"LJUDI LEŽE, RASTRGANI!" Taktika kojom je srušena Avdejevka sada je u Harkovu
Foto: Alo/printscreen

Ove bombe su za Ruse lake, jeftine i mogu se proizvoditi u velikim količinama, a predstavljaju veliku pretnju za ukrajinsku vojsku zbog teško sprečivih razaranja koja prouzrokuju.

Smatra se da su ruske snage samo prošle sedmice upotrebile preko 200 kliznih bombi u napadima na severni ukrajinski grad Vovčansk, tokom tekuće ofanzive kod Harkova.

Predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je samo u martu bačeno 3.000 takvih bombi. Oleksij Harkovski, šef policije u Vovčansku, iz prve ruke je svedočio razaranju koje klizne bombe mogu da izazovu, prenosi BBC.

"Nema reči kojima bi se opisale posledice napada kliznih bombi", izjavio je Harkovski, dodajući: "Dođete i vidite ljude koji tamo leže, rastrgani su".

Masovna upotreba kliznih bombi od strane ruskih snaga relativno je nova i pokazala se razornom za ukrajinske snage u proteklim mesecima. Glavna prednost ovih bombi je njihova jeftina proizvodnja - dodavanje sklopnih krila i satelitske navigacije starim sovjetskim bombama - ali su sa druge strane izuzetno destruktivne.

Nedavni izveštaj Centra za analizu evropske politike (CEPA) ukazuje na to da su klizne bombe bile ključne u osvajanju čvrsto utvrđenog istočnog grada Avdejevke u februaru. Sada se ista metoda koristi i u napadima na Harkov, dok Ukrajina pokušava da se odupre toj taktici.

"Tokom proteklih šest meseci često su nas pogađale klizne bombe, možda pet do deset bombi sedmično... ali ovaj mesec bilo ih je više nego ikada", izjavio je Harkovski.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading