Gardijan
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nemačka nastoji da uspostavi mehanizam za podelu migranata širom EU u pokušaju da proveri protok ukrajinskih izbeglica, izvestio je Die Velt, pozivajući se na portparola Ministarstva unutrašnjih poslova.

Mediji sugerišu da je znatno veći broj Ukrajinaca koji putuju u Nemačku delom zahvalan velikodušnim beneficijama koje se pružaju pridošlicama u zemlji.

Prema podacima statističke agencije EU, Eurostata, koje je Die Velt citirao u svom najnovijem izveštaju, od marta 2024. u Nemačkoj je boravilo oko 1,3 miliona ukrajinskih izbeglica.

Sledeći najveći iznos ima Poljska sa 960.000, a zatim Češka sa procenjenih 360.000. Brojevi u drugim državama članicama su daleko manji, ističe medij.

Takođe se navodi da, dok se broj ukrajinskih državljana u Poljskoj u poslednje vreme stalno smanjuje, odgovarajući broj u susednoj Nemačkoj je porastao.

U svom članku u petak, Die Velt je citirao predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova koji je rekao da Nemačka „snažno podržava (mehanizam) solidarnosti za izbeglice i veruje da pitanje sekundarne migracije unutar EU treba posebno da se pozabavi i reši“.

Ekonomija

Foto: Shutterstock

 

Državljani Ukrajine trenutno su slobodni da biraju svoju destinaciju unutar EU i mogu da podnesu zahtev za azil u jednoj zemlji, a zatim da se kasnije presele u drugu.

Prema Die Veltu, pozivajući se na analizu koju je pružila ekonomska služba nemačkog parlamenta, takozvana „građanska naknada“ od 563 evra (610 dolara) koja se isplaćuje svakoj ukrajinskoj izbeglici mesečno je znatno veća od sličnih beneficija u drugim zemljama EU.

U isto vreme, stopa zaposlenosti među ukrajinskim izbeglicama u Nemačkoj iznosi samo 20 odsto – znatno niža nego u susednim zemljama – izvestio je Dojče vele ranije ove godine.

Ukoliko Berlin uspe da uspostavi sistem preraspodele izbeglica, zemlje članice EU bi bile obavezne da prime nazad osobe registrovane na njihovoj teritoriji koje „nezakonito” pokušaju da pređu u druge nacije u bloku.

Die Velt je citirao pravnog stručnjaka koji je rekao da bi pod određenim okolnostima prekršioci, posebno oni koji su nezaposleni, takođe mogli biti vraćeni u Ukrajinu.

(RT)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading