPA

Zapad bi mogao da uđe u mirovne pregovore sa Rusijom povodom sukoba u Ukrajini, zaobilazeći Kijev, piše Politiko , pozivajući se na Kaluma Frejzera, naučnog saradnika u istraživačkom centru britanskog Kraljevskog instituta ujedinjenih službi.

- Prema mišljenu Frejzera, Zapad sada ima dve opcije: da pokaže solidarnost sa Ukrajinom i da ne pregovara sa Rusijom, ili da zaobiđe Kijev i direktno dogovori neku vrstu mirovnog sporazuma sa Moskvom - navodi se u materijalu.

Frejzer je takođe smatra da budući samit u Švajcarskoj neće dovesti do značajnog mirovnog sporazuma.

Švajcarska će od 15. do 16. juna biti domaćin konferencije o Ukrajini. Učešće je potvrdilo oko 80 zemalja.

Portparol ruske ambasade u Bernu Vladimir Hohlov je ranije rekao za RIA Novosti da Švajcarska nije poslala Moskvi poziv za učešće na samitu o Ukrajini, ali i da Rusija ni u kom slučaju neće učestvovati.

On je dodao da je ideja o mirovnoj konferenciji, koju energično promovišu organizatori, neprihvatljiva za Moskvu, jer je to još jedna opcija za probijanje neodržive „formule mira“ koja ne uzima u obzir ruske interese.

Kremlj je naveo da je traženje opcija za rešavanje situacije u ukrajinskom sukobu bez učešća Rusije apsolutno nelogično i uzaludno, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading