putin i lavrov
Foto: EPA/EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL

Imaju Starlinkovu antenu, antenu za dronove većeg dometa, desetine baterija i dva ogromna "vampirska" drona, piše CNN. Navodi se i da na mesto akcije dolaze u hamviju, a na posao se bacaju čim padne mrak. Međutim, ni to nije garancija da ih ruski izviđački dronovi s termalnim kamerama neće videti.

Nedavno su novinari CNN-a dobili priliku da vide kako jedinica "Šifra 9.2" deluje i koliko oprezni moraju biti njihovi pripadnici.

"Šifra 9.2" provela je više meseci kod Bahmuta, a sad operišu iz Harkovske oblasti kod granice s Rusijom. Kad se smrači, pripadnici jedinice uskaču u rovove i bunkere te kreću u akciju. Tišina koja ih okružuje nešto je na šta tek treba da se naviknu. "Ne znate hoće li vas pogoditi ili neće", rekao je vojnik kodnog imena Artem za CNN.

Artem rat protiv Rusije shvata i te kako lično. Njegovi roditelji i dalje žive u delimično uništenom selu u blizini tabora jedinice. Osamnaest im je meseci lagao da je stacioniran negde gde nije toliko opasno. Sad znaju gde je i zato mu je teže.

"Osećam se anksiozno", rekao je Artem. "Moji su roditelji tu. Ako ne uspemo, bože sačuvaj, ako se dogodi proboj... velika je ovo odgovornost", dodao je ukrajinski vojnik.

Nakon što je pao mrak, Artem i njegov kolega kodnog imena Andrej brže-bolje dali su se u stavljanje mina na dron. Radnu površinu osvetlili su crvenim svetiljkama. Najednom se čulo cviljenje. "Trči", rekao je Andrej i njih su se dvojica sakrila u obližnjem bunkeru. Ako bi ih Rusi spazili, moguće je da bi raketirali rov u kojem se nalaze.

Nakon nekoliko minuta, baklje rasvetle obližnju poljanu. I tamo se puca. "Šifra" nastavlja da radi. Plastičnim vezicama pričvrstili su osigurače, a trakama za maskiranje eksploziv. Dok su to radili, preleteo ih je još jedan dron. Nakratko su se sakrili.

Nešto kasnije, pomalo zadihani, jer su ih Rusi ponovo prekinuli u poslu, pripadnici "Šifre" bili su spremni za akciju. Dron Vampir kojim upravlja pilot kodnog imena Saša nadgleda poljane ispod sebe. Saša je CNN-ovim novinarima pokazao ukrajinsko-rusku granicu. "Sad smo u Rusiji", rekao je Saša. "Jesi poneo pasoš?", šaljivo ga priupita Artem. "Za ovo mi ne treba viza", dobaci mu Saša.

Kad je "Šifrin" Vampir ušao dublje u Rusiju, u bunkeru u kojemu su se Artem, Andrej i Saša skrivali počele su odjekivati sirene za uzbunu. Uređaji za ometanje GPS signala bili su na delu. Saša se zabrinuo da će "Šifra" ostati bez drona.

Nestao je prenos uživo iz Rusije s tableta u dronu. Saša počinje nervozno da stiska kontrole. Nakon nekoliko minuta – signal se vrati.

Dron je nastavio da leti, nije skrenuo s puta i sada nastavlja da se kreće prema meti. Ubrzo je zatim ispustio i mine koje je nosio. "Šifra" kaže da su na njih kasnije stala dva vozila – jedno oklopno i jedno bez oklopa.

"Šifra" kaže da je izveo najviše preleta Vampirom u jednoj noći – 24. Njihova je meta sada sama Rusija, snažan simbol odluke Kijeva da uzvrati Moskvi, i novih, opasnih eskalacijskih zaokreta koje ovaj sukob poprima u svojoj trećoj godini.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading