"PREGOVORI SU JEDINO REŠENJE" Kina i Brazil objavili zajednički memorandum
Foto: EPA/EPA-EFE/STR

Zajednički memorandum "Opšti sporazumi Kine i Brazila o političkom rešavanju ukrajinske krize" objavljen je posle sastanka kineskog ministra spoljnih poslova Vanga Jia i specijalnog savetnika brazilskog predsednika Selsu Amorima, prenela je agencija RIA Novosti.

Strane su se složile da su pregovori jedina održiva opcija za rešavanje krize i da sve strane moraju stvoriti uslove za nastavak direktnog dijaloga. 

Kina i Brazil su, takođe, podržali održavanje međunarodne mirovne konferencije koju bi priznale Rusija i Ukrajina u odgovarajućem trenutku, uz ravnopravno učešće svih strana i poštenu diskusiju o svim mirovnim predlozima.

"Članovi međunarodne zajednice su pozvani da podrže memorandum, snažno se založe za deeskalaciju i igraju konstruktivnu ulogu u unapređenju mirovnih pregovora", navodi se u dokumentu.

Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou, navela je ruska agencija. 

Zapad poziva Rusiju na pregovore, za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog, dodala je agencija RIA Novosti. 

Kako je naveo Kremlj, situacija u Ukrajini može da se kreće u mirnom pravcu, pod uslovom da se uzmu u obzir de facto situacija i nova realnost, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading