Rat u Ukrajini
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Dok Volodimir Zelenski tvrdi da je ruska ofanziva u Harkovu pod kontrolom, Vladimir Putin predlaže mirovne pregovore koji odražavaju "trenutnu realnost na terenu“ napominjući da može imati posla samo sa legitimnim liderima u Kijevu.

Stejt department najavio novi paket vojne pomoći SAD za Ukrajinu vredan 275 miliona dolara.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

ZASTRAŠUJUĆE PROMENE NA LICU ZELENSKOG "Izgleda sve umornije, ljutito i povučeno", tvrde mediji

Zelenski: Pozivam svetske lidere da nam pruže veću zaštitu

Nakon smrtonosnog napada ruskih snaga na hipermarket u Harkovu, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je pozvao svetske lidere da obezbede veću zaštitu od vazdušnih napada.

"Kada govorimo svetskim liderima da Ukrajina traži odgovarajuću zaštitu od vazdušnih napada, da je potrebna prava odlučnost da se obezbedi efikasna zaštita života naših građana i da se ruski teroristi ne mogu ni približiti našim granicama, bukvalno govorimo o tome kako ne dozvoliti ovakve terorističke napade", rekao je Zelenski u saopštenju, preneo je Kijev independent.

NEMAČKA U PROBLEMU Hitne mere znače hladan tuš za Ukrajinu - preliće se i na ostatak Evrope!

Inženjerijske jedinice ruske vojske iz sastava grupe „Centar” uspešno premošćavaju vodene barijere na frontu (VIDEO)

 

 

MAĐARSKA LUPILA RAMPU! Rusi imaju razloga da slave, bolna vest za Ukrajinu

Kijev: Oboren još jedan ruski avion Su-25

Vojnici 110. odvojene mehanizovane brigade uništili su još jedan ruski jurišni avion Su-25 objavio je na Fejsbuku vojnik Sergej Isaev.

Avion je oboren u pravcu Pokrovskog i ovo je osmi avion koji su lovci oborili za 20 dana, rekao je Isaev.

"Danas naši vojnici u regionu Donjecka imaju rezultat koji je neophodan u svim pravcima, u svim onim oblastima gde ruski udari ugrožavaju naše položaje, naše gradove i zajednice", naglasio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Rusija uvek mora da bude korak ispred neprijatelja"

Rusija uvek mora da bude korak ispred neprijatelja da bi garantovala pobedu, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin otvarajući sastanak sa rukovodstvom preduzeća odbrambene industrije.

Najvažnije sa brifinga MO Rusije: VSU izgubili više od 1000 vojnika i veliki broj tehnike

Ruske snage nastavljaju da napreduju u dubinu odbrane protivnika u Harkovskoj oblasti: nanet je poraz ukrajinskim snagama u području mesta Jurčenkovo i Bakšejevka, odbijena su dva kontranapada kod Volčanska i Glubokog, zauzeti su povoljniji položaji u području Stepove Novoselovke.

Ruska vojska je tokom proteklog dana gađala mesto privremenog dislociranja stranih plaćenika u Ukrajini.

Zelenski se oglasio na Telegramu

 

 

Rojters: Ruske snage ušle u selo Arhagenlsko u Donjeckoj oblast

Ruske snage su ušle su u selo Arhangelsko u istočnoj Donjeckoj oblasti, prenosi Inrefaks saopštenje Ministarstva odbrane Rusije.

Ministarstvo navodi da ruske snage napreduju i u oblasti Harkova, nakon što su odbile dva kontranapada.

Poljanski: Rusija i Ukrajina veoma daleko od napretka ka pregovorima

Rusija i Ukrajina su u ovoj fazi "krajnje udaljene" od praktičnih koraka ka pregovorima o rešavanju sukoba, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

"U ovoj fazi, mi smo veoma daleko od bilo kakvog praktičnog napretka ka pregovorima, a razlozi za to su sasvim jasni, pre svega, režim u Kijevu i njegov lider zabranjuju ulazak u bilo kakve pregovore sa Rusijom, to je zakonski utvrđeno na kraju 2022. godinje", rekao je Poljanski u intervjuu za RIA Novosti.

On je dodao da je predlog predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog poznat kao "formula mira" nerealan ultimatum Rusiji i da Moskva nema nijedan razlog da o tome raspravlja.

Stoltenberg: Ukrajincima treba dozvoliti upotrebu NATO oružja za mete unutar Rusije

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je saveznike da povuku zabranu Ukrajini da koristi oružje Alijanse u napadima na vojne ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

''Sada kada se vode mnoge borbe u Harkovu, blizu granice, uskracćivanje mogućnosti Ukrajini da koristi ovo oružje protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji im otežava odbranu'', rekao je Stoltenerg u intervjuu za Ekonomist.

List navodi da je Stoltenbergova jasna, iako neimenovana, meta bila politika koju vodi predsednik SAD Džozef Bajden, a kojom on određuje ciljeve koje Ukrajina može da napadne američkim naoružanjem.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading