Rat
Foto: AP/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Oružje koje je Zapad poslao Kijevu pomaže da se stabilizuje front, saopštio je državni sekretar SAD Entoni Blinken. Ističe da Vašington naporno radi na isporuci više PVO Ukrajini.

Ruske trupe su u napadu na grad južni grad Nikopolj ubila dva civila, saopštio je Kijev.

Ukrajinska vojska napala je Kijevsku oblast Donjecka piše Izvestija. Prema preliminarnim podacima poginule su dve osobe.

Protivvazdušna odbrana Rusije prijavila je da obara dronove nad Belgorodom, a iznad Crnog Mora je ruska avijacija oborila dve bespilotne letelice.

Sve više država daje dozvolu Ukrajini da koristi oružje na teritoriji Rusije, a među poslednjima je Finska.

Švedska vlada saopštila je da će poslati 1,3 milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini, što je najveća pomoć te zemlje od početka rata, preneo je Rojters.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

Bajden s Makronom u Parizu 8. juna

Američki predsednik Džozef Bajden posetiće 8. juna u Parizu gde će se sastati sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, saopštila je Jelisejska palate.

To će biti prva Bajdenova državna poseta Francuskoj, a u Pariz će doputovati i njegova supruga Džil.

Sastanak će uslediti nakon Bajdenovog prisustva komemoraciji povodom 80. godišnjice iskrcavanja u Normandiji na Dan D 6. juna.

Dvojica predsednika će razgovarati o kontinuiranoj podršci Ukrajini, kao i o načinima za jačanje bilateralne saradnje u ekonomskim, svemirskim i nuklearnim pitanjima, navodi se u saopštenju.

Stoltenberg: Ukrajina i dalje može da pobedi, ali samo uz podršku NATO-a

Ukrajina i dalje može da pobedi uratu protiv Rusije, "ali samo uz kontinuiranu snažnu podršku saveznika iz NATO-a", rekao je generalni sekretar Alijans Jens Stoltenberg u Pragu, uoči sastanka ministara spoljnih poslova.

Rusija završava predlog mera protiv EU zbog zabrane ruskih medija

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da finalizuje predlog "mera odmazde" protiv Evropske unije zbog zabrane emitovanja četiri ruska medija na njenoj teritoriji. 

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ranije je upozorila da će odgovor Briselu biti "bolan".

RUSI DEMOLIRALI UKRAJINSKU ODBRANU Kijev za ovo nema rešenje

Sirski: Rusi gomilaju trupe blizu severa Harkova

Ukrajinski vrhovni komandant Oleksandr Sirski izjavio je da Rusija gomila svoje snage blizu severnog dela oblasti Harkov, ali smatra da nema još uvek dovoljan broj snaga kakako bi izvela veliki napad u toj oblasti.

"Ove snage su trenutno nedovoljne za ofanzivu velikih razmera i proboj naše odbrane", rekao je Sirski.

BLOKIRAN KRIMSKI MOST Objavljeni detalji

Tajani: Ukrajina ne treba da koristi italijansko oružje za napade na Rusiju

Italija nikada neće poslati trupe u Ukrajinu, a oružje koje je isporučila Kijevu ne treba da bude korišćeno za napade na Rusiju, izjavio je danas italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

"Svo oružje koje odlazi iz Italije treba da se koristi u Ukrajini", naveo je Tajani. Tajani je u intervjuu za RAI odbacio mogućnost da bi bivši italijanski premijer i predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi mogao da postane sledeći predsednik Evropske komisije (EK).

HITNO SE OGLASIO FSB: Sprečena serija terorističkih napada na železničke objekte na Krimu, jedan poginuo dok je iznosio eksploziv

Ukrajinci uništili 7 ruskih raketa

Ukrajinski PVO sistem uništili su tokom noći sedam ruskih raketa, kao i 32 bespilotne letelice, izjavio je komandant Ukrajine. vazdušnih snaga.

Prema njegovim rečima, Rusija je lansirala ukupno 51 projektil i bespilotnu letelicu.

 

Ruska PVO oborila 8 raketa ATACMS i osam ukrajinskih dronova iznad Krima

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je tokom noći osam raketa ATACMS iznad Krima i osam ukrajinskih dronova iznad Crnog mora u blizini toga poluostrva, a presrela je i dva ukrajinska pomorska drona u blizini Krima, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da je ruska PVO oborila osam taktičkih projektila ATACMS iznad Azovskog mora, preneo je TASS.

Gradonačelnik Harkova: Povređene četiri osobe, oštećen gasovod

Najmanje četiri osobe su povređene i pričinjena je materijalna šteta kada su ruske snage tokom noći izvršile napade na infrastrukturne objekte u gradu Harkovu i Harkovskoj oblasti Ukrajine, saopštile su ukrajinske vlasti.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov na Telegramu je saopštio da su najmanje četiri osobe povređene, da je oštećen gasovod i da su razbijeni mnogi prozori, prenosi Rojters.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading