Rat
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Najteže borbe vode se na istoku zemlje. 

Nastavljeni su udari sa obe strane. Ruske snage gađale su Kijev i Herson, dok je ukrajinska vojska granatirala istok zemlje koji je pod kontrolom Moskve, a ruska vojska tvrdi da je uništila ukrajinske dronove nad teritorijom Rusije.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski posetio je Harkov odakle se obratio svetskim liderima. Poručio je da Rusija okuplja još jednu grupu trupa u blizini granice i da se sprema za novi pokušaj ofanzive.

Zelenski je pozvao svetske lidere da prisustvuju mirovnom samitu o Ukrajini koji će se sredinom juna održati u Švajcarskoj. Američki zvaničnik je potvrdio da će SAD prisustvovati samitu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

BLOG UŽIVO

Zelenski: 90 zemalja već potvrdilo učešće na mirovnom samitu u Švajcarskoj

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je 90 zemalja već potvrdilo učešće na globalnom mirovnom samitu u Švajcarskoj koji je zakazan za 15. juni. "Ukupno 90 zemalja potvrdilo je svoje prisustvo do sada, a mi nastavljamo da radimo sa svetskim liderima kako bismo obezbedili još veće učešće", naveo je Zelenski, prenela je Evropska pravda.

ZELENSKI DOŠAO PO "PATRIOTE" Stigao u Španiju, dočekao ga kralj, razgovarao sa premijerom

Šolc izneo podatke o ruskim mesečnim gubicima

Nemački kancelar Olaf Šolc kaže da ruske vojne snage svakog meseca gube 24.000 vojnika u ratu koji vode protiv Ukrajine.

"Postoji brojka koja kaže da 24.000 ruskih vojnika bude ubijeno ili teško ranjeno svakog meseca", rekao je Šolc, prenosi Pravda.

Ukrajinska vojska poražena

Ukrajinska vojska izgubila je do 460 vojnika u zoni odgovornosti grupe "Jug“;

Jedinice grupe "Sever“ probijaju se u dubinu odbrane ukrajinske vojske, Ukrajina je izgubila do 318 vojnika, tenk i dva oklopna vozila;

Jedinice grupe "Dnjepar“ porazile su ukrajinsku vojsku kod sela Rabotino i Vesjoloe, Ukrajina je izgubila do 40 vojnika;

Ukrajinska vojska je u zoni odgovornosti grupe "Centar“ u DNR izgubila do 335 vojnika. 

Tajms: Ruska FSB planirala da ubije šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe

Portal britanskog dnevnika Tajms piše da su pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) planirali da ubiju ukrajinskog šefa vojne obaveštajne agencije Ukrajine (GUR) Kirila Budanova i da su pratili predsednika Volodimira Zelenskog i šefa obaštajne službe (SBU) Vasilija Maljuka.

Kako se navodi, osumnjičeni su tokom priprema za ubistvo Budanova doneli u Kijev bacače granata, protivpešadijsku minu i dronove samoubice.

U napadima na Livni poginuo vozač vatrogasnog vozila

 

POGOĐEN VOJNI RADAR UNUTAR RUSIJE UDALJEN 1.800 KM! Ukrajinci oborili rekord u dometu napada dronovima

Novi napad ukrajinske vojske: Povređeno petoro

Oružane snage Ukrajine granatirale su selo Nižnji Serogozi u Hersonskoj oblasti.

Jedna raketa pogodila je zgradu Penzionog fonda, ranjeno je pet ljudi, saopštio je gubernator Vladimir Saljdo.

Rusija: Napad dronova u Orlovskoj oblasti, jedan poginuo

Jedna osoba je poginula, a tri su ranjene u napadu ukrajinske bespilotne letelice na rusku Orlovsku oblast, saopštio je regionalni guverner Andrej Kličkov na Telegramu.

Kličkov je rekao da se dron srušio na benzinsku pumpu, oštetivši je, dok je drugi na isto mesto pao kasnije i ubio vatrogasca.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading