Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Kompanija će proizvesti zadnje delove sa krilima i drugim komponentama, prema ugovoru o fiksnoj ceni, kako je Pentagon objavio u petak. Boeing će proizvoditi komplete, rezervne delove, vršiti popravke, pružati tehničku podršku i isporučivati laserske JDAM senzorske setove sve do februara 2030. godine.

Broj JDAM kompleta koji će Boeing isporučiti po ovom ugovoru još nije preciziran. Neki od JDAM-ova biće dostavljeni mornarici koja sufinansira projekt, a deo će biti prodat stranim kupcima preko ugovora vrednih gotovo 228,2 miliona dolara, saopštilo je vazduhoplovstvo.

JDAM se pravi dodavanjem repa sa navigacionim sistemom i GPS kontrolnom jedinicom na standardne bombe, omogućavajući precizno navođenje na ciljeve na zemlji, čak i u lošim vremenskim uslovima. Cena kompleta varira od 25.000 do 84.000 dolara, zavisno od godišnje kupovine.

U trenutku sklapanja ugovora, američka vojska izražava ozbiljnu zabrinutost zbog svojih kapaciteta za popunu zaliha municije i podršku saveznicima poput Ukrajine, Tajvana i Izraela. Proizvođači oružja i vojne opreme suočavaju se s nedostatkom radne snage i materijala za povećanje proizvodnje određenih vrsta municije, što ograničava proizvodne mogućnosti odbrambene industrije.

General Charles K. Brown izjavio je u martu da SAD pažljivo procenjuju sopstvene zalihe municije pre odobravanja zahteva za oružje od saveznika, te kako bi procenili uticaj isporuke oružja na spremnost američkih snaga.

Vazduhoplovstvo se mučilo da obezbedi dovoljno municije poput JDAM-a tokom sukoba s Islamskom državom, što je dovelo do drastičnog povećanja narudžbina za JDAM na 30.872 u 2019, 24.794 u 2020. i 17.300 u 2021. godini, pre nego što su kupovine smanjene na nekoliko hiljada u narednim godinama.

Klizeće bombe ruske proizvodnje, bazirane na bombama FAB, šire strah i smrt u gradovima i na frontovima u Ukrajini. Te "glupe" bombe iz sovjetske ere, koje su tihe jer nemaju pogon i kojih Rusi imaju stotine hiljada, su vrlo jeftino nadograđene preklopnim krilima za povećanje dometa i sistemom za navođenje. Ruske snage koriste nekoliko stotina ovih bombi mesečno u napadima na ukrajinske snage.

Reč je o izuzetno destruktivnom oružju koje sadrži od 200 do 1.500 kilograma eksploziva, a postoje informacije da Rusija počinje proizvodnju bombi teških do 3.000 kilograma.

Ukrajinci još uvek nemaju odgovor na ovo oružje, koje uništava ukrajinske snage i utvrđene položaje na površini i ispod nje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading