Ukrajina
Foto: Alo/Printscreen

Najmanje devet osoba je stradalo, a 29 njih je povređenjno u ruskom jučerašnjem napadu na Krivi Rog, saopštava ukrajinsko Glavno tužilaštvo. Britanski primijer Riši Sunak danas će na samitu G7 u Italiji objaviti da će London poslati Kijevu pomoć od 310 miliona dolara, najavljeno je iz njegove kancelarije.

BLOG UŽIVO:

Budanov: Rusi rasporedili S-500 na Krimu

Šef Glavne obaveštajne uprave Kiril Budanov rekao je da su Rusi "rasporedili sisteme S-500 na okupiranom Krimu".

To je dokaz da ukrajinska ratna strategija donosi rezultate, kaže Dmitrij Žmailo, izvršni direktor ukrajinskog centra za bezbednost i saradnju.

On je naglasio da Glavna obaveštajna uprava ima detaljne planove za uništavanje svih neprijateljskih sistema PVO, uključujući i S-500.

STOLTENBERG: NATO se ne meša u rat u Ukrajini tako što donira američke F-16 za napade na Rusiju

Ukrajinski napadi bilo gde u Rusiji korišćenjem aviona F-16 koje je donirao Zapad ne bi bili eskalacija sukoba i ne bi učinili da države članice NATO budu njegove strane, tvrdi generalni sekretar vojnog bloka Jens Stoltenberg.

Nekoliko evropskih zemalja namerava da obezbedi desetine ratnih aviona kada Ukrajina bude imala pilote i zemaljsku infrastrukturu za upravljanje njima.

Putin produžio zabranu prodaje nafte po ograničenoj ceni SAD

Predsednik Vladimir Putin produžio je do 31. decembra ukaz kojim se zabranjuje prodaja ruske nafte i naftnih derivata stranim pravnim i fizičkim licima ako ugovori sadrže uslov o ograničenju cene koji su postavili Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja, navodi se u objavljenoj uredbi.

Ukaz o primeni posebnih ekonomskih mera u sektoru goriva i energije u vezi sa uspostavljanjem maksimalne cene ruske nafte i naftnih derivata od nekih stranih zemalja prvi put je stupio na snagu 1. februara 2023. godine i više puta je produžavan.

Zelenski stigao na samit G7

Predsednik Volodimir Zelenski doputovao je u Italiju na samit G7, koji je posvećen situaciji u Ukrajini i daljoj podršci Zapada.

Dočekala ga je italijanska premijerka Đorđa Meloni u blizini mesta održavanja samita, u južnoj Apuliji u Italiji.

Uoči samita, lideri zemalja postigli su dogovor o dodeli 50 milijardi dolara kredita Ukrajini, korišćenjem zamrznute ruske imovine.

Medvedev zapretio Americi

Moskva treba da iskoristi svaku priliku da nanese „maksimalnu štetu“ zapadnim zemljama koje su objavile „rat bez pravila“ Rusiji, tvrdi bivši predsednik Dmitrij Medvedev.

Poljska neće prebaciti "patriot" Ukrajini

Varšava nije dala saglasnost za prebacivanje poljske baterije PVO sistema "patriot" u Ukrajinu, izjavio je zamenik šefa poljskog Ministarstva odbrane Cezari Tomčik.

"Poljski projektili `patriot` čuvaju poljsko nebo i to se neće promeniti",  naglasio je Tomčik.

Mark Rute će verovatno biti sledeći šef NATO-a, tvrdi finski predsednik

Finski predsednik Aleksandar Stub na konferenciji za novinare izjavio je da će odlazeći holandski premijer Mark Rute verovatno postati sledeći generalni sekretar NATO-a.

Britanija uvela nove sankcije Rusiji i firmama u Hongkongu

Velika Britanija danas je proširila sankcije Rusiji, dodavši 42 oznake i šest specifikacija za plovila na listu, a nove kaznene mere obuhvataju rusku grupu Eko Shipping i nekoliko kompanija sa sedištem u Kini, navodi se na veb-stanici britanske vlade.

 

Kremlj: Ništa neće promeniti odluka NATO-a da koordinira isporuke oružja Kijevu

Moskovski Kremlj saopštio je da jučerašnja odluka NATO-a da počne sa koorinacijom isporuka oružja Ukrajini ništa neće promeniti.

"Moskva već zna da zemlje NATO-a šalju oružje Ukrajini", navodi Kremlj

 

Stoltenberg: Spremni smo za oštrije akcije protiv ruskih špijuna

Članice NATO-a spremne su da preduzmu oštrije akcije protiv ruskih špijuna širom Alijanse, kao odgovor Moskvi za akte sabotaže i sajber napade, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

 

Bi-Bi-Si: Najvažniji sastanak G7 u Pulji, prisustvuje papa

Najvažniji sastanak G7 ove godine održava se danas i sutra u Pulji, u Italiji i to će biti prvi put u istoriji da papa prisustvuje jednom takvom skupu.

Jedna od najvažnijih tema samita je rat u Ukrajini, ali će neke od tema biti i klimatska kriza.

 

Broj stradalih u Krivom Rogu porastao na devet

Najmanje devet osoba je stradalo, a njih 29 je povređeno u jučerašnjem ruskom napadu na Krivi Rogu u oblasti Dnjepropetrovska, saopštilo je ukrajinsko tužilaštvo.

Od 29 povređenih, pet su deca, dodaje se u saopštenju tužilaštva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading