Rat
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Najmanje 12 ljudi je ranjeno u ruskom vazdušnom udaru na Harkovsku oblast. 

Načelnik vojno-civilne administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev saopštio je da su ruske snage oslobodile 49 naselja u toj oblasti.

Precizirao je da je pod kontrolom ruske vojske 300 kvadratnih kilometara, ali i da se front širi na istočni deo, pogranično područje sa severnim regionima Harkovske oblasti.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine navodi da ruske snage nastavljaju da napadaju skoro čitavu liniju fronta i da je većina borbenih okršaja trenutnio u pravcu Kupjanska.

Predsednik Volodimir Zelenski ukazuje da su ruske vođene vazdušne bombe sada zapravo glavno oruđe terora i napredovanja okupacionih snaga.

Britanski ministar odbrane Grant Šaps tvrdi da američke i britanske vojne obaveštajne službe imaju dokaze da pomoć u "obliku smrtonosnog oružja već teče ili će stići iz Kine u Rusiju", a zatim i na bojno polje u Ukrajini.

Takođe, navodi da imaju dokaze da Rusija i Kina sarađuju u razvoju vojne opreme za upotrebu u Ukrajini.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

Brifing ruskog Ministarstva odbrane:

- Ruska vojska je oslobodila naselje Andrejevka u DNR;

- Odbijeno je 11 napada;

Tokom poslednjih 24 sata, kako se navodi u brifingu, ukrajinska vojska je izgubila:

- najmanje 1.700 stranih vojnika i plaćenika;

- 53 drona;

- šest raketa „atakams“;

- tri avionske bombe „hamer“;

- 47 granata višecevnog raketnog sistema;

Zaharova objavila adresu ambasade SAD, ako Kijev gađa Rusiju

Sjedinjene Američke Države i republikanca Majkla Mekola, nakon što je u Kongresu pozvao da se Ukrajini dozvoli udar američkim oružjem na rusku teritoriju, treba podsetiti da se ambasada njegove zemlje takođe nalazi u Ruskoj Federaciji, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Objavljujem za Majkla Mekola adresu `ruske zaleđe`, na kojoj prvo treba da se radi: Moskva, Trg Donjecke Narodne Republike, zgrada 1, zgrada 1-9 (ambasada SAD)", napisala je ona Telegramu. 

Zaharova je takođe ironično pojasnila da, ako američkoj strani bude potrebno "više detalja o floti američkih diplomata", ona može da uputi takav zahtev Odeljenju za protokol Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ranije portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ratoborne izjave SAD o potrebi da se Kijevu dozvoli da ispaljuje američko oružje duboko u Rusiju, kao i predlozi drugih zapadnih zemalja, marljivo povećavaju nivo eskalacije u Ukrajini. što je potpuno neodgovoran stav.

Pre toga, juče, američki Kongres je demonstrirao mapu ruske teritorije sa zonom do koje bi mogle doći američke rakete "atakams" u službi Ukrajine.

Mapu je pokazao šef komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD Mekol, pozivajući državnog sekretara Entonija Blinkena da dozvoli Kijevu da izvrši udare na rusku teritoriju koristeći oružje Vašingtona.

Ukrajina preti: Sprema se veliki napad

Služba bezbednosti Ukrajine ponovo preti napadima na Krimski most, nazivajući ga "prioritetnim ciljem".

"Uz pomoć dronova, višecevnih bacača raketa, specijalna služba može suštinski da poveća spisak potencijlanih ciljeva na moru. Jedan od prioritetnih ciljeva, prema Vasiliju Maljuku, je i Krimski most koji je dva puta pogođen između ostalog morskim dronovima 'si bejbi' ", navodi se u saopštenju objavljenom na Tleegramu SBU. 

Novi paket pomoći Ukrajini iz SAD?

Sjedinjene Države bi 24. maja mogle da objave novi, dodatni, paket pomoći Ukrajini u iznosu od 275 miliona dolara, javlja AP pozivajući se na izvore.

Paket bi obuhvatio rakete za sisteme "hajmars" i artiljerijska municija.

Pogođen Harkov

 

 

RUSI PROBILI FRONT 

 

 

Ukrajini fali pet milijardi dolara za vojne troškove

Državnom budžetu Ukrajine nedostaje 5 milijardi dolara potrebnih za vojne troškove, rekao je danas ministar finansija Sergej Marčenko u intervjuu za radio Hromadske.

Prema njegovim rečima, nakon što su SAD usvojile dugo očekivani paket pomoći od 61 milijardu dolara, nova sredstva pokrivaju socijalne i humanitarne troškove Ukrajine. ''U praksi imamo veliki fiskalni problem, nerešeno pitanje vojnih rashoda“, tvrdi on.

RUSI PROBILI FRONT Osvojili bitno uporište (FOTO)

U ruskim napadima ubijeno 6 i ranjeno 16 osoba u Harkovskoj oblasti

Guverner Harkovske oblasti u Ukrajini Oleg Sinegubov saopštio je danas da je u napadu ruske vojske na tu oblast ubijeno šest a ranjeno 16 osoba. Ruska vojska je u ovim napadima koristila raketne sisteme S-300, napisao je Sinegubov na platformi Telegram.

Kako prenosi Unian, Harkov je danas gađan 15 puta.

Kijev: Ruska vojska granatirala Herson

Eksplozije su se čule u ukrajinskom gradu Hersonu dok je ruska vojska granatirala tu oblast, rekao je regionalni guverner Roman Mročko u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

- Ruska vojska granatira Herson. U područjima pored reke (Dnjepar) mogu se čuti eksplozije - saopštio je Mročko.

London predaje Kijevu novi paket vojne pomoći

Velika Britanija i njeni saveznici šalju Ukrajini novi paket vojne pomoći u vrednosti od 150 miliona funti (190,9 miliona dolara), objavio je list „San“, pozivajući se na britanskog ministra odbrane Granta Šapsa.

"Paket vojne pomoći od 150 miliona funti šalje se u Ukrajinu za jačanje vazdušne i pomorske odbrane", precizira se u saopštenju

Rusi napadaju čitavu liniju fronta

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine navodi da ruske snage nastavljaju da napadaju skoro čitavu liniju fronta i da je većina borbenih okršaja trenutnio u pravcu Kupjanska.

Blinken: Ukrajinci mogu da gađaju dublje u teritoriji Rusije

 

 

Ruska PVO oborila nekoliko vazdušnih ciljeva na prilazu Belgorodu

Ruska PVO je oborila jutros nekoliko vazdušnih ciljeva na prilazu Belgorodu, a granate su pogodile dva dečija kampa, u napadu u kojem, prema preliminarnim podacima, nije bilo žrtava, saopštio je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

"Naš PVO sistem je radio iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti , nekoliko vazdušnih ciljeva je oboreno na prilazu gradu, preliminarno nije bilo žrtava", napisao je Gladkov na Telegramu.

UKRAJINSKA VLADA UVELA NOVO PRAVILO NA FRONTU Specijalne nagrade za vojnike koji ispune ove zadatke

Serija eksplozija u centru Belgoroda

Serija eksplozija dogodila se jutros u centru Belgoroda u trenutku kada je proglašena raketna pretnja u tom ruskom gradu blizu granice s Ukrajinom, prenosi agencija RIA Novosti.

Na području centralnog trga u Belgorodu čula se serija eksplozija u trenutku kada se oglasila sirena za vazdušnu opasnost. Zatim je, oko 15 minuta kasnije, još jedna serija od dvadesetak eksplozija odjeknula u gradu, navodi ruska agencija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading