ruska vojska
Foto: EPA/EPA

Dana 12. maja, ruske trupe su zauzele selo Gatišče i približile se gradu Volčansku, koji je sada podvrgnut intenzivnom artiljerijskom i vazdušnom bombardovanju. Ukrajinska vojska javlja o masovnim udarima na grad, gde ruska avijacija ispusti 5-7 bombi svaka tri minuta.

Vitalij Gančev, načelnik vojno-civilne administracije Harkovske oblasti, potvrđuje da ruske snage kontrolišu zapadni i severni deo Volčanska, dok ukrajinske snage i dalje pružaju otpor, naročito u selu Volčanska Hutora. Međutim, oni se sve teže suprotstavljaju napredovanju ruskih jedinica. Značajan deo Volčanska nalazi se u „sivoj zoni“, što dodatno komplikuje situaciju.

Kako dan odmiče, ruske snage planiraju dalje napredovanje, uz konsolidaciju pozicija u gradu i okolini. Na terenu su ostali samo oštećeni mostovi koji održavaju komunikaciju sa južnim delom grada.

Izveštaji navode da su ruske snage zauzele i selo Lukjanci, dok se očekuje da će ofanziva nastaviti prema selu Lipci, koje bi uskoro moglo biti okruženo.

S obzirom na uništenje ključnih ukrajinskih snaga za podršku i linija fronta koja je sada izravnata, ruska grupacija snaga je spremna za dalji prodor ka jugu i jugozapadu prema Harkovu.

Ovu brzu ofanzivu Oružanih snaga Rusije na severoistoku Harkovske oblasti aktivno analizira i zapadna štampa, uključujući The New York Times i Politico. Neki izvori upozoravaju da bi, ukoliko se nastavi napredovanje ruske vojske, mogao biti obnovljen evropski pritisak na Kijev da započne mirovne pregovore, a podrška Zapada Ukrajini bi mogla oslabiti.

Politiko izveštava da je ova ofanziva, koja je počela kod Harkova, bila očekivana za maj-jun, ali se početak mogao ubrzati pre nego što Ukrajina primi planiranu američku vojnu pomoć.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading