PUTIN UDARIO KONTRU ZAPADU Ovim potezom zadat je završni udarac
Alo! Ilustracija J.V.

Nova ograničenja obuhvataju sve globalne finansijske institucije koje obrađuju transakcije sa Rusijom. Takođe ciljaju na ulaganja u ruske berze.

Nove američke sankcije navele su Moskovsku berzu da prekine trgovinu dolarima i evrom u četvrtak, što je izazvalo zabunu — pošto je kurs sada nejasan.

Neki zajmodavci u Rusiji u potpunosti su prestali da prodaju američke dolare, dok je stopa dolara i rublje porasla u nekim lokalnim bankama.

Čini se da ruska centralna banka u saopštenju od četvrtka nastoji da smiri tržište. U njemu se navodi da je uloga dolara i evra "dosledno opala" u poslednje dve godine, navodi TASS, državna novinska agencija.

Centralna banka je u svom saopštenju za ruski RBC Njuz dodala da je juan postao „glavna valuta“ na Moskovskoj berzi.

PUTIN UDARIO KONTRU ZAPADU Ovim potezom zadat je završni udarac

Alo Ilustracija A.V.

 

Juan je činio 54% ​​trgovine valutama u maju. To će "postaviti putanju za druge valutne parove" i biti smernica za učesnike na tržištu, saopštila je centralna banka RF.

Prijateljske valute

Upotreba „prijateljskih valuta“ i rublje u Rusiji je porasla Rusija traži alternativne trgovinske partnere i platne sisteme otkako je Zapad udario zemlju oštrim sankcijama nakon njene invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Ruska centralna banka saopštila je u četvrtak da valute „prijateljskih zemalja” i rublja sada čine čak 80 odsto spoljnotrgovinskih plaćanja Rusije.

Sam ruski lider Vladimir Putin udvostručio je svoj poziv da se postepeno ukine upotreba američkog dolara i drugih „toksičnih“ valuta ranije ovog meseca.

Moskva takođe radi sa blokom BRIKS u usponu na platformi plaćanja kako bi se zaobišla upotreba američkog dolara — decenijama dominantne svetske rezervne valute.

(Business Insider)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading